Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Otvorenie a uzavretie účtovných kníh u právnických osôb (II.)

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Otvorenie a uzavretie účtovných kníh u právnických osôb

Účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, vedie účtovníctvo odo dňa svojho vzniku až do dňa svojho zániku okrem prípadu uvedeného v § 4 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"). Účtovná jednotka, ktorá je fyzickou osobou, vedie účtovníctvo počas doby, keď podniká alebo vykonáva inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazuje svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov. V príspevku sa venujeme právnickým osobám.
Uzavretie účtovných kníh
Stanovenie dňa, ku ktorému sa uzatvárajú účtovné knihy
Po otvorení účtovných kníh, účtovná jednotka počas účtovného obdobia účtuje vzniknuté účtovné prípady. Na konci účtovného obdobia musí tieto informácie doplniť, zhrnúť a systematicky spracovať, aby ich mohla poskytnúť v požadovanej štruktúre a forme používateľom informácií z účtovníctva, tzn. zostaviť účtovnú závierku. Pred zostavením účtovnej závierky účtovná jednotka uzatvára účtovné knihy, čo vyplýva z § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve, podľa ktorého účtovná jednotka zostavuje účtovnú závierku vždy, keď uzavrie účtovné knihy podľa § 16 zákona o účtovníctve.
V § 16 ods. 4 zákona o účtovníctve je určený deň, ku ktorému účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, uzatvorí účtovné knihy, čím sa zároveň určuje koniec účtovného obdobia.
Účtovná jednotka, ktorá je právnickou osobou, uzatvorí účtovné knihy vždy:
a)
Ku dňu zániku
v prípadoch, ktoré ustanovuje osobitný predpis (napríklad § 12 zákona č. 147/1997 Z.z. o neinvestičných fondoch a o doplnení zákona č. 207/1996 Z.z.).
b)
K poslednému dňu účtovného obdobia
 v súvislosti s uzavretím účtovných kníh posledný deň účtovného obdobia znamená posledný deň bežného účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok alebo hospodársky rok, prípadne obdobie, ktoré je kratšie ako 12 kalendárnych mesiacov pri zmene účtovného obdobia z kalendárneho roka na hospodársky rok a naopak podľa § 3 ods. 5 zákona o účtovníctve.
c)
Ku dňu predchádzajúcemu rozhodnému dňu
- ide o prípady zániku účtovných jednotiek pri premene, keď zanikajúca účtovná jednotka uzatvára účtovné knihy deň predchádzajúci rozhodnému dňu alebo v prípade odštiepenia, keď odštiepením rozdeľovaná účtovná jednotka uzatvára účtovné knihy deň predchádzajúci rozhodnému dňu
(pozri skôr uvedené).
Pred uzavretím účtovných kníh premenou zanikajúca účtovná jednotka alebo odštiepením rozdeľovaná spoločnosť musí vykonať špecifické účtovné operácie, ktoré sú ustanovené v § 26 ods. 1 a 2 Postupov účtovania v PÚ (s účinnosťou od 15.3.2024 došlo k zmene aj týchto ustanovení v nadväznosti na zákon o premenách).
d)
Ku dňu predchádzajúcemu deň vstupu do likvidácie alebo deň účinnosti vyhlásenia konkurzu
- ide o tzv. ukončenie účtovného obdobia pred vstupom do likvidácie alebo pred účinnosťou vyhlásenia konkurzu
(pozri ďalej časť "Špecifiká otvorenia a uzavretia účtovných kníh").
e)
Ku dňu predchádzajúcemu dňu zmeny právnej formy na právnu formu s inou rámcovou účtovou osnovou
- uvedené je popísané v časti "Stanovenie dňa, ku ktorému sa otvárajú účtovné knihy", a to v súvislosti s otvorením účtovných kníh ku dňu zmeny právnej formy na právnu formu s inou rámcovou účtovou osnovou.
f)
Ku dňu výmazu účtovnej jednotky
, ktorá je obchodnou spoločnosťou alebo družstvom, z obchodného registra z dôvodu cezhraničnej zmeny právnej formy pri zmene sídla do iného cieľového štátu - tento dôvod na uzavretie účtovných kníh je doplnený s účinnosťou od 1.3.2024. Pri zmene sídla právnickej osoby do iného cieľového štátu dochádza k jej výmazu z obchodného registra, čím ako účtovná jednotka zaniká, preto je potrebné uzavrieť účtovné knihy a zostaviť účtovnú závierku, pričom uvedené realizuje posledný štatutárny orgán právnickej osoby.
g)
Ku dňu zverejnenia oznamu o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku
, pričom odkaz je na § 20 ods. 5 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o konkurze a reštrukturalizácii"). Podľa tohto ustanovenia, ak súd zastaví konkurzné konanie pre nedostatok majetku, účinky začatia konkurzného konania zanikajú až zverejnením oznamu o nadobudnutí právoplatnosti uznesenia o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku v Obchodnom vestníku. Súd zverejní oznam o nadobudnutí právoplatnosti tohto uznesenia v Obchodnom vestníku bezodkladne po tom, čo uznesenie nadobudne právoplatnosť. Ak je dlžník zapísaný do obchodného registra, súd právoplatné uznesenie o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku doručí príslušnému registrovému súdu. V nadväznosti na túto úpravu v zákone o konkurze a reštrukturalizácii sa uzatvoria účtovné knihy tak ako je uvedené predtým.
h)
Ku dňu výmazu
účtovnej jednotky z obchodného registra, ak bolo vydané rozhodnutie o zrušení účtovnej jednotky a zverejnené oznámenie o predpoklade úpadku účtovnej jednotky a nebol podaný návrh na ustanovenie likvidátora spolu so zloženým preddavkom a nebol ani podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok účtovnej jednotky, pričom odkaz je na § 309d až § 309h zákona č. 161/2015 Z.z. Civilný mimosporový poriadok v z. n. p. (ďalej len "CMP") a § 68 a § 68b zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník (ďalej len "Obchodný zákonník").
Ustanovenie § 309d až § 309h CMP
Tieto ustanovenia upravujú konanie o zrušení obchodnej spoločnosti alebo družstva. V nasledujúcich bodoch uvádzame "zjednodušený" postup zrušenia obchodnej spoločnosti alebo družstva podľa uvedených ustanovení CMP:
1.
Rozhodnutie súdu o zrušení spoločnosti a doručenie rozhodnutia spoločnosti (možnosť odvolania) ... § 309d CMP.
2.
Zverejnenie oznámenia o zrušení spoločnosti v Obchodnom vestníku ... § 309e CMP. Ak spoločnosť do 90 dní od zverejnenia oznámenia o zrušení spoločnosti v Obchodnom vestníku nevstúpi do likvidácie, predpokladá sa, že je v úpadku ... § 309f CMP.
3.
Ak sa predpokladá úpadok .... zverejnenie oznámenie o predpoklade úpadku spoločnosti v Obchodnom vestníku.
4.
Ak do 6 mesiacov od zverejnenia tohto oznámenia v Obchodnom vestníku nebude podaný návrh na ustanovenie likvidátora spolu so zložením preddavku alebo nebude podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok spoločnosti, spoločnosť bude vymazaná z obchodného registra .... § 309g CMP.
5.
Po uplynutí 6 mesiacov od zverejnenia oznámenia o predpoklade úpadku spoločnosti v Obchodnom vestníku rozhodne o výmaze spoločnosti z obchodného registra bez likvidácie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály