Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad aktualít z oblasti DPH na úrovni Európskej únie

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V májovom vydaní prinášame informatívny prehľad aktualít z oblasti DPH na úrovni EÚ za uplynulé mesiace. Opäť v ňom nájdete odkazy na webové stránky príslušných inštitúcií a orgánov Európskej únie s relevantnými dokumentmi.

Európska komisia navrhuje posilnenie spolupráce s krajinami mimo EÚ v rámci boja proti podvodom v oblasti DPH

V rámci zintenzívneného boja proti daňovým podvodom Európska komisia 6. februára 2014 podnikla kroky s cieľom začať rokovania s Ruskom a Nórskom ohľadom dohôd o administratívnej spolupráci v oblasti dane z pridanej hodnoty. Všeobecným cieľom týchto dohôd je vytvoriť rámec pre vzájomnú podporu v rámci boja proti daňovým podvodom s cezhraničným prvkom a napomáhať jednotlivým krajinám pri vymáhaní dlžnej DPH.

Podvody v oblasti DPH zahŕňajúce tretie štáty sú rizikom najmä v rámci telekomunikačného sektoru a elektronických služieb. Vzhľadom na nárast týchto odvetví Európska komisia upozorňuje na potrebu efektívnejších nástrojov na ochranu verejného rozpočtu členských štátov EÚ. Dohody o spolupráci so susednými štátmi členských štátov EÚ a ďalšími obchodnými partnermi by mali napomôcť zvýšiť šance pri odhaľovaní daňových podvodov v oblasti DPH a zlepšiť možnosti, ako proti nim zakročiť.

Európska komisia preto žiada členské štáty EÚ o poverenie na začatie rokovaní s Ruskom a Nórskom, pričom má pokračovať v predbežných rozhovoroch s ďalšími partnermi na medzinárodnej úrovni.

Dohoda o spolupráci by mala vychádzať z Nariadenia Rady (EÚ) č. 904/2010 zo 7. októbra 2010 o administratívnej spolupráci a boji proti podvodom v oblasti dane z pridanej hodnoty, ktoré v súčasnosti určuje rámec pre spoluprácu v tejto oblasti v EÚ.

Spôsob spolupráce medzi členskými štátmi EÚ zahŕňa okrem iného umožnenie prístupu k databázam jednotlivých členských štátov, výmenu informácií (či už automaticky alebo na požiadanie) ohľadom aktivít daňových subjektov. Na zabezpečenie cielenej výmeny informácií bola tiež vytvorená sieť Eurofisc, ktorá predstavuje spoločnú operačnú štruktúru vytvorenú za účelom koordinácie pre rýchlejší a účinnejší boj proti cezhraničným podvodom s DPH.

Využívanie týchto nástrojov by mohlo byť rozšírené aj do tretích štátov na základe dohôd o spolupráci v rámci boja proti daňovým podvodom. Európska únia plánuje začať rokovania so susednými štátmi, hlavnými obchodnými partnermi a krajinami, ktoré sú považované za lídrov v oblasti služieb dodávaných elektronickými prostriedkami. Doposiaľ iniciovala predbežné rozhovory s Nórskom, Ruskom, Kanadou, Tureckom a Čínou. Nórsko a Rusko v súčasnosti naznačili pripravenosť na začatie oficiálnych rokovaní.

Tlačovú správu a ďalšie detaily k uvedenej iniciatíve nájdete tu:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-121_en.htm

Európska komisia zverejnila správy ohľadom možností zlepšenia výberu DPH a administratívnej spolupráce medzi členskými štátmi EÚ

Európska komisia zverejnila 12. februára 2014 nasledovné správy ohľadom boja proti daňovým podvodom v oblasti DPH a možných riešení:

1. Správa Komisie Rade a Európskemu parlamentu: Siedma správa podľa článku 12

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály