Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH služieb úzko súvisiacich so športom - pojem "neziskové organizácie"

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa oslobodenia od DPH služieb úzko súvisiacich so športom - C-488/18 Finanzamt Kaufbeuren mit Außenstelle Füssen proti Golfclub Schloss Igling eV.

 

 

 

Predmet sporu
Predmetom činnosti nemeckého súkromnoprávneho združenia Golfclub Schloss Igling eV (ďalej len "Golfclub") je prevádzka a rozvoj golfu. Na tento účel prevádzkuje golfové ihrisko a s ním súvisiace zariadenia, ktoré prenajíma spoločnosti Golfplatz-Y-Betriebs-­GmbH (ďalej len "Golfplatz"). Finančné prostriedky združenia Golfclub sa môžu použiť len na účely, ktoré sú v súlade s jeho stanovami, podľa ktorých sa majetok združenia v prípade jeho dobrovoľného alebo núteného zrušenia prevedie na osobu alebo inštitúciu určenú valným zhromaždením.
Dňa 25. januára 2011 združenie Golfclub nadobudlo všetky obchodné podiely v spoločnosti Golf­platz za sumu 380 000 eur. Na financovanie tejto transakcie si od svojich členov zobralo pôžičky s ročnou úrokovou sadzbou 4 %, ktoré sú splácané vo výške 5 % ročne.
V tom istom roku dosiahlo príjmy v celkovej výške 78 615,02 eura za používanie golfového ihriska, prenájom golfových loptičiek a vozíkov, predaj golfových palíc a organizovanie a usporadúvanie golfových turnajov a podujatí, za ktoré združenie Golfclub vyberalo štartovné.
Nemecký správca dane odmietol oslobodiť tieto činnosti od DPH, keďže sa domnieval, že od DPH môžu byť oslobodené len štartovné poplatky na golfových po­dujatiach, ak je žiadateľ verejnoprospešným subjektom. To však podľa správcu dane nie je prípad združenia Golf­club, ktorého stanovy neobsahujú dostatočne presné pravidlá týkajúce sa účelového viazania majetku v prípade jeho zrušenia. Správca dane sa tiež domnieval, že skutočnosť, že združenie Golfclub nadobudlo podiely v spoločnosti Golfplatz, preukazuje, že nesleduje výlučne neziskové ciele.
Predmetom sporu boli teda otázky, či:
1.
má článok 132 ods. 1 písm. m)
smernice Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "DPH smernica")
priamy účinok, t.j. ak právna úprava členského štátu preberajúca toto ustanovenie oslobodzuje od DPH len obmedzený počet služieb úzko súvisiacich so športom alebo telesnou výchovou, či sa môže nezisková organizácia priamo odvolávať na toto ustanovenie pred vnútroštátnymi súdmi s cieľom dosiahnuť oslobodenie od DPH iných plnení úzko súvisiacich so športom alebo telesnou výchovou, ktoré táto organizácia poskytuje osobám zúčastňujúcim sa na športe alebo telesnej výchove a ktoré táto právna úprava od DPH neoslobodzuje,
2.
pojem "nezisková organizácia" predstavuje autonómny pojem práva EÚ, ktorý vyžaduje, aby takáto organizácia v prípade svojho zrušenia nemohla rozdeliť svojim členom dosiahnutý zisk, ktorý prevyšuje nimi splatené vklady do základného imania, ako aj trhovú hodnotu ich nepeňažných vkladov.
Argumenty uvedené v rozsudku Súdneho dvora EÚ
Priamy účinok článku 132 ods. 1 písm. m) DPH smernice
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály