Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpisovanie automobilu v osobitných prípadoch

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Automobil je hmotný majetok, ktorý má charakter dlhodobého použitia a jeho obstarávacia cena je spravidla vyššia ako je limit na zaradenie hmotného majetku do dlhodobého hmotného majetku. Automobil sa preto považuje z hľadiska účtovného a daňového za dlhodobý hmotný majetok.

Podľa účtovných predpisov dlhodobý majetok je aj majetok, ktorým sú aj samostatné hnuteľné veci a ich súbory a má samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a jeho obstarávacia cena je vyššia ako 1 700 €.
(Poznámka: Táto časť definície platí iba pre samostatné hnuteľné veci a ich súbory.) Z
účtovného hľadiska je odpisovanie dlhodobého hmotného majetku upravené v § 20 opatrení č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ"). Dlhodobý hmotný majetok sa odpisuje na základe odpisového plánu. Účtovná jednotka je povinná na každý novozaradený dlhodobý hmotný majetok vypracovať odpisový plán. Pri tvorbe odpisového plánu sa zohľadňuje:
-
doba použiteľnosti majetku,
-
intenzita vyžívania majetku,
-
očakávané fyzické opotrebovanie, ktoré závisí od podmienok jeho využívania,
-
technické a morálne zastaranie,
-
zákonné a iné obmedzenia používania majetku.
Je zrejmé, že osobný automobil, ktorého predpokladané ročné využitie bude 5 000 km, bude mať dlhšiu životnosť ako automobil, na ktorom sa predpokladá najazdiť ročne 20 000 km. Tiež je opodstatnené očakávať kratšiu životnosť nákladného automobilu pracujúceho vo výstavbe v ťažkom teréne, napr. na stavbe vodného diela ako automobilu zabezpečujúceho prepravu po bežných komunikáciách.
Daňové odpisy sú upravené v § 22 až § 28 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"). Odpisovaním sa podľa ZDP rozumie postupné zahrnovanie odpisov z hmotného majetku do daňových výdavkov, ktorý je účtovaný a používaný na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. Odpis vo výške vypočítaného ročného odpisu zahrnie daňovník do výdavkov k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia z majetku evidovaného v obchodnom majetku k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia. Automobily sú zaradené v prílohe č. 1 k ZDP v prvej odpisovej skupine. Elektromobily ("BEV") a elektromobily s kombináciou s iným druhom paliva ("PHEV") sú zaradené v odpisovej skupine 0. Automobil odpisuje daňovník rovnomerne zo vstupnej (obstarávacej) ceny. V odpisovej skupine 2 sú zaradené špeciálne automobily.
Hmotný majetok
odpisuje daňovník, ktorý má k tomuto majetku vlastnícke právo. Hmotný majetok odpisuje aj daňovník, ktorý nemá vlastnícke právo k tomuto majetku, ak účtuje alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP o:
-
hmotnom majetku pri prevode vlastníckeho práva z dôvodu zabezpečenia záväzku prevodom práva na veriteľa, ak sa pôvodný vlastník (dlžník) písomne dohodne s veriteľom na výpožičke tohto majetku počas trvania zabezpečenia záväzku,
-
dlhodobom hmotnom hnuteľnom majetku, ku ktorému vlastnícke právo prechádza na kupujúceho až úplným zaplatením kúpnej ceny a do nadobudnutia vlastníckeho práva majetok kupujúci užíva,
-
nehnuteľnej veci obstaranej na základe zmluvy, pri ktorej sa vlastnícke právo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností, ak do nadobudnutia vlastníckeho práva nehnuteľnosť užíva,
-
hmotnom majetku prenajatom formou finančného prenájmu,
-
hmotnom majetku štátu, obce alebo vyššieho územného celku, ktorý bol zverený do správy rozpočtovej organizácie, príspevkovej organizácie alebo inej právnickej osobe.
Hmotný majetok, ktorý je v spoluvlastníctve, odpisuje každý zo spoluvlastníkov zo vstupnej ceny, a to v pomere podľa výšky spoluvlastníckeho podielu. Pri odpisovaní hmotného majetku, ktorý sa iba sčasti používa na zabezpečenie zdaniteľných príjmov, sa do výdavkov zahrnie iba pomerná časť odpisov.
Hmotný majetok individuálne určený a poskytnutý združeniu bez právnej subjektivity na spoločné využitie účastníkov združenia odpisuje ten účastník združenia, ktorý majetok poskytol na spoločné užívanie účastníkom združenia. V ďalšej časti príspevku uvedieme osobitné príklady odpisovania automobilu.
Odpisovanie automobilu obstaraného na splátky
Príklad č. 1:
Spoločnosť kúpila v januári 2022 auto z autobazáru vo výške 8 400 €. 4 000 € uhradila v hotovosti a na 4 400 € si zobrala na splátky úver cez lízingovú spoločnosť. Ako zaúčtovať dlžnú sumu 4 400 €, ktorá ostala v záväzkoch voči autobazáru a ako zaevidovať záväzok voči lízingovej spoločnosti. Mesačne spoločnosť platí sumu 155 € z čoho časť je istina, časť úrok a časť havarijne poistenie. Ako účtovať splátky?
Nákup automobilu v tomto prípade predstavuje nákup automobilu s jeho splatením z poskytnutého úveru a následným splácaním úveru.
Daňovník sa kúpou automobilu stal jeho vlastníkom, čím mu vzniklo právo na jeho odpisovanie. Právo na odpisovanie automobilu má aj v prípade, že vlastnícke právo k nadobudnutému automobilu prechádza na kupujúceho až úplným zaplatením kúpnej ceny a do jeho splatenia automobil užíva. Takýto postup vyplýva z § 24 ods. 1 písm. b) ZDP.
Hmotný majetok môže účtovná jednotka uviesť do užívania po zabezpečení všetkých technických funkcií majetku tohto majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov. V prípade automobilu je to napr. prepis automobilu na dopravnom inšpektoráte vrátane pridelenia evidenčného čísla vozidlu, platnosť STK a emisnej kontroly. Takýto postup vyplýva z § 33 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ.
Po splnení uvedených povinností uvedie do užívania účtovná jednotka osobný automobil do používania v obstarávacej cene (cena obstarania + náklady súvisiace s obstaraním - napr. poplatky, kolky za prepis vozidla, spracovateľský poplatok za uzatvorenie zmluvy a pod.) a vypracuje plán účtovných a plán daňových odpisov.
Účtovanie v podvojnom účtovníctve:
P. č. Text účtovného prípadu MD D Suma v €
1. prevzatie automobilu 042 321 8 400
2. zaradenie do používania 022 042 8 400
Automobil bol zaradený do obchodného majetku v januári 2022. Účtovná jednotka je povinná vystaviť na zaradený dlhodobý hmotný majetok inventárnu kartu a vypracovať plán účtovných odpisov podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály