Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o DPH

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Národná rada Slovenskej republiky schválila 8. júla 2014 zákon č. 218/2014 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) s účinnosťou od 1. 10. 2014, 1. 1. 2015 a 1. 7. 2015. Dôvodom novelizácie je predovšetkým povinná transpozícia Čl. 5 smernice Rady 2008/8/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v znení jej zmien a doplnkov (ďalej len „smernica DPH“), ktorá je základnou smernicou upravujúcou uplatňovanie dane z pridanej hodnoty v Európskej únii.

Zmeny v zákone o DPH, ku ktorým dôjde na základe navrhovanej novely zákona o DPH:

  • Zjednotenie pravidla určenia miesta dodania telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronicky dodávaných služieb pre nezdaniteľné osoby.
  • Stanovenie miesta dodania služieb poskytnutých cestovnou kanceláriou a cestovnou agentúrou.
  • Úprava lehoty predkladania kontrolného výkazu.
  • Možnosť vrátenia časti nadmerného odpočtu, ktorého opodstatnenosť správca dane nespochybňuje, pred ukončením daňovej kontroly.
  • Zníženie limitu v súvislosti s možnosťou podania súhrnného výkazu za kalendárny štvrťrok.

Ďalšie úpravy sa týkajú:

  • Skrátenia lehoty na vykonanie registrácie pre správcu dane z 30 na 21 dní úpravou ustanovenia § 4 ods. 3 zákona o DPH. Z prechodného ustanovenia § 85kc ods. 1 zákona o DPH vyplýva, že na žiadosti o registráciu podané do 31. decembra 2014 sa vzťahuje 30-dňová lehota.
  • Ustálenia základnej sadzby dane – v ustanovení § 27 ods. 1 zákona o DPH dochádza k zmene výšky základnej sadzby dane z 19 % na 20 %. Touto úpravou prakticky nedochádza k zmene, pretože v súčasnosti platí v zmysle prechodného ustanovenia § 85j ods. 1 zákona o DPH tiež základná sadzba dane vo výške 20 %. Dochádza k zrušeniu prechodného ustanovenia o „dočasnom“ zvýšení základnej sadzby z 19 % na 20 % vo vzťahu k schodku verejnej správy SR pod 3 %.
  • Zmeny lehoty pre podanie súhrnného výkazu daňovým zástupcom za zastúpených dovozcov tovaru do SR. Lehota na podanie súhrnného výkazu daňovým zástupcom bude do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca (v súčasnosti je do 20 dní po skončení kalendárneho mesiaca).

Miesto dodania telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronicky dodávaných služieb pre nezdaniteľné osoby

Dochádza k úprave pravidla určenia miesta dodania služieb telekomunikačných, rozhlasového a televízneho vysielania a elektronicky dodávaných služieb v prípade, ak sú tieto služby dodávané pre nezdaniteľné osoby (nepodnikateľov).

Podľa súčasnej právnej úpravy zákona o DPH platí, že pri poskytovaní uvedených služieb pre nezdaniteľné osoby:

  • miesto dodania pri ich poskytnutí zdaniteľnou osobou usadenou v členskom štáte EÚ sa určí podľa § 15 ods. 2 zákona o DPH, t. j. nachádza sa v štáte, v ktorom má dodávateľ služby sídlo alebo prevádzkareň,
  • miesto dodania pri ich poskytnutí zdaniteľnou osobou neusadenou v EÚ sa určí podľa § 16 ods. 14 a 15 zákona o DPH, t. j. nachádza sa v štáte dodania príjemcu – nezdaniteľnej osoby.

Zmenou zákona o DPH v § 16 ods. 14 a 15 a v § 16 ods. 17 sa dosiahne to, že miestom dodania uvedených služieb, ktoré poskytuje zdaniteľná osoba usadená v ktoromkoľvek členskom štáte nezdaniteľnej osobe, už nebude členský štát, v ktorom má poskytovateľ sídlo alebo prevádzkareň (§ 15 ods. 2 zákona o DPH), ale miestom dodania bude miesto (štát), v ktorom má príjemca služby, nezdaniteľná osoba, sídlo, bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava, t. j. miesto, kde je usadený zákazník.

V nadväznosti na to, že od 1. januára 2015 bude pri poskytnutí telekomunikačných služieb, služieb rozhlasového a televízneho vysielania a elektronických služieb nezdaniteľným osobám platiť len jedno pravidlo určenia miesta dodania pre nezdaniteľné osoby podľa § 16 ods. 14 zákona o DPH, vypúšťajú sa z ods. 17 tohto zákona písmená h) až j), v ktorých sa podľa súčasnej platnej právnej úpravy osobitne upravuje miesto dodania uvedených služieb nezdaniteľným osobám, ktoré majú sídlo, bydlisko, prípadne sa prevažne zdržiavajú mimo EÚ.

Telekomunikačné služby

Podľa článku 6a Vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 [bolo zmenené a doplnené nariadením Rady (EÚ) č. 967/2012 z 9. októbra 2012] (ďalej len „vykonávacie nariadenie“), telekomunikačné služby sa vzťahujú najmä na:

  1. pevné a mobilné telefónne služby na prenos a prepájanie hlasu, dát a videa vrátane telefónnych služieb s obrazovou zložkou, známych aj ako videofonické služby;
  2. telefonické služby poskytované cez internet vrátane prenosu hlasu cez internetový protokol (VoIP);
  3. hlasovú odkazovú schránku, čakanie na hovor, presmerovanie hovorov, identifikáciu volajúceho, konferenčný hovor a iné služby riadenia hovorov;
  4. služby pagingu;
  5. audiotextové služby;
  6. fax, telegraf a telex;
  7. telefonické asistenčné služby, prostredníctvom ktorých sa poskytuje používateľom pomoc v prípade problémov s ich rozhlasovou alebo televíznou sieťou, internetom alebo podobnou elektronickou sieťou;
  8. prístup na internet vrátane world wide webu;
  9. pripojenia súkromnej siete poskytujúce telekomunikačné spo­jenia na výhradné používanie zákazníkom;
  10. zvukový a audiovizuálny obsah prostredníctvom komunikačných sietí, ktorý neposkytuje a za ktorý nie je redakčne zodpovedný poskytovateľ mediálnych služieb;
  11. ďalšie poskytovanie zvukového a audiovizuálneho výstupu poskytovateľa mediálnych služieb prostredníctvom komunikačných sietí inou osobou než poskytovateľom mediálnych služieb.

Služby rozhlasového a televízneho vysielania

Služby rozhlasového a televízneho vysielania podľa článku 6b vykonávacieho nariadenia zahŕňajú služby obsahujúce zvukový a audiovizuálny obsah, ako sú napríklad programy, ktoré poskytuje cez komunikačné siete poskytovateľ mediálnej služby a je za ne redakčne zodpovedný, na simultánne počúvanie alebo sledovanie pre širokú verejnosť na základe programovej skladby.

Uvedené sa vzťahuje najmä na:

  1. rozhlasové alebo televízne programy, v prípade ktorých sa uskutočňuje prenos alebo retransmisia cez rozhlasovú alebo televíznu sieť;
  2. rozhlasové alebo televízne programy šírené prostredníctvom internetu alebo podobnej elektronickej siete (IP streaming), ak sa vysielajú naživo alebo simultánne pri ich prenose alebo retransmisii cez rozhlasovú alebo televíznu sieť.

Elektronicky poskytované služby

Za elektronicky poskytované služby sa podľa článku 7 vykonávacieho nariadenia považujú najmä:

1. Poskytovanie webových stránok, webhosting, údržba programov a vybavenia na diaľku

  1. prenájom webovej lokality a webovej stránky;
  2. automatizovaná online údržba programov na diaľku;
  3. správa systémov na diaľku;
  4. online ukladanie údajov (dátové sklady), ktoré umožní elektronické uloženie a výber osobitných údajov;
  5. online poskytovanie miesta na disku na požiadanie.

Uvedené zahŕňa hlavne:

  • dodanie digitalizovaných produktov vo všeobecnosti vrátane softvéru a jeho modifikácií alebo aktualizácií;
  • služby poskytujúce alebo podporujúce prítomnosť podnikov alebo jednotlivcov na elektronickej sieti, ako je webová lokalita alebo webová stránka;
  • služby automaticky generované počítačom cez internet alebo elektronickú sieť ako reakcia na špeci
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály