Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štatistické výkazy pre podnikateľov budú od nového roka elektronické

Kategória: Spravodajstvo

Podnikateľské subjekty zaradené do štatistického zisťovania (spravodajské jednotky) budú od 1. januára 2016 poskytovať údaje Štatistickému úradu (ŠÚ) SR prostredníctvom online formulárov.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Podnikateľské subjekty zaradené do štatistického zisťovania (spravodajské jednotky) budú od 1. januára 2016 poskytovať údaje Štatistickému úradu (ŠÚ) SR prostredníctvom online formulárov. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii hovorca úradu Marián Jánošík.
      V uvedenom termíne podľa neho vstupuje do platnosti vlaňajšia novela zákona o štátnej štatistike, ktorá obsahuje nové pravidlá predkladania štatistických výkazov. "Podrobnosti o spôsobe poskytovania údajov spravodajskými jednotkami, vrátane výnimiek, sú rozpracované vo vyhláške Štatistického úradu SR," doplnil.
      Elektronický zber podľa Jánošíka prispeje k znižovaniu administratívnej záťaže a eliminovaniu chýb pri vypĺňaní formulárov, keďže nový systém automaticky odhalí logické nezrovnalosti a upozorní na nutnosť ich opravy. "Elektronizácia zároveň umožní harmonizovať lehoty na predkladanie niektorých štatistických výkazov s termínmi odovzdávania výkazov k dani z pridanej hodnoty (DPH)," dodal hovorca ŠÚ SR.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.