Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Procesné úkony správcu dane pri správe daní v roku 2024

Dátum: Rubrika: Správa daní Zo seriálu: Procesné úkony správcu dane pri správe daní v roku 2024

Problematiku úkonov správcu dane (daňový úrad, colný úrad, obec), ktorá súvisí so správou daní upravuje procesný zákon, ktorým je zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok"). Správou daní sa podľa § 2 ods. 1 daňového poriadku rozumie postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady a ďalšie činnosti podľa daňového poriadku alebo osobitných predpisov.
Osobitnými predpismi v tomto prípade sú napríklad zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"), zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH"), zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p., zákony o spotrebných daniach, zákon č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákon č. 507/2023 Z.z. o dorovnávacej dani na zabezpečenie minimálnej úrovne zdanenia nadnárodných skupín podnikov a veľkých vnútroštátnych skupín a o doplnení zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákon č. 235/2012 Z.z. o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
Je potrebné tiež uviesť, že daňové subjekty pri správe daní často neprikladajú dôležitosť, resp. podceňujú uplatnenia úkonov správcu dane podľa daňového poriadku alebo hmotno-právneho predpisu súbežne. Ako postupovať pri správe daní upravuje § 1 ods. 2 daňového poriadku, podľa ktorého pri správe daní postupuje tak správca dane ako aj daňový subjekt,
ak osobitné predpisy, ktorými sú hmotnoprávne daňové predpisy neustanovujú inak
. Toto slovné spojenie je v príslušnom ustanovení daňového poriadku aj uvedené. Podľa ust. § 1 ods. 3 až 6 daňového poriadku sa daňový poriadok primerane použije, resp. uplatní na správu dane alebo odvodu vyplývajúceho z osobitného predpisu.
Je to z dôvodu, že hmotnoprávne zákony majú z právneho hľadiska väčšiu právnu silu ako daňový poriadok v procesných úkonoch, ak ich príslušný hmotnoprávny predpis upravuje. To znamená, že ak nejaký procesný úkon správy daní upravuje daňový poriadoka aj hmotnoprávny (daňový) predpis, postupuje sa v danom procese podľa hmotnoprávneho predpisu a legislatívna úprava tohto úkonu v daňovom poriadkusa uplatní podporne, resp. primerane alebo len tie úkony, ktoré v rámci daného konania hmotnoprávny zákon neupravuje. Preto pre daňový subjekt je potrebné upozorniť, že ak určité úkony sú legislatívne upravené v daňovom poriadkus odkazom na osobitný predpis, a teda aj v hmotnoprávnom predpise, potom sa vyžaduje z dôvodu obozretnosti pre správne konania v danej veci, t.j. prebiehajúceho konania, napr. registračná povinnosť daňového subjektu, nahliadnuť do hmotnoprávneho predpisu, ale aj daňového poriadku a vyhnúť sa tak prípadnému porušeniu daňových predpisov alebo daňového poriadku.
Takým typickým príkladom konania v rámci správy daní, ktoré je upravené v hmotnoprávnom predpise a aj v daňovom poriadkuje napr.
podanie daňového priznania
za jednotlivé druhy daní,
registračná povinnosť, splatnosť dane uvedenej v daňovom priznaní, zaokrúhľovanie sumy dane, uloženie pokuty za porušenie daňových predpisov
alebo daňového poriadku.
Čo je dôležité, je skutočnosť, že podľa § 1 ods. 1 daňového poriadku daňový poriadok upravuje správu daní, ktorá zahŕňa postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením jej úhrady a ďalšie činnosti súvisiace so správou daní podľa daňového poriadku a osobitných predpisov.
Ide o úkony, ktoré vykonáva správca dane voči daňovému subjektu, o ktorých by mal daňový subjekt mať vedomosť. Daňovník by mal vedieť, aké úkony je správca dane oprávnený vykonávať za účelom správneho zistenia dane a zabezpečenia jej úhrady v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály