Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služby spojené s vývozom tovaru do tretích krajín a oslobodenie od DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Vývoz tovaru do miesta určenia na území tretieho štátu je oslobodený od DPH. Rovnako sú od DPH oslobodené colno-deklarantské, prepravné a iné služby spojené s vývozom tovaru zo SR do tretích krajín, a to s právom na odpočítanie vstupnej DPH. Súdny dvor EÚ však v rozsudku C-288/16 z 29. júna 2017 rozhodol, že takéto služby sú oslobodené iba v prípade, ak sú poskytnuté priamo odosielateľovi alebo príjemcovi predmetného tovaru.

Finančná správa SR zverejnila v septembri 2017 usmernenie, v zmysle ktorého doterajší výklad, t. j. že oslobodené od DPH v zmysle § 47 ods. 6 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) sú služby spojené s vývozom tovaru bez ohľadu na priamy vzťah medzi poskytovateľom tejto služby a vývozcom tovaru, bude akceptovať na služby dodané do 30. novembra 2017.

Následne však zmenou usmernenia stanovila nový dátum uplatňovania doterajšieho postupu a nový výklad oslobodenia od DPH v zmysle § 47 ods. 6 zákona o DPH bude akceptovať v prípade služieb dodaných od 1. januára 2018.

Pravidlá pre vývoz tovaru do tretích krajín a služby spojené s vývozom tovaru

V zmysle § 47 ods. 1 zákona o DPH je od DPH oslobodené dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený predávajúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu. Rovnako je oslobodené (§ 47 ods. 2 zákona o DPH) aj dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený kupujúcim alebo na jeho účet do miesta určenia na území tretieho štátu, ak kupujúci nemá v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň ani bydlisko, s výnimkou dodania tovaru, ktorý prepravil kupujúci na účely vybavenia, zásobenia pohonnými látkami a potravinami, výletných lodí, súkromných lietadiel alebo akýchkoľvek dopravných prostriedkov na súkromné použitie.

Na účely uplatnenia oslobodenia od DPH je príslušný platiteľ povinný preukázať odoslanie alebo prepravenie tovaru do miesta určenia na území tretieho štátu, a to:

  • colným vyhlásením, v ktorom je colným orgánom potvrdený výstup tovaru z územia Európskej únie najneskôr do konca šiesteho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom bolo oslobodenie uplatnené, a
  • dokladom o odoslaní alebo preprave tovaru.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály