Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vytvorenie kapitálového fondu a vznik pohľadávky z nepripísania príspevku do fondu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Spoločníci prijali rozhodnutie o vytvorení a použití kapitálových fondov s konečným časovým termínom pripísania príspevkov do kapitálového fondu. Ak v časovom termíne v prijatom rozhodnutí o kapitálovom fonde nepríde k pripísaniu peňažných prostriedkov na účet spoločnosti, účtuje spoločnosť o pohľadávke z nesplatenia príspevkov do fondu? Vznikla vôbec pohľadávka z tohoto dôvodu alebo aj napriek existencii rozhodnutia o kapitálovom fonde, nie je povinnosť spoločníkov pripísať tieto peňažné prostriedky. Podľa zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. až splatením príspevkov vzniká kapitálový fond, čiže ich nesplatením spoločnosť o nich neúčtuje. Účtuje až ich momentom pripísania. Je rozhodnutie právne záväzné pre spoločníkov a nárokovateľné spoločnosťou, t.j. vznikne pohľadávka z neupísania príspevkov do kapitálového fondu?
Kapitálový fond z príspevkov nepredstavuje žiadnu verejnoprávnu inštitúciu ani samostatnú právnickú osobu zriaďovanú zákonom a ani o žiadne investičné fondy ako subjekty kolektívneho investovania.
Kapitálové fondy z príspevkov sú vhodným nástrojom rýchleho zlepšenia kapitálovej štruktúry spoločnosti. Vo väčšine právnych poriadkov je tento inštitút chápaný ako dočasné dodanie majetkových hodnôt, ktoré neskôr, ak bude likvidita spoločnosti zabezpečená z iných zdrojov, môžu byť spoločníkom vrátené.
Kapitálové fondy z príspevkov tak možno využiť na prekonanie krízy, čo potvrdzuje aj dôvodová správa k novele Obchodného zákonníka, uskutočnená zákonom č. 264/2017 Z.z. zaviedla s účinnosťou od 1. januára 2018 možnosť ich tvorby pre akciové spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorá výslovne uvádza, že otázka zavedenia zákonnej úpravy kapitálových fondov sa stala o to viac akútnou po zavedení ustanovení o kríze kapitálovej obchodnej spoločnosti, keďže akcionári (spoločníci) môžu mať záujem na tom, aby spoločnosť nebola v kríze a na ten účel potrebujú relatívne rýchlo zvýšiť vlastné zdroje spoločnosti". Rovnako (hoci len dočasne) môžu tieto fondy slúžiť tiež k odvráteniu úpadku spoločnosti.
Aj pred účinnosťou novely rozoznával Obchodný zákonník viacero druhov fondov, ktoré spoločnosť v rámci svojho fungovania vytvárala. Niektoré z nich spoločnosť vytvára povinne zo zákona, iné sú plne v dispozícii zakladateľov či spoločníkov. Typickým príkladom povinne vytváraného fondu je rezervný fond, v prípade ktorého zákon reguluje nielen moment jeho vytvorenia, jeho minimálnu výšku či účel použitia, ale aj objem príspevkov, ktoré slúžia na jeho priebežné dopĺňanie, a ich pôvod (zo z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály