Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úľava na dani pre príjemcov regionálnej investičnej pomoci po 1. máji 2023

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Regionálna investičná pomoc je formou štátnej pomoci na podporu konkurencieschopnosti a znižovania regionálnych rozdielov na území Slovenskej republiky. Poskytovanie regionálnej investičnej pomoci riadi a koordinuje Ministerstvo hospodárstva SR, pričom na poskytnutie nie je právny nárok.
Problematiku poskytovania regionálnej investičnej pomoci legislatívne upravujú najmä:
-
zákon č. 57/2018 Z.z. o regionálnej investičnej pomoci v z. n. p.,
-
schéma regionálnej investičnej pomoci zverejnená na webovom sídle Ministerstva hospodárstva SR,
-
nariadenie vlády SR č. 195/2018 Z.z., ktorým sa ustanovujú podmienky na poskytnutie investičnej pomoci, maximálna intenzita investičnej pomoci a maximálna výška investičnej pomoci v regiónoch Slovenskej republiky v z. n. p.,
-
vyhláška Ministerstva hospodárstva SR č. 187/2018 Z.z., ktorou sa ustanovujú náležitosti žiadosti o investičnú pomoc, akceptácie ponuky investičnej pomoci, ročnej správy o priebehu realizácie investičného zámeru, správy o ukončení investičného zámeru, ročnej správy o využívaní investície, záverečnej hodnotiacej správy a informačnej tabule v z. n. p.
Podľa zákona o regionálnej investičnej pomoci sa investičná pomoc poskytuje na podporu realizácie investičného zámeru v priemyselnej výrobe, technologickom centre a centre podnikových služieb. Investičná pomoc sa poskytuje formou:
-
dotácie na dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok,
-
úľavy na dani z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"),
-
príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta podľa zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v z. n. p.,
-
prevodu nehnuteľného majetku alebo nájmu nehnuteľného majetku za hodnotu nižšiu ako je hodnota nehnuteľného majetku alebo hodnota nájmu nehnuteľného majetku stanovená znaleckým posudkom.
Jednou z foriem poskytnutia investičnej pomoci je úľava na dani pre prijímateľov investičnej pomoci. Podmienky a spôsob uplatnenia úľavy ustanovuje § 30a ZDP. Úľava na dani sa uplatňuje v daňovom priznaní k dani z príjmov, a to za účtovné obdobie, ktoré predchádza účtovnému obdobiu, v ktorom sa daňové priznanie podáva.
Podmienky pre uplatnenie úľavy na dani
Daňovník, ktorému bolo vydané rozhodnutie o poskytnutí investičnej pomoci obsahujúcej úľavu na dani si môže uplatniť úľavu na dani ak spĺňa podmienky ustanovené v § 30a ods. 3 ZDP, t.j.:
-
počas zdaňovacích období, za ktoré si uplatňuje úľavu na dani, využije všetky ustanovenia ZDPznižujúce základ dane, na ktoré mu vzniká nárok, a to najmä uplatnením:
-
odpisov podľa § 22 až § 29 ZDP, pričom v období uplatňovania úľavy na dani nie je možné prerušiť odpisovanie hmotného majetku podľa § 22 ods. 9 ZDP,
-
opravných položiek a rezerv podľa § 20 ZDP,
-
počas zdaňovacích období, za ktoré si uplatňuje úľavu na dani, odpočíta od základu dane daňovú stratu alebo časť daňovej straty, o ktorú v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach neznižoval základ dane, a to vo výške základu dane, pričom ak je základ dane vyšší ako výška daňovej straty, o ktorú si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach neznižoval základ dane, zníži sa základ dane o výšku tejto straty,
-
daňovník si nemôže uplatniť úľavu na dani pri zrušení bez likvidácie, pri vstupe do likvidácie, pri vyhlásení konkurzu alebo pri zrušení alebo pozastavení podnikateľskej činnosti,
-
daňovník je povinný pri vyčíslení základu dane vo vzájomnom obchodnom vzťahu so závislou osobou postupovať podľa § 18 ZDP a dodržiavať princíp nezávislého vzťahu.
Obdobie uplatňovania daňovej úľavy a plynutie lehôt
Podľa § 30a ods. 4 ZDPsi daňovník môže uplatniť nárok na úľavu na
dani najviac na 10 bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období
, pričom prvým zdaňovacím obdobím, za ktoré si možno úľavu na dani uplatniť, je zdaňovacie obdobie, v ktorom bolo daňovníkovi vydané rozhodnutie o poskytnutí investičnej pomoci a daňovník splnil podmienky stanovené osobitným predpisom, ktorým je zákon o regionálnej investičnej pomoci a osobitné podmienky podľa ZDP,
najneskôr však v zdaňovacom období, v ktorom uplynuli 3 roky od vydania rozhodnutia
o poskytnutí investičnej pomoci podľa zákona o regionálnej investičnej pomoci.
Znamená to, že ak daňovník nezačne čerpať úľavu na dani v zdaňovacom období, v ktorom uplynuli 3 roky od vydania rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci, nestráca nárok na jej uplatnenie, ale v zdaňovacom období, v ktorom uplynuli 3 roky od vydania rozhodnutia, začne plynúť 10-ročná lehota na uplatnenie úľavy na dani. Daňovník tak nebude mať možnosť uplatniť si úľavu na dani počas 10 rokov, ale v kratšom období.
Príklad č. 1:
Daňovníkovi bolo v 9/2023 vydané rozhodnutie o poskytnutí investičnej pomoci. Daňovník môže čerpať úľavu na dani maximálne 10 bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc rokom 2023, ak splní ustanovené podmienky.
Ak daňovník:
-
začne uplatňovať úľavu na dani počnúc rokom 2023, posledným rokom uplatňovania úľavy na dani bude zdaňovacie obdobie roku 2032,
-
začne uplatňovať úľavu na dani v zdaňovacom období, v ktorom uplynuli 3 roky od vydania rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci, t.j. v roku 2026, posledným rokom uplatňovania úľavy na dani bude zdaňovacie obdobie roku 2035,
-
začne uplatňovať úľavu na dani v zdaňovacom období, v ktorom uplynulo viac ako 3 roky od vydania rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci, napr. v roku 2027, dôjde ku kráteniu lehoty na uplatnenie úľavy na dani o 1 rok a obdobím uplatňovania úľavy na dani bude zdaňovacie obdobie rokov 2027 až 2035.
* * *
Z dôvodu negatívneho vplyvu pandémie a energetickej krízy na podnikateľské subjekty došlo k nasledovným úpravám lehôt na začatie uplatňovania úľavy na dani a 10-ročnej lehoty na uplatňovanie úľavy na dani, a to:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály