Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pohľadávky v podvojnom účtovníctve (II.)

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Pohľadávky v podvojnom účtovníctve

V druhej časti príspevku autorka rozoberá zánik pohľadávok. Vysvetľuje okrem iného napríklad spôsob započítania takejto zaniknutej pohľadávky, postúpenie pohľadávky a s tým súvisiace účtovanie u postupcu a postupníka alebo odpisovanie zaniknutých pohľadávok.
ZÁNIK POHĽADÁVOK
Pohľadávky zanikajú predovšetkým ich uspokojením v prospech veriteľa. Môžu zaniknúť:
-
zaplatením (inkaso pohľadávky),
-
odpisom pohľadávky,
-
vkladom pohľadávky do majetku spoločnosti,
-
započítaním pohľadávky,
-
postúpením pohľadávky,
-
vždy, keď zaniká záväzok (napr. odpustením záväzku, u časovo obmedzených záväzkov uplynutím lehoty, odstúpením od zmluvy a pod.), keďže existencia pohľadávky nie je možná bez existencie záväzku.
Lehota, do ktorej má byť pohľadávka uspokojená, sa všeobecne nazýva
lehota splatnosti
, ktorú by si zmluvné strany mali vzájomne dohodnúť. V zákone č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník") je riešený len moment splnenia záväzku.
Započítanie pohľadávok
Zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") v § 7 ods. 5ustanovuje jednu zo základných zásad, a to je tzv.
zákaz kompenzácie
resp. započítania
pri vzniku
majetku, záväzkov, nákladov, výnosov, výdavkov a príjmov. Podľa tohto ustanovenia jednotka účtuje majetok a záväzky, náklady a výnosy, výdavky a príjmy v účtovných knihách a zobrazuje ich v účtovnej závierke samostatne bez ich vzájomného započítania s výnimkou v niektorých prípadoch ustanovených v opatrení MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ") pre určité účtovné jednotky (napr. obchodníci s cennými papiermi).
Uvedená úprava nebráni tomu, aby vzájomné pohľadávky boli započítané pri ich zániku, a to podľa Obchodného zákonníka (§ 358 a nasl. Obchodného zákonníka) alebo podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (§ 580 a nasl. Občianskeho zákonníka). Možno započítať akékoľvek vzájomné pohľadávky rovnakého druhu (najčastejšie ide o peňažné pohľadávky). Započítanie je formou bezhotovostného vyrovnania, ktoré sa nevykonáva skutočným splnením (napr. peňažným vysporiadaním), ale odpočítaním vzájomných pohľadávok veriteľa a dlžníka. Ide o určitú formu splnenia záväzku resp. pohľadávky. Zánik pohľadávok nastáva v rozsahu, v akom sa vzájomne kryjú. Ak jedna z pohľadávok prevyšuje druhú, zaniká len do výšky protipohľadávky a v prevyšujúcej časti zostáva naďalej v platnosti.
Z pohľadu jednej účtovnej dochádza k zápočtu pohľadávky a záväzku, tzn. v účtovnej jednotke musí existovať pohľadávka a tiež záväzok voči tomu istému subjektu, aby mohlo dôjsť k vzájomnému započítaniu, resp. k zápočtu vzájomných pohľadávok.
Podkladom pre účtovanie o vzájomnom započítaní pohľadávok
sú doklady preukazujúce vzájomný zápočet ako aj doklady súvisiace so započítanou pohľadávkou a záväzkom:
-
zmluva o vzájomnom započítaní pohľadávok,
-
faktúry súvisiace s pohľadávkou a záväzkom, ktoré sú predmetom započítania,
-
iné informácie súvisiace so započítaním.
Príklad č. 5:
Účtovná jednotka A prenajme účtovnej jednotke B budovu na 10 rokov. Nájomné je dohodnuté vo výške 10 000 € ročne. Účtovná jednotka B predá účtovnej jednotke A tovar vo výške 8 000 €. Nájomné sa tak v prvom roku nebude uhrádzať peňažne, ale dôjde k započítaniu vzájomných pohľadávok v sume 8 000 €. Účtovná jednotka B zvyšnú časť doplatí účtovnej jednotke A na bankový účet. Kedy ide o kompenzáciu nákladov a výnosov? Aký postup je správny?
Kompenzáciou sa rozumie vyfakturovanie rozdielu účtovnou jednotkou A účtovnej jednotke B vo výške 2 000 €, čo nie je podľa zákona o účtovníctve možné.
Správnym postupom (účtovnej jednotky B) je zúčtovanie samostatného výnosu (fakturácia za predaný tovar vo výške 8 000 €) a samostatného nákladu v plnej výške (došlá faktúra za nájomné v sume 10 000 €) a zaúčtovanie vzájomného zápočtu takto vzniknutej pohľadávky a záväzku. Obdobný postup bude v účtovnej jednotke A.
Účtované zobrazenie: 
P. č. Účtovný prípad Suma v € Účtované súvzťažnosti v účtovnej jednotke A Účtované súvzťažnosti v účtovnej jednotke B
MD D MD D
1. Nájomné 10 000 311 602 518 321
2. Nákup resp. predaj tovaru  8 000 131 321 311 604
3. Vzájomný zápočet  8 000 321 311 321 311
4. Doplatenie zvyšnej sumy
na bankový účet
 2 000 221 311 321 221
Postúpenie pohľadávok
Všeobecnú úpravu postúpenia pohľadávky ustanovuje § 524 až § 530 Občianskeho zákonníka. Veriteľ je oprávnený svoju pohľadávku postúpiť písomnou zmluvou inému, a to aj bez súhlasu dlžníka. Spolu s postúpenou pohľadávkou prechádza aj jej príslušenstvo a všetky práva s ňou spojené.
To znamená, že postúpenie pohľadávky spočíva v tom, že na základe písomnej zmluvy postúpi pôvodný veriteľ (postupca) svoju pohľadávku voči dlžníkovi novému veriteľovi (postupníkovi), a to väčšinou za odplatu. Často sa na odplatné postúpenie pohľadávky používa aj označenie "predaj pohľadávky". Jednou z podmienok platnosti zmluvy o postúpení pohľadávok je existencia pohľadávky, ktorá je predmetom postúpenia.
Ustanovenia o postúpení pohľadávky sa primerane použijú aj v prípade:
-
nepeňažného vkladu do základného imania spoločnosti, pričom nepeňažným vkladom je pohľadávka (§ 59 ods. 5 Obchodného zákonníka),
-
prechodu pohľadávok pri predaji podniku (§ 477 ods. 2 Obchodného zákonníka).
Z účtovného hľadiska sa postúpenie pohľadávok považuje za jeden z dní uskutočnenia účtovného prípadu, pri ktorom je pohľadávka, ktorá je predmetom postúpenia, vyradená z majetku účtovníctva a zároveň vzniká nová pohľadávka z postúpenia, ak je postúpenie dohodnuté za odplatu.
Podkladom pre účtovanie o postúpení pohľadávok
sú doklady preukazujúce postúpenie pohľadávok ako aj doklady súvisiace s postúpenými pohľadávkami - § 528 Občianskeho zákonníka ustanovuje, že postupca je povinný odovzdať postupníkovi všetky doklady a poskytnúť všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú postúpenej pohľadávky. Za doklady preukazujúce postúpenie pohľadávok sa považujú:
-
zmluva o postúpení pohľadávok podľa § 524 a nasl. Občianskeho zákonníka, ktorá obsahuje označenie účastníkov zmluvy (postupca - pôvodný veriteľ a postupník - nový veriteľ), jednoznačnú identifikáciu postupovaných pohľadávok (s odkazom na čísla faktúr), dohodnutú sumu za postúpenie atď.,
-
faktúry súvisiace s postúpenými pohľadávkami,
-
iné informácie súvisiace s postúpenými pohľadávkami.
Účtovanie u postupcu
Postúpenie pohľadávok sa účtuje ku dňu uskutočnenia účtovného prípadu, ktorým je podľa § 2 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ deň postúpenia pohľadávky (deň dohodnutý v zmluve alebo deň podpisu zmluvy o postúpení pohľadávok). Pri odplatnom postúpení pohľadávok ide u postupcu (u pôvodného vlastníka pohľadávky) o nasledovné účtovné zápisy:
-
vyradenie postupovanej pohľadávky z účtovníctva na ťarchu účtu
546 - Odpis pohľadávky
súvzťažne s príslušným účtom pohľadávok, ktoré sú predmetom postúpenia (§ 68 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ);
-
výnos z postúpenia pohľadávok z hospodárskej činnosti v prospech účtu
646 - Výnosy z odpísaných pohľadávok
súvzťažne s účtom
315 - Ostatné pohľadávky
(§ 78 ods. 3 Postupov účtovania v PÚ).
Účet
646
je párovým účtom k účtu
546
, ale len v prípade, ak nie je k postupovanej pohľadávke vytvorená opravná položka.
Ak je k postupovanej pohľadávke vytvorená opravná položka, pred vyradením pohľadávky z účtovníctva sa zúčtuje vytvorená opravná položka k pohľadávke na ťarchu účtu
391 - Opravné položky k pohľadávkam
so súvzťažným zápisom v prospech vecne príslušného účtu pohľadávky (§ 68 ods. 5 Postupov účtovania v PÚ). Tzn. v takom prípade sa nepoužije pri vyradení pohľadávky účet
546
, ale dôjde k jej vyradeniu len súvahovým účtovaním (účtovný zápis MD
311/D 391
).
Účtovanie u postupníka
U postupníka sa odplatné nadobudnutie pohľadávky účtuje prostredníctvom súvahových účtov:
-
na ťarchu účtu
315 - Ostatné pohľadávky
sa účtuje nadobudnutá pohľadávka voči dlžníkovi v ocenení obstarávacou cenou súvzťažne,
-
v prospech účtu
325 - Ostatné záväzky
ako záväzok voči postupcovi zaplatiť dohodnutú odplatu.
Vzhľadom na to, že dohodnutá odplata môže byť rozdielna od menovitej hodnoty pohľadávky, pričom dlžník je stále zaviazaný zaplatiť menovitú hodnotu, pohľadávka v menovitej hodnote sa u postupníka sleduje na podsúvahovom účte.
Príklad č. 6:
Postúpenie pohľadávky, ku ktorej nie je tvorená opravná položka:
Účtovná jednotka A eviduje pohľadávku voči účtovnej jednotke B v sume 100 000 € (vznik pohľadávky v januári roku 2023), pričom v júni roku 2023 ju postúpi účtovnej jedno
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály