Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oslobodenie od DPH pri prepravných službách vzťahujúcich sa na dovážaný tovar

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

Súdny dvor EÚ sa v rozsudku C-461/21 „SC Cartrans Preda SRL“ zaoberal uplatňovaním oslobodenia od dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“) pri prepravných službách vzťahujúcich sa na dovážaný tovar.

Východisková situácia
Spoločnosť SC Cartrans Preda SRL ("Cartrans") so sídlom v Rumunsku poskytuje služby cestnej nákladnej dopravy. Rumunský daňový úrad u tejto spoločnosti vykonal daňovú kontrolu, na základe ktorej jej dorubil DPH v súvislosti so službami cestnej prepravy, ktorá sa uskutočnila medzi prístavom Rotterdam (Holandsko), kde tovar vstúpil na územie EÚ, a miestom určenia v Rumunsku.
Daňový úrad konštatoval, že spoločnosť Cartrans nepredložila doklady, ktoré by preukazovali priamy súvis sporných prepravných služieb s dovozom tovaru, a že hodnota služieb bola zahrnutá do základu dane dovezeného tovaru. Domnieval sa teda, že oslobodenie od DPH uplatnené na dotknutú transakciu nebolo odôvodnené.
Spoločnosť Cartrans naopak s posúdením daňového úradu nesúhlasila. Uviedla, že colné orgány povinne zahrnuli náklady na prepravu do miesta určenia v Rumunsku do colnej hodnoty tovaru pri vstupe na územie EÚ a do základu dane pri dovoze tovaru v súlade s článkom 86 ods. 1 písm. b)smernice Rady 2006/112/ESz 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "DPH smernica"), pretože nákladný list CMR a súhrnné tranzitné vyhlásenie, pre ktoré jej bolo pridelené evidenčné číslo dovoznej operácie ("MRN"), uvádzali príjemcu tohto tovaru v Rumunsku. 
Spoločnosť Cartrans sa žalobou na vnútroštátnom súde domáhala zrušenia rozhodnutia daňového úradu. Vnútroštátny súd podal na Súdny dvor Európskej únie návrh na začatie prejudiciálneho konania.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály