Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Oddnes je v obehu nová 20-eurová bankovka, platiť sa dá naďalej aj starou

Kategória: Spravodajstvo

Nová 20-eurová bankovka zo série Európa, ktorú dnes začala dávať do obehu Národná banka Slovenska (NBS), má dokonalejšie ochranné prvky, pri jej výrobe sa použili najmodernejšie technológie a bankovky sú oveľa kvalitnejšie, než stará séria.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Nová 20-eurová bankovka zo série Európa, ktorú dnes začala dávať do obehu Národná banka Slovenska (NBS), má dokonalejšie ochranné prvky, pri jej výrobe sa použili najmodernejšie technológie a bankovky sú oveľa kvalitnejšie, než stará séria. V obehu sú aj staré 20-eurovky, ktorými možno platiť aj naďalej. NBS ich stiahne postupne.
      "V eurozóne bolo vyrobených pre potreby hotovostného peňažného objemu v siedmich rôznych európskych tlačiarňach cenín 4,3 miliardy kusov. NBS, ako aj ďalšie centrálne banky eurozóny a Európska centrálna banka, zabezpečili v súvislosti s uvedením novej 20-eurovej bankovky včasnú informovanosť obyvateľstva, bánk, finančných inštitúcií, rôznych spoločností, podnikateľov, ale aj škôl a ďalších organizácií," povedal v utorok (24. 11.), deň pred uvedením novej bankovky do obehu riaditeľ odboru peňažnej hotovosti NBS Viliam Ostrožlík. Podľa jeho slov bolo cieľom zabezpečiť dostatok informácií najmä o ochranných prvkoch novej bankovky.
      Pripraviť sa na výdaj nových 20-eurových bankoviek museli najmä banky a spoločnosti, ktoré používajú prístroje na výdaj bankoviek. Prípravy NBS začala približne pred deviatimi mesiacmi, keď postupne v rámci školení zástupcov bánk, ale aj finančných spoločností, polície a iných organizácií predstavila parametre novej bankovky a jej ochranné prvky.
      Bankovky série Európa sa uvádzajú do obehu postupne počas niekoľkých rokov, pričom nová 5-eurová bankovka bola zavedená v roku 2013 a 10-eurová v roku 2014. Súbežne s novými bankovkami sa platí aj naďalej bankovkami z prvej série až do odvolania. Aj potom, ako prestanú byť zákonným platidlom, budú sa dať vymeniť vo všetkých národných centrálnych bankách eurosystému, a to bez časového obmedzenia.
      Euro je dnes jednou z najvýznamnejších mien v celosvetovom meradle. V súčasnosti eurom platí v 19 krajinách viac ako 338 miliónov obyvateľov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.