Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH uplatnenej na služby, z ktorých má prospech aj tretia osoba

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Dňa 1. októbra 2020 vydal Súdny dvor Európskej únie (ďalej len "Súdny dvor EÚ") rozsudok vo veci C-405/19 Vos Aannemingen BVBA proti Belgische Staat, v ktorom sa zaoberal otázkou možnosti odpočítania DPH uplatnenej na služby, z ktorých mala popri zdaniteľnej osobe prospech aj tretia osoba.

Predmet sporu
Belgická spoločnosť Vos Aannemingen BVBA (ďalej len "Vos Aannemingen") vykonávala činnosť v oblasti výstavby a predaja bytových domov. Keďže tieto nehnuteľnosti boli postavené na pozemkoch patriacich tretím osobám, podiely na pozemkoch zodpovedajúce bytom, ktoré predávala uvedená spoločnosť, predávali samotní vlastníci pozemkov.
Spoločnosť Vos Aannemingen zná­šala náklady na reklamu, administratívne náklady, ako aj provízie realitných maklérov a z týchto prijatých plnení si v plnej výške uplatňovala odpočítanie DPH.
Na základe daňovej kontroly belgický daňový úrad dospel k záveru, že uvedená spoločnosť môže za kontrolované obdobie odpočítať DPH len v rozsahu, v akom sa týka predaja budov, ktoré postavila. Uvedený úrad teda obmedzil rozsah prípustného práva na odpočítanie DPH v prospech tejto spoločnosti tým, že odpočítateľnú DPH vyčíslil ako súčin zaplatenej DPH a podielu, v ktorého čitateli bola cena budovy a v ktorého menovateli bol súčet ceny budovy a ceny pozemku.
V dôsledku toho daňový úrad dorubil spoločnosti Vos Aannemingen príslušnú výšku DPH, ku ktorej pripočítal úroky, ako aj ­pokuty.
Predmetom sporu boli otázky, či z hľadiska článku 17 ods. 2 písm. a) šiestej smernice Rady č. 77/388/EHS:
-
okolnosť, že z nákladov na reklamu, administratívnych nákladov a provízií realitných maklérov, ktoré v rámci predaja bytov vynaložil realitný developer ako zdaniteľná osoba, má prospech aj tretia osoba, bráni tomu, aby táto zdaniteľná osoba mohla v celom rozsahu odpočítať DPH zaplatenú na vstupe v súvislosti s týmito nákladmi, ak:
-
existuje priamy a bezpro­stredný vzťah medzi uvedenými nákladmi a ekonomickou činnosťou zdaniteľnej osoby a
-
prospech tretej osoby je vo vzťahu k potrebám podniku zdaniteľnej osoby vedľajší,
-
okolnosť, že z nákladov vynaložených zdaniteľnou osobou má prospech aj tretia osoba, bráni tomu, aby táto zdaniteľná osoba mohla v celom rozsahu odpočítať DPH zaplatenú v súvislosti s týmito nákladmi v prípade, že tieto náklady nie sú prevádzkovými nákladmi zdaniteľnej osoby, ale predstavujú náklady pripísateľné konkrétnym plneniam na výstupe,
-
okolnosť, že zdaniteľná osoba má možnosť pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály