Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nezisková organizácia a jej povinnosti pri dosiahnutí zisku

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Môže nezisková organizácia dosiahnuť zisk? Jej príjmy predstavujú príjmy z dotácii a príjmy od klientov. Nezisková organizácia je založená za účelom prevádzky zariadenia sociálnych služieb pre seniorov a pre občanov so zdravotným postihnutím. Aké povinnosť má nezisková organizácia pri dosiahnutí zisku za účtovné obdobie?

Nezisková organizácia zabezpečuje svoju činnosť a hospodári so svojím majetkom a môže užívať aj majetok štátu alebo majetok územnej samosprávy v súlade s osobitnými predpismi. Príjmy z činnosti neziskovej organizácie podliehajú daňovým povinnostiam podľa platných daňových zákonov.
Podľa zákona č. 213/1997 Z.z.o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v z. n. p. je nezisková organizácia "
právnická osoba založená podľa tohto zákona, ktorá poskytuje všeobecne prospešné služby za vopred určených a pre všetkých používateľov rovnakých podmienok a ktorej zisk sa nesmie použiť v prospech zakladateľov, členov orgánov ani jej zamestnancov, ale sa musí použiť v celom rozsahu na zabezpečenie všeobecne prospešných služieb."
Nezisková organizácia síce môže popri poskytovaní všeobecne prospešných služieb vykonávať samostatne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť aj ďalšiu činnosť za účelom dosiahnutia zisku, avšak takáto jej zárobková činnosť nesmie priamo či nepriamo viesť k materiálnemu prospechu jej zakladateľov, členov orgánov, ani zamestnancov.
Prípadný zisk po zdanení teda musí nezisková organizácia použiť výhradne na poskytovanie všeobecne prospešných služieb, pre ktoré bola založená, a to v celom rozsahu. O zisku musí následne nezisková organizácia účtovať.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály