Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu

Dátum: Rubrika: Z praxe

Zdanenie tovaru colným orgánom pri jeho dovoze z členských krajín EÚ bolo po vstupe SR do EÚ nahradené zavedením inštitútu nadobudnutia tovaru z iného členského štátu. Zdanenie nadobudnutia tovaru v tuzemsku je zabezpečené cez mechanizmus ustanovený zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), v ktorom sú premietnuté opatrenia prijaté šiestou smernicou Rady 77/388/EHS o zosúladení právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa daní z obratu – spoločný systém dane z pridanej hodnoty: jednotný základ jej stanovenia [od 1. 1. 2007 prepracovaná a nahradená smernicou Rady 2006/112/ES (ďalej len „smernica“)]. Obchodovanie s tovarom v rámci EÚ je preto administratívne aj finančne jednoduchšie.

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu ako predmet dane

Zákon o DPH definuje nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu ako právo nakladať s tovarom ako vlastník s hnuteľným hmotným majetkom odoslaným alebo prepravným nadobúdateľovi dodávateľom alebo nadobúdateľom alebo na ich účet do tuzemska z iného členského štátu.

Predmetom dane je nadobudnutie tovaru, ak:

  • dodávateľ aj odberateľ sú osoby identifikované pre daň, každý vo svojej krajine (majú pridelené IČ DPH v súlade s čl. 215 smernice),
  • tovar je odoslaný alebo prepravený nadobúdateľovi dodávateľom alebo odberateľom, alebo na ich účet z jedného členského štátu do druhého členského štátu,
  • nadobúdateľ má právo disponovať s tovarom ako vlastník,
  • dodávateľ dodáva tovar za protihodnotu (bezodplatné nadobudnutie tovaru napr. formou daru nie je v tuzemsku predmetom dane, daň sa uplatní v krajine darcu).

Pri obchodovaní v rámci členských krajín EÚ má dôležitú úlohu identifikačné číslo pre daň. Článok 215 smernice definuje identifikačné číslo ako číslo, ktoré musí mať predponu podľa normy ISO č. 3166 alfa 2, pomocou ktorej sa dá identifikovať členský štát vydávajúci toto identifikačné číslo.

Osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte je osoba, ktorej je v inom členskom štáte pridelené identifikačné číslo pre daň, pomocou ktorého je možné identifikovať členský štát, ktorý toto identifikačné číslo vydal (§ 11 ods. 13 zákona o DPH).

Zdaniteľná osoba a právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, sú podľa článku 55 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „nariadenie“), povinné pridelené IČ DPH poskytovať svojim dodávateľom – zahraničným osobám registrovaným k DPH v iných členských štátoch, ktorí sú povinní dodávku tovaru alebo služby voči tejto zdaniteľnej osobe uvádzať do súhrnného výkazu podaného v inom členskom štáte (s výnimkou osôb, ktoré majú nárok na nezdanenie nadobudnutia tovaru, napr. osoby registrované podľa § 7a, ak nadobúdajú tovar do limitu 14 000 eur). Uvádzaním údajov v súhrnnom výkaze je zabezpečený kontrolný mechanizmus pohybu tovaru a poskytovania služieb v rámci EÚ.

Zdaneniu nadobudnutia tovaru v členskom štáte určenia zásielky zodpovedá oslobodenie predmetnej dodávky v členskom štáte odoslania. Deň vzniku daňovej povinnosti u nadobúdateľa je totožný s dňom dodania tovaru u dodávateľa. Nadobudnutie tovaru je nadobúdateľ povinný zdaniť (uplatní tzv. samozdanenie), a ak je platiteľom dane, má právo na odpočítanie dane.

Právo na odpočítanie dane uplatnenej platiteľom pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu je platiteľ povinný preukázať faktúrou od dodávateľa z iného členského štátu, prípadne faktúrou vyhotovenou platiteľom pri premiestnení tovaru.

Ak platiteľ dane:

  • má plné právo na odpočítanie dane, t. j. uskutočňuje iba zdaniteľné obchody s možnosťou odpočítania dane, zdanenie nadobudnutia nebude mať vplyv na výsledný vzťah voči štátnemu rozpočtu (výsledok transakcie bude 0),
  • nemá právo na odpočítanie dane, pretože nadobudnutý tovar je určený na dodanie tovarov a služieb oslobodených od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH bez možnosti odpočítania dane, v daňovom priznaní uvedie daň z nadobudnutia tovaru, ktorú vysporiada v plnej výške,
  • má právo na odpočítanie dane v pomernej výške (koeficientom), odvedie daň vo výške rozdielu medzi daňou uplatnenou z nadobudnutia tovaru a odpočítanou daňou.

Nadobudnutie tovaru v tuzemsku je platiteľ dane povinný zdaniť aj vtedy, ak zahraničný dodávateľ uplatní pri dodaní tovaru daň, napr. z dôvodu, že tuzemský odberateľ nepreukázal, že má v tuzemsku pridelené IČ DPH.

Podľa čl. 16 nariadenia, ak sa uskutočnilo nadobudnutie tovaru v rámci Spoločenstva v zmysle článku 20 smernice, členský štát, v ktorom sa odoslanie alebo preprava skončí, uplatní svoju právomoc zdaniť bez ohľadu na spôsob uplatnenia DPH na transakciu v členskom štáte, v ktorom sa odoslanie alebo preprava začala.

Akúkoľvek žiadosť dodávateľa tovaru o opravu DPH, ktorú vyfakturoval a priznal členskému štátu, v ktorom sa odoslanie alebo preprava tovaru začala, tento členský štát vybaví v súlade so svojimi vnútroštátnymi predpismi.

♦ Príklad č. 1:

Platiteľ dane, ktorý objednal v máji tovar u dodávateľa identifikovaného pre daň v Rakúsku, sa nepreukázal IČ DPH prideleným v tuzemsku. Dodávateľ fakturoval tovar v cene s rakúskou DPH 9 600 eur.

Uvedená transakcia spĺňa kritériá pre nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu. Tuzemský platiteľ dane je povinný zdaniť v tuzemsku nadobudnutie tovaru, základom dane je fakturovaná suma bez DPH uplatnená dodávateľom, t. j. vo výške 8 000 eur.

Ak tuzemský platiteľ preukáže zdanenie nadobudnutia tovaru v tuzemsku, môže následne požiadať zahraničného dodávateľa o vystavenie dobropisu.

S nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu a následným vznikom daňovej povinnosti podľa § 20 zákona o DPH je spojené fyzické premiestnenie tovaru z iného členského štátu do tuzemska.

Ak sa tovar fyzicky nepremiestni z iného členského štátu do tuzemska, platiteľ nie je povinný platiť daň z nadobudnutia tovaru. Táto transakcia je predmetom dane v inom členskom štáte.

♦ Príklad č. 2:

Poľský dodávateľ identifikovaný v tomto členskom štáte pre daň fakturoval dodanie tovaru tuzemskému platiteľovi. Tovar fyzicky neopustil územie Poľska a slovenský platiteľ ďalej fakturuje predaj tohto tovaru inému poľskému platiteľovi.

Tovar nebol fyzicky prepravený z Poľska do Slovenskej republiky, preto poľský dodávateľ identifikovaný pre daň nedodáva tovar do iného členského štátu v režime oslobodenia od dane. Miesto dodania tovaru je v Poľsku a poľský dodávateľ je povinný uplatniť k cene tovaru poľskú DPH.

Tuzemský platiteľ dodáva tovar v inom členskom štáte (vykonáva v tomto členskom štáte činnosť, ktorá je predmetom dane). Informácie o povinnostiach platiteľa v súvislosti s dodaním tovaru s miestom dodania v inom členskom štáte mu poskytnú príslušné finančné úrady členského štátu, v ktorom je dodanie tovaru predmetom dane. Dodanie tovaru, ktoré nie je v tuzemsku predmetom dane, neuvádza platiteľ v daňovom priznaní k DPH, údaje uvedie v záznamoch vedených podľa § 70 zákona o DPH.

Miesto nadobudnutia tovaru

Miestom nadobudnutia tovaru z iného členského štátu je miesto, kde sa tovar nachádza v čase skončenia jeho odoslania alebo prepravy k nadobúdateľovi (§ 17 zákona o DPH).

Ak platiteľ dane objedná tovar pod IČ DPH prideleným v členskom štáte inom, ako je členský štát, v ktorom sa skončí jeho preprava, je miestom nadobudnutia tovaru členský štát, ktorý nadobúdateľovi pridelil IČ DPH (§ 17 ods. 2 zákona o DPH).

Ak však následne nadobúdateľ preukáže, že nadobudnutie bolo predmetom dane v členskom štáte, v ktorom sa skončilo odoslanie alebo preprava tovaru, pristúpi k oprave základu dane (§ 25 zákona o DPH).

♦ Príklad č. 3:

Slovenský platiteľ dane si pod IČ DPH prideleným v tuzemsku objednal dodanie tovaru u nemeckého podnikateľa, ktorý je v tomto členskom štáte identifikovaný pre daň. Tovar žiadal dodať do Rakúska. Miesto nadobudnutia tovaru je v Rakúsku.

Nemecký dodávateľ uplatnil oslobodenie od dane. Tuzemský platiteľ, ktorý si tovar objednal pod IČ DPH prideleným v SR, je podľa § 17 ods. 2 zákona o DPH povinný v tuzemsku platiť daň, t. j. uplatniť tzv. „samozdanenie“, ale nemá právo na odpočítanie dane, nakoľko následne tovar nedodáva na území tuzemska, ale v inom členskom štáte (rozsudky C-536/08 a C-539/08).

Ak sa slovenský platiteľ v Rakúsku registruje, uplatní v tomto členskom štáte daň z nadobudnutia a v tuzemsku opraví základ dane podľa § 17 ods. 3 zákona o DPH.

Základ dane pri nadobudnutí tovaru

Základ dane pri nadobudnutí tovaru určí nadobúdateľ podľa § 22 ods. 1 až 4 zákona o DPH, pričom do základu dane zahrnie aj prepravné náklady s výnimkou prípadov, ak nadobúdateľ platí za prepravu inej osobe ako dodávateľovi (táto preprava nie je súčasťou základu dane nadobudnutého tovaru).

Platiteľ, ktorý premiestňuje do tuzemska z iného členského štát

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály