Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatnenie DPH na zložené plnenie zahŕňajúce financovanie a dodanie tovarov

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ vydal 8. decembra 2016 zaujímavý rozsudok k predbežnej otázke týkajúcej sa uplatnenia DPH na zložené plnenie, ktoré zahŕňalo financovanie a dodanie tovarov nevyhnutných na poľnohospodársku výrobu, a to rozsudok C-208/15 Stock ‘94 Szolgáltató Zrt. proti Nemzeti Adó  és Vámhivatal Dél dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Predmet sporu

Spoločnosť Stock ‘94 Szolgáltató Zrt. (ďalej len „Stock ‘94“) je obchodná spoločnosť so sídlom v Maďarsku. Táto spoločnosť pôsobí ako „združovateľ“ v rámci inštitútu nazývaného „integrovaná spolupráca“, ktorý je súčasťou maďarského poľnohospodárskeho systému.

Tento inštitút funguje tak, že združovateľ uzatvorí s poľnohospodárom, tzv. „združeným poľnohospodárom“, zmluvu, na základe ktorej mu združovateľ poskytne pôžičku. Požičané prostriedky poľnohospodár použije na nákup prostriedkov nevyhnutných na svoju výrobnú činnosť, ako napríklad osiva (ďalej len „obežné aktíva“), od združovateľa. Združený poľnohospodár následne predá svoje výrobky buď samotnému združovateľovi, alebo jeho prostredníctvom na trhu.

Spoločnosť Stock ‘94 uzatvorila s rôznymi poľnohospodármi zmluvy o integrovanej spolupráci, na základe ktorých sa zaviazala podporiť poľnohospodársku výrobu najmä z technologického hľadiska, ako aj financovať nákup obežných aktív nevyhnutných na tento účel. Títo poľnohospodári sa zase zaviazali pestovať dotknuté výrobky na určitých plochách a použiť pôžičky, ktoré im poskytol združovateľ, výlučne na nákup obežných aktív od tohto združovateľa.

Spoločnosť Stock ‘94 uplatnila pri predaji tovaru poľnohospodárom 25 % sadzbu DPH. Naproti tomu oslobodila od DPH úroky, ktoré fakturovala štvrťročne a ktoré získala z pôžičiek poskytnutých poľnohospodárom na nákup obežných aktív. V júni 2011 dosiahla výška úrokov sumu 149 846 000 maďarských forintov (približne 483 500 eur).

Počas kontroly daňových priznaní k DPH za toto obdobie dorubil maďarský správca dane spoločnosti Stock ’94 z prijatých úrokov DPH, ako aj súvisiacu pokutu. Podľa tohto správcu sú pôžičky určené

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály