Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spôsob preukazovania daňových výdavkov podnikateľa fyzickej osoby

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Každý začínajúci podnikateľ sa pred začiatkom podnikania musí rozhodnúť, či bude preukazovať na daňové účely vynaložené výdavky a akým spôsobom ich bude uplatňovať. Daňovník môže viesť účtovníctvo alebo uplatňovať daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Aby daňovník správne vykázal základ dane a následne daňovú povinnosť, je potrebné, aby dôsledne poznal daňový zákon, ktoré výdavky je možné pokladať za daňové výdavky [§ 2 písm. i) ZDP, § 19 ZDP] a ktoré výdavky nie je možné považovať za daňové výdavky (§ 21 ZDP).

Ak sa daňovník nechce zaťažovať vedením účtovníctva alebo vedením daňovej evidencie, či už vlastnými silami alebo externou firmou, môže sa rozhodnúť pre uplatňovanie paušálnych výdavkov.
Ak sa daňovník rozhodne uplatňovať na daňové účely skutočne vynaložené výdavky a nebude uplatňovať daňovú evidenciu, musí sa rozhodnúť o vhodnom výbere účtovnej sústavy. Vykazovaný základ dane výrazne ovplyvňuje aj výber formy účtovníctva. Podnikateľ si môže zvoliť jednoduché účtovníctvo alebo podvojné účtovníctvo.
V prípade, že daňovník bude účtovať v
sústave jednoduchého účtovníctva
, základ dane tvorí rozdiel medzi príjmami a výdavkami [§ 17 ods. 1 písm. a) ZDP]. V sústave jednoduchého účtovníctva predstavujú daňové výdavky zaplatené a zaúčtované výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov daňovníka v súlade so zákonom o dani z príjmov. Súčasťou základu dane daňovníka s príjmami podľa § 6 ZDP, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, alebo daňovníka evidujúceho príjmy a s nimi súvisiace výdavky podľa § 6 ods. 11 ZDP, je aj poskytnutý alebo prijatý preddavok, a to v tom zdaňovacom období, v ktorom bol výdavok uhradený aj keď k splneniu dodávky tovaru alebo služby dôjde až v nasledujúcom účtovnom období. Do daňových výdavkov účtovného obdobia sa taktiež zahŕňajú aj úhrady výdavkov, ktoré sa týkajú až nasledujúcich účtovných období, napr. úhrada predplatného odborných publikácií, poistného na povinné zmluvné poistenie a havarijné poistenie motorových vozidiel, poskytnuté preddavky na nákup materiálu a pod. zaplatené v bežnom účtovnom období aj keď sa týkajú až nasledujúceho účtovného obdobia s výnimkou zaplateného nájomnej osobe, ktoré sa uznáva do daňových výdavkov do výšky časovo rozlíšenej sumy prislúchajúcej na zdaňovacie obdobie [§ 17 ods. 19 písm. b) ZDP]. Z nezaplatených výdavkov môže daňovník zahrnúť do základu dane len výdavky zahŕňané do daňových výdavkov v rámci uzávierkových účtovných operácií, ako sú daňové odpisy, kurzové rozdiely, daňové rezervy podľa § 20 ods. 9 ZDP.
Ak bude daňovník účtovať v
sústave podvojného účtovníctva
, základ dane tvorí výsledok hospodárenia zistený z účtovníctva. Podvojné účtovníctvo je založené na akruálnom princípe. Pri tomto spôsobe účtovania sa na zaplatenie zdaniteľných príjmov neprihliada a na zaplatenie daňových nákladov sa prihliada len v zákonom vymedzených druhov výdavkov (napr. § 17 ods. 19 ZDP).
V prípade, že daňovník podniká v komodite, v ktorej je dlhá doba splatnosti pohľadávok, prípadne nepriaznivá finančná disciplína, základ dane môže byť u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva výrazne odlišný ako pri účtovaní v sústave jednoduchého účtovníctva. Daňovník účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva môže ľahšie ovplyvniť svoje daňové výdavky ich zaplatením, resp. nezaplatením. Ak daňovníkovi pred koncom roka vychádza vysoký základ dane, pričom začiatkom ďalšieho roka bude musieť zaplatiť niektorú z nákladových položiek, môže úhradu zrealizovať ešte pred skončením roka.
Príklad č. 1:
Podnikateľ, fyzická osoba účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, zaplatí v novembri 2022 dodávateľovi preddavok na dodávku materiálu, ktorý mu bude dodaný v januári 2023, v decembri zaplatí predplatné za odborné publikácie a povinné zmluvné poistenie na rok 2023.
Zaplatený preddavok na materiál, zaplatené predplatné za odborné publikácie a zaplatené povinné zmluvné poistenie podnikateľ zahrnie do daňových výdavkov roku 2022 aj keď sa dodávky tovarov a služieb realizujú až v roku 2023.
Ak by podnikateľ účtoval v sústave podvojného účtovníctva uvedené zaplatené položky by neúčtoval do nákladov ale preddavok na dodavku materiálu by účtoval v rámci pohľadávok, predplatné na odborné publikácie a zaplatené povinné zmluvné poistenie na rok 2022 by podnikateľ účtoval ako náklady budúcich období.
* * *
Príklad č. 2:
Podnikateľ, prevádzkujúci obchod s potravinami, účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva, zaplatil v júli 2022 prenajímateľovi nehnuteľnosti, fyzickej osobe, nájomné na dva roky vopred, za obdobie od júla 2022 do júna 2024 (spolu za 24 mesiacov) 2 400 €.
V roku 2022 si podnikateľ zahrnie do daňových výdavkov nájomné vo výške 600 € (za 6 mesiacov). Zostatok uhradeného nájomného 1 800 € zaúčtoval ako výdavok neovplyvňujúci základ dane. V roku 2023 si zahrnie do daňových výdavkov v rámci uzávierkových účtovných operácii nájomné vo výške 1 200 € (za 12 mesiacov) a v roku 2024 si zahrnie do daňových výdavkov zostávajúcu sumu zaplateného nájomného za 6 mesiacov (600 €).
* * *
Príklad č. 3:
Podnikateľ, fyzická osoba, sa zaoberá nákupom a predajom poľnohospodárskych strojov. Za rok 2022 má vystavené faktúry za predaj strojov v hodnote 370 000 €, z ktorých má prijaté úhrady vo výške 340 000 €. Za nakúpený tovar prijal faktúry, ktoré zaplatil dodávateľom za 310 000 €. Súčasne mal nasledovné režijné náklady:
-
zaplatený režijný materiál 10 000 €,
-
vyúčtované cestovné náklady autom nezaradeným v obchodnom majetku 6 000 €,
-
zaplatený prenájom skladu 12 000 €.
Z dôvodu prehľadnosti neuvažujeme s DPH.
Prvé riešenie: Podnikateľ účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva 
Daňové výdavky: Suma v €
●   nákup tovaru 310 000
●   prevádzková réžia:  
●   režijný materiál 10 000
●   prenájom skladu 12 000
●   cestovné náklady 6 000
Spolu daňové výdavky 338 000
Zdaniteľné príjmy 340 000 
Základ dane 2 000
Druhé riešenie: Podnikateľ účtuje v sústave podvojného účtovníctva (B spôsob účtovania zásob) 
Text operácie MD Dal Suma v €
1. Nákup tovaru 504 321 310 000
2. Úhrada faktúr za nákup tovaru 321 221 310 000
3. Nákup režijného materiálu 501 321  10 000
4. Nájom za sklad 518 321  12 000
5. Úhrada nájmu a režijného materiálu 321 221  22 000
6. Vyúčtovanie cestovných náhrad 512 211   6 000
7. Tržby za tovar – faktúry 311
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály