Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Refakturácia z hľadiska zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Z praxe

Pojmy „refakturácia“ alebo „prefakturácia“ nepozná žiadny právny predpis v SR a možno ich považovať iba za akési zaužívané obchodné výrazy podnikateľského prostredia. Z praxe možno konštatovať, že proces „refakturácie“ spočíva v tom, že subjekt A si objedná tovar alebo službu u subjektu B, ktorý však nie je priamym dodávateľom tovaru alebo služby pre subjekt A. Subjekt B tento tovar alebo službu obstará od svojho dodávateľa (u tzv. subdodávateľa) a následne „realizuje dodávku“ tohto tovaru alebo služby svojmu zákazníkovi, t. j. subjektu A.

Svojmu zákazníkovi – subjektu A „refakturuje“ náklady vynaložené na obstaranie tohto tovaru alebo služby u svojho subdodávateľa, pričom pre posudzovanie režimu DPH nie je podstatné, či pri refakturácii si uplatní alebo neuplatní nejakú ziskovú prirážku.

V podstate teda nejde o nič iného, ako o fakturáciu dodania tovaru alebo služby v určitom obchodnom reťazci. Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) obdobný typ dodaní čiastočne upravuje v rámci § 8 ods. 6 (dodanie tovaru) a § 9 ods. 4 (dodanie služby), aj keď nie vždy táto úprava presne vystihuje situáciu „refakturácie nákladov“, a to hlavne pri refakturovaní dodania tovaru.

Ustanovenie § 8 ods. 6 zákona o DPH: „Ak zdaniteľná osoba na základe komisionárskej zmluvy alebo inej obdobnej zmluvy, podľa ktorej koná vo svojom mene na účet inej osoby, obstará kúpu tovaru alebo predaj tovaru, platí, že táto zdaniteľná osoba tovar kúpila a predala.“

Ustanovenie § 9 ods. 4 zákona o DPH: „Ak zdaniteľná osoba vo svojom mene pre inú osobu obstará dodanie služby, platí, že táto zdaniteľná osoba službu sama prijala a sama dodala.“

♦ Príklad č. 1:

Firma podniká v stavebníctve a je platiteľom DPH. Počas spoločného rokovania s odberateľom boli prítomní aj zástupcovia subdodávateľa. Dodávateľ v zmysle vzájomnej dohody so subdodávateľom refakturuje náklady na reprezentáciu – pracovný obed a občerstvenie realizované počas daného rokovania – tomuto svojmu subdodávateľovi. Má platiteľ DPH tieto náklady fakturovať s DPH? Z nákladu, ktorý je predmetom refakturácie, si firma DPH na odpočítanie neuplatnila.

V danom prípade sa dá konštatovať, že v prípade stavebnej firmy – dodávateľa ide o obstaranie služby vo svojom mene pre inú osobu. Časť nákladov na pracovný obed obstaraný týmto dodávateľom prináleží jemu a časť jeho subdodávateľovi. Podľa ustanovenia § 9 ods. 4 zákona o DPH platí, že zdaniteľná osoba službu sama prijala a sama dodala. Je teda zrejmé, že dodávateľ – platiteľ DPH musí pri refakturácii nákladov na pracovný obed svojmu subdodávateľovi fakturovať príslušnú sumu s DPH.

Čo sa týka odpočítania DPH, ak ide o službu podľa § 49 ods. 7 písm. a) zákona o DPH (pohostenie, zábava), nie je možné odpočítať DPH na vstupe. To však bude platiť iba v prípade, ak sa táto služba neobstaráva pre inú osobu a nefakturuje sa jej. V danom prípade, ak firma zabezpečila pohostenie pre inú osobu, pričom náklady s tým súvisiace jej vyfakturovala (refakturovala), má právo na odpočítanie DPH aj z dodania služieb obstaraných pri pracovnom obede v pomernej výške prislúchajúcej zabezpečeniu pohostenia pre obchodného partnera.

Z dohody alebo dokladu musí byť zrejmé, alebo identifikovateľné, v akej výške prišlo k obstaraniu tovaru/služby pre „tretiu“ osobu.

♦ Príklad č. 2:

Firma A, ktorá je platiteľom DPH, refakturuje firme B (tiež platiteľovi DPH) mzdu svojich zamestnancov vykonávajúcich prácu u firmy B. Podlieha refakturácia miezd dani z pridanej hodnoty?

Pri „refakturácii“ miezd ide o zdaniteľné plnenie, ktoré je predmetom dane z pridanej hodnoty, a pri fakturácii je potrebné uplatniť DPH. Dá sa konštatovať, že v danom prípade ide o dodanie služby – dočasné pridelenie zamestnancov, resp. zapožičanie zamestnancov inému subjektu. Takéto dodanie je potrebné chápať v každom prípade ako službu, ktorú poskytuje zamestnávateľ (firma A) pre užívateľského zamestnávateľa (firma B), zameranú na prenájom zamestnancov na určitý čas za účelom vykonávania pracovných činností podľa zadania užívateľského zamestnávateľa.

Táto služba sa poskytuje za určitú finančnú náhradu, ktorá predstavuje odplatu za poskytnutú službu. Bez ohľadu na skutočnosť, že uvedená výška odplaty predstavuje len refundáciu mzdových nákladov bez prirážky (zisku), ktorú firma B uhrádza firme A, posudzuje sa dočasné pridelenie zamestnan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály