Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňovo-odvodové povinnosti študentov v postavení podnikateľov (SZČO) v roku 2020

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňovo-odvodové povinnosti samostatne zárobkovo činných osôb (ďalej iba „SZČO“) v roku 2020 významným spôsobom ovplyvnila pandémia COVID-19, a to najmä posunutie zákonnej lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov FO za rok 2019. Táto skutočnosť následne u SZČO v niektorých prípadoch tiež posúva dátum, kedy sa na základe dosiahnutých príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti z podaného daňového priznania za rok 2019 posudzuje povinnosť vzniku, resp. zániku účasti SZČO na sociálnom poistení v roku 2020.

Za SZČO sa vo všeobecnosti považuje FO, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a ktorá dosahuje príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba „ZDP“), okrem FO, ktorá vykonáva činnosť osobného asistenta FO s ťažkým zdravotným postihnutím.

Študent (FO, ktorá dovŕšila 18 rokov), ktorý dosahuje príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP (okrem príjmov dosiahnutých z výkonu činnosti osobného asistenta) sa považuje za SZČO, a to:

  • podľa § 5 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej iba „zákon o sociálnom poistení“) na účely sociálneho poistenia (t. j. nemocenského a dôchodkového poistenia),
  • podľa § 11 ods. 4 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej iba „zákon o zdravotnom poistení“) na účely zdravotného poistenia.

Poznámka: Rozhodujúcim kritériom pre začatie podnikania je vek študenta (dosiahnutie plnoletosti), t. j. podnikať môžu už študenti strednej školy, resp. študenti vysokej školy. Pri zdaňovaní príjmov a tiež pri platení poistných odvodov do Sociálnej poisťovne majú podnikajúci študenti rovnaké postavenie ako ostatné fyzické osoby (SZČO), ktoré nie sú študentmi. Určité špecifiká nastávajú pri platení poistných odvodov do zdravotnej poisťovne v prípade, ak je SZČO súčasne študentom, za ktorého platí zdravotné poistenie štát, resp. ak dochádza k súbehu viacerých platiteľov poistného.

Študent (poistenec štátu), ktorý je v roku 2020 súčasne podnikateľom (SZČO) a verejné zdravotné poistenie

Pri platení preddavkov na zdravotné poistenie je dôležité, kto je platiteľom poistného (zamestnanec, SZČO, štát, samoplatiteľ) a tiež či dochádza k súbehu viacerých platiteľov poistného. Študenti, ktorí podnikajú popri štúdiu, podliehajú rovnako ako ostatné SZČO zdravotnému poisteniu, ale nie vždy sú povinní platiť preddavky na zdravotné poistenie v priebehu kalendárneho roka.

Podľa § 11 ods. 7 zákona o zdravotnom poistení je štát platiteľom poistného na zdravotné poistenie za týchto študentov (tzv. poistencov štátu):

  • nezaopatrené dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky (povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najviac do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku, ak osobitný predpis neustanovuje inak),
  • študenta do dovŕšenia veku 26 rokov, pričom nie je rozhodujúce, akou formou študuje (t. j. aj za denných aj externých študentov), ale iba do získania vysokoškolského vzdelania II. stupňa,
  • študenta vysokej školy, ktorý študuje dennou formou štúdia do dovŕšenia 30 rokov, ale len do získania vysokoškolského vzdelania II. stupňa,
  • doktoranda v dennej forme štúdia (ak celková dĺžka jeho štúdia neprekročila štandardnú dĺžku štúdia pre doktorandský študijný program v dennej forme a nezískal už vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa alebo nedovŕšil vek 30 rokov),
  • študenta z iného členského štátu EÚ, zahraničného študenta študujúceho na základe medzinárodných zmlúv alebo žiaka či študenta, ktorý je Slovákom žijúcim v zahraničí a zároveň študuje na škole v SR.

Minimálny a maximálny vymeriavací základ študenta (SZČO) na účely verejného zdravotného poistenia

Ak je študent, ktorý je poistencom štátu súčasne aj SZČO (resp. zamestnancom), dochádza u neho k súbehu platiteľov poistného. Podľa § 13 ods. 13 zákona o zdravotnom poistení, ak je SZČO súčasne študentom (poistencom štátu), je pri platení preddavkov na verejné zdravotné poistenie zvýhodnená oproti iným SZČO tým, že nemá stanovený minimálny vymeriavací základ (VZ) pre platenie preddavkov na verejné zdravotné poistenie. To znamená, že v prvom, resp. aj v druhom roku podnikania môže študent (SZČO) platiť preddavky na zdravotné poistenie nižšie ako z minimálneho vymeriavacieho základu SZČO alebo ich nemusí platiť vôbec a zdravotné poistenie ako SZČO za príslušný kalendárny rok doplatí až na základe vykonaného ročného zúčtovania zdravotného poistenia zdravotnou poisťovňou. V ďalších rokoch podnikania bude študent (SZČO) platiť preddavky na verejné zdravotné poistenie na základe ročného zúčtovania zdravotného poistenia v závislosti od skutočne dosiahnutého vymeriavacieho základu v predchádzajúcom roku.

Poznámka: Študenti, ktorí nie sú poistencami štátu podľa § 11 ods. 7 zákona o zdravotnom poistení (napr. študent VŠ, ktorý dovŕšil 26 rokov veku a študuje externe; študent VŠ, ktorý dovŕšil 30 rokov veku a študuje dennou formou štúdia; externý doktorand) a ktorí sú súčasne zamestnancami, ak začnú podnikať ako SZČO, tak v prvom roku podnikania sa na nich nevzťahuje povinnosť platiť minimálne preddavky na zdravotné poistenie (môžu si určiť preddavky aj v nulovej výške, nakoľko u nich dochádza k súbehu platiteľov poistného). V ročnom zúčtovaní im zdravotná poisťovňa vypočíta poistné na zdravotné poistenie zo skutočne dosiahnutého vymeriavacieho základu SZČO. Študenti, ktorí nie sú poistencami štátu podľa § 11 ods. 7 zákona o zdravotnom poistenínie sú ani zamestnancami, ak začnú podnikať ako SZČO, sú povinní od začiatku podnikania platiť preddavky na zdravotné poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu SZČO (v roku 2020 vo výške 70,91 € mesačne).

Minimálny mesačný vymeriavací základ SZČO na účely zdravotného poistenia je podľa § 13 ods. 10 zákona o zdravotnom poistení stanovený vo výške 50 % z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu. Rozhodujúcim obdobím je kalendárny rok, v ktorom sa platí poistné.

Maximálny mesačný vymeriavací základ SZČO (platí aj pre študentov – SZČO) pre platenie preddavkov na zdravotné poistenie bol novelou zákona o zdravotnom poistení č. 356/2016 Z. z. od 1. 1. 2017 zrušený.

Poznámka: Podľa § 13 ods. 19 zákona o zdravotnom poistení sa vymeriavací základ SZČO na účely zdravotného poistenia zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol.

V roku 2019 bol minimálny vymeriavací základ SZČO stanovený vo výške 477 € mesačne, t. j. vo výške 50 % z priemernej mesačnej mzdy za rok 2017 (50 % x 954 €). V roku 2020 je minimálny vymeriavací základ SZČO stanovený vo výške 506,50 €, t. j.vo výške 50 % z priemernej mesačnej mzdy za rok 2018 (50 % x 1 013 €). V roku 2021 sa minimálny vymeriavací základ SZČO zvýši na 546 €.

Tabuľka 1: Vývoj minimálneho a maximálneho VZ SZČO na zdravotné poistenie

Rok 2019 2020 2021
Minimálny VZ 477 € 50 % x 954 € (PM2017) 506,50 € 50 % x 1013 € (PM2018) 546 € 50 % x 1092 € (PM2019)
Maximálny VZ nie je stanovený nie je stanovený nie je stanovený

Legenda: PM – priemerná mesačná mzda zamestnanca v SR. VZ – vymeriavací základ. Od 1. 1. 2017 je maximálny VZ SZČO na účely zdravotného poistenia zrušený.

Určenie VZ študenta (SZČO) na účely platenia preddavkov na zdravotné poistenie

Okrem prvého, resp. druhého roku podnikania, študent (SZČO) platí preddavky na zdravotné poistenie v závislosti od skutočne dosiahnutého vymeriavacieho základu.

Vymeriavací základ SZČO je podľa § 13 ods. 2 zákona o zdravotnom poistení určený vo výške podielu základu dane z príjmov FO z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP (okrem vyňatých príjmov) dosiahnutého v rozhodujúcom období, ktorý nie je znížený o zaplatené poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na povinné sociálne poistenie a koeficientu 1,486.

Preddavok na zdravotné poistenie sa podľa § 16 ods. 2 písm. b) zákona o zdravotnom poistení vypočíta z podielu pomernej časti základu dane z príjmov FO podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP dosiahnutého v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu pre platenie preddavkov a koeficientu 1,486.

Poznámka: Podľa § 16 ods. 3 zákona o zdravotnom poistení sa pomernou časťou základu dane rozumie časť základu dane z príjmov fyzických osôb podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP okrem vyňatých príjmov, ktorý nie je znížený o poistné na verejné zdravotné poistenie a poistné na sociálne poistenie, pripadajúca na jeden kalendárny mesiac prevádzkovania samostatnej zárobkovej činnosti v rozhodujúcom období. Na kalendárny mesiac, v priebehu ktorého sa začala vykonávať samostatná zárobková činnosť po prvom dni v tomto mesiaci, sa neprihliada.

VZ SZČO na zdravotné poistenie na účely platenia preddavkov = základ dane podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP1 + poistné na verejné zdravotné poistenie + poistné na sociálne poistenie / 1,486
počet mesiacov prevádzkovania samostatnej
zárobkovej činnosti

Legenda: 1 Za vyňaté príjmy, ktoré sa nezapočítavajú do VZ na účely zdravotného poistenia sa považujú podľa § 10b zákona o zdravotnom poistení príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta.

Poznámka:Od 1. 1. 2020 platí SZČO preddavky na zdravotné poistenie vo výške 14 %, resp. 7 % (v prípade osôb so zdravotným postihnutím), a to z vymeriavacieho základu, ktorý sa určí z čiastkového základu dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti dosiahnutého za rok 2018. Zdravotná poisťovňa vypočítala výšku preddavku na zdravotné poistenie SZČO na rok 2020 v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za rok 2018, ktoré bola povinná vykonať najneskôr do 30. 9. 2019, resp. do 31. 10. 2019 za osoby, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. Pri výpočte preddavkov na zdravotné poistenie SZČO na rok 2021 sa bude vychádzať z čiastkového základu dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti dosiahnutého za rok 2019. Zdravotná poisťovňa vypočíta výšku preddavku na zdravotné poist

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály