Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Vystavenie faktúry v roku 2018 za tovar dodaný v roku 2017

Dátum: Rubrika: Poradňa

Obchodná firma zaoberajúca sa predajom ocele (mesačný platiteľ DPH) do konca roka 2017 pri vystavovaní faktúr za dodanie tovarov patriacich do kapitoly 72 Spoločného colného sadzobníka postupovala podľa § 69 ods. 12 písm. g) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ak bol vo faktúre základ dane 5 000 eur a viac, uplatnila prenos daňovej povinnosti.

Od 1. januára 2018 sa limit 5 000 eur zrušil. Spoločnosť však má zákazníkov, ktorí jej zaplatili zálohové platby za dodávky tovarov patriacich do kapitoly 72 Spoločného colného sadzobníka ešte v roku 2017, ale dodávka sa zrealizuje až v roku 2018. Platby boli nižšie ako limit 5 000 eur. Na preddavkové platby im spoločnosť vystavila daňové doklady na prijatie preddavku a uviedla ich do časti A.1 kontrolného výkazu k DPH.

Akým spôsobom má byť vystavená vyúčtovacia faktúra za dodávku tovaru v roku 2018, ak bola zaplatená záloha ešte v roku 2017? S DPH alebo bez DPH?

Daňová povinnosť vzniká dňom dodania tovaru. Ak je platba prijatá pred dodaním tovaru, vzniká daňová povinnosť z prijatej platby dňom prijatia platby.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály