Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodanie tovaru a služieb v zmysle komunitárneho práva (I.)

Dátum: Rubrika: Z praxe Zo seriálu: Dodanie tovaru a služieb v zmysle komunitárneho práva

Komunitárne právo je právom precedentným, preto je prospešné poznať prístup Súdneho dvora EÚ (ďalej len „SD EÚ“) pri výklade smernice o DPH a tým aj aplikáciu DPH podľa národných zákonov.

Zbierka rozhodnutí SD EÚ je k dispozícii na internetovej stránke SD EÚ http://curia.europa.eu.

Poplatok súvisiaci so všeobecným záujmom (vec C-102/86 Apple and Pear Development Council)

Posudzovaný problém:

Je potrebné činnosť rady, ktorú uskutočňuje na základe vládneho nariadenia, považovať za poskytovanie služieb za odplatu?

Konštatovanie SD EÚ:

Na posúdenie poskytovania služieb, ktoré sú predmetom dane, je nutná priama väzba medzi poskytnutou službou a prijatou platbou. V danej veci funkcia rady súvisí so všeobecnými záujmami pestovateľov. V tej miere, v akej rada poskytuje služby, je úžitok z týchto služieb rozložený na celú oblasť priemyslu. Ak jednotliví pestovatelia získavajú úžitok z týchto služieb, je odvodený nepriamo z úžitku, ktorý plynie všeobecne pre priemysel ako celok. Nemôže byť preto usúdené, že jednotliví pestovatelia odvodzujú úžitok z výkonu špecifických činností rady. Naviac tu neexistuje vzťah medzi výškou úžitku, ktorý získavajú jednotliví pestovatelia zo služieb poskytovaných radou, a čiastkou povinného poplatku, ktorý sú povinní podľa vládneho nariadenia zaplatiť. Tieto poplatky nie sú založené na zmluvnej dohode, ale majú formu povinného záväzku každého pestovateľa, bez ohľadu na to, aký úžitok mu uvedené služby priniesli.

Z uvedeného vyplýva, že predmetný poplatok nemožno považovať za odplatu, ktorá by mala priame spojenie s úžitkom, ktorý plynie jednotlivému pestovateľovi ako výsledok funkcie rady.

Plnenia vyplývajúce z funkcie rady nepredstavujú poskytovanie služieb za platbu v zmysle smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „smernica o DPH“).

Záver:

Pri posúdení toho, či služba je predmetom dane, je nutná priama väzba medzi poskytnutou službou a prijatou platbou.

Platba bez jednoznačnej súvislosti s poskytnutou službou (vec C-154/80 Staatsecretaris van Financiën/Coöperatieve Aardappelenbewaarplaats)

Posudzovaný problém:

Sú skladovacie služby poskytované členom združenia bezodplatne predmetom DPH? Môže byť zmena hodnoty akcií členov združenia považovaná za formu odplaty za službu?

Konštatovanie SD EÚ:

V prípade poskytnutia služieb bez prijatia jednoznačnej jednostrannej odplaty, ktorá má priamu spojitosť s poskytnutou službou, nemôže takéto poskytnutie služby predstavovať plnenie „voči platbe“, a teda podliehať DPH podľa smernice o DPH. Takáto odplata musí byť vyjadriteľná v peniazoch a mať subjektívnu hodnotu, pretože základ pre stanovenie dane pri poskytnutí služby je odplata skutočne prijatá a nie hodnota určená podľa objektívneho kritéria.

Združenie neposkytovalo služby, ktoré boli predmetom DPH.

Záver:

V prípade poskytnutia služby bez prijatia jednoznačnej jednostrannej odplaty, ktorá má priamu súvislosť s dodávanou službou, nemôže byť takéto dodanie služby považované za plnenie za odplatu a následne nemôže ani podliehať DPH.

Neexistenica právneho vzťahu medzi poskytovateľom služby a jej príjemcom (vec C-16/93 Tolsma/Inspecteur der Omzetbelasting)

Posudzovaný problém:

Poskytuje hudobník verejne vystupujúci na ulici, ktorému venujú okoloidúci chodci finančné dary, službu, ktorá je predmetom DPH?

Konštatovanie SD EÚ:

K dodaniu tovaru alebo k poskytnutiu služby za odplatu, ktoré sú predmetom dane, dochádza len za predpokladu existencie právneho vzťahu medzi poskytovateľom služby a jeho príjemcom. Odmena, ktorú poskytovateľ služby dostane, tvorí hodnotu skutočne vydanú príjemcom služby za to, že mu služba bola poskytnutá.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály