Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Intrastat hlásenia v roku 2024 (II.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Intrastat hlásenia v roku 2024

Intrastat - predstavuje štatistický systém, prostredníctvom ktorého sa sledujú tovarové obchodné operácie medzi členskými štátmi Európskej únie. V podmienkach Slovenskej republiky to znamená štatistické zisťovanie o dovozoch a vývozoch tovarov uskutočnených medzi Slovenskou republikou a členskými štátmi na základe mesačných hlásení v štatistickom zisťovaní Intrastat-SK podľa Prílohy č. 1 kódu 2103 Vyhlášky Štatistického úradu SR č. 425/2023 Z.z., ktorou sa vydáva Program štátnych štatistických zisťovaní na roky 2024 až 2026.
Vznik povinnosti pre Intrastat-SK hlásenia
Keď subjekt nedoviezol alebo nevyviezol v rámci EÚ tovar v súhrnnej hodnote vyššej ako prahy oslobodenia, ale od začiatku sledovaného roka prekročil stanovené prahy pre rok 2024, predkladá hlásenia Intrastat-SK od mesiaca, v ktorom prekročil tieto hodnoty, vrátane daného mesiaca.
Keď spravodajská jednotka za obdobie 1. október 2022 až 30. september 2023 doviezla alebo vyviezla v rámci EÚ tovar v súhrnnej hodnote vyššej ako prahy oslobodenia, spravodajskej jednotke vznikla povinnosť predkladať hlásenia Intrastat-SK aj v roku 2024, a to hneď za január 2024.
Na určenie spravodajskej povinnosti sa do súhrnnej hodnoty tovaru dovezeného a vyvezeného v rámci EÚ za dané obdobie započítavajú všetky transakcie, vrátane bezodplatných dodaní, spracovania na základe zmluvy, vrátenia tovaru atď. Subjekt si sleduje vznik spravodajskej povinnosti. Ak zistí, že prekročil prahy oslobodenia na príslušnom toku, oznámi túto skutočnosť Štatistickému úradu SR najneskôr do desiatich dní odo dňa vzniku tejto skutočnosti prostredníctvom ustanoveného dotazníka. Registračný dotazník je možné nájsť na internetovej adrese https://Intrastat.statistics.sk/Intrastat/spravodajska-povinnost-tlaciva/.
Príklad č. 7:
Spoločnosť ABC, s. r. o., od 1. októbra 2022 do 30. septembra 2023 doviezla v rámci EÚ tovar sumárne za 1 275 500 €, čím prekročila stanovený prah oslobodenia 1 000 000 €.
Spoločnosti ABC, s. r. o., pretrváva aj v roku 2024 spravodajská povinnosť pre dovoz tovaru v rámci EÚ.
* * *
Príklad č. 8:
Novovzniknutá spoločnosť XYZ, a.s., sa zaregistrovala pre DPH od 1. februára 2024. V mesiaci február 2024 doviezla v rámci EÚ tovar v hodnote 26
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály