Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Taxonómia Európskej únie

Dátum: Rubrika: ESG

Taxonómia definuje kritériá na určenie, ktoré ekonomické činnosti je možné považovať za environmentálne udržateľné. Môže poslúžiť aj ako nástroj na pochopenie, ako môžu jej činnosti prispieť k udržateľnosti ako aj nástroj na komunikáciu s investormi alebo zákazníkmi.
Taxonómia stanovuje 6 environmentálnych cieľov, pričom:
-
v roku 2022 - reportovanie o 2 klimatických cieľoch,
-
v roku 2023 - zosúladenie reportovania o všetkých 6 cieľoch.
Taxonómia je nástroj na pomoc investorom a spoločnostiam pri vytváraní investičných rozhodnutí. Podporuje transparentnosť prostredníctvom zverejňovania informácií pre účastníkov finančného trhu.
Taxonómia EÚ je dôležitým nástrojom na pomoc podnikom pri prechode na klimatickú neutralitu a udržateľné postupy.
Stanovením jasných kritérií a spoločného jazyka pre ekologické činnosti poskytuje referenčný bod pre investorov a spoločnosti. Podporuje spoločnosti pri plánovaní a financovaní ich prechodu, znižuje fragmentáciu trhu, bojuje proti greenwashingu a urýchľuje financovanie udržateľných projektov. Ako súčasť širšieho rámca udržateľného financovania zohráva taxonómia EÚ kľúčovú úlohu pri zvyšovaní investícií do základných zelených projektov potrebných na realizáciu Európskej zelenej dohody. Dodržiavanie taxonómie, ako jedného z viacerých legislatívnych rámcov v súvislosti s vykazovaním udržateľnosti, má prispieť k postupnému prechodu na zelenú ekonomiku a dosiahnutiu klimatickej neutrality do roku 2050.
Podstatou taxonómie EÚ je určiť, ktoré činnosti v podnikoch majú pozitívny vplyv na životné prostredie. Ekonomická činnosť je "zelená", ak spĺňa všetky nasledovné kritériá:
1.
prispieva k jednému z uvedených environmentálnych cieľov,
2.
nesmie významne poškodzovať žiadny z ostatných environmentálnych cieľov,
3.
musí spĺňať minimálne sociálne štandardy a dodržiavať ochranu práv zamestnancov.
Prečo je taxonómia dôležitá?
Taxonómia EÚ je takpovediac kľúč k zelenej budúcnosti a pre Európu znamená viac ako len ďalšie povinnosti. Stanovuje cestu zeleným investíciám, bojuje proti greenwashingu a vykresľuje cestu k udržateľnému prosperovaniu. V srdci Európskej zelenej dohody tak taxonómia mobilizuje kapitál tam, kde je najviac potrebný - do projektov, ktoré znižujú našu uhlíkovú stopu a posúvajú nás bližšie k ekologickejšej budúcnosti.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály