Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sledovanie nákladov interných kontrolných opatrení

Rubrika: Problémy z praxe

Každý dobrý záhradník vie, že pravidelným orezávaním stromu sa dosiahne jeho oživenie a zabráni sa rastu neužitočných alebo dokonca škodlivých výrastkov. Toto isté platí aj pre mechanizmus interných kontrol, ktorý bez pravidelnej revízie bude nekontrolovateľne rásť bez návratnosti vložených investícií.

Každý dobrý záhradník vie, že pravidelným orezávaním stromu sa dosiahne jeho oživenie a zabráni sa rastu neužitočných alebo dokonca škodlivých výrastkov. Toto isté platí aj pre mechanizmus interných kontrol, ktorý bez pravidelnej revízie bude nekontrolovateľne rásť bez návratnosti vložených investícií.

Spoločnosti vo všeobecnosti dokážu vypočítať svoje výrobné náklady ako aj náklady na prevádzku. V každej činnosti s priamymi a nepriamymi nákladmi sa používajú rôzne metódy na analýzu nákladov. Najmä v súčasnom období je nevyhnutná opodstatnenosť všetkých výdavkov a zvyšovanie produktivity sa bezprostredne týka každého oddelenia. Spoločnosti, ktoré v posledných rokoch vynaložili veľké investície do opatrení internej kontroly, čiastočne aj za účelom splnenia nových legislatívnych požiadaviek, však neberú do úvahy náklady spojené s internou kontrolou a tak nerealizujú ani opatrenia na zvýšenie ich produktivity.

1. stupeň: Vypočítajte si náklady na vašu internú kontrolu

Najjednoduchšie sa pracuje so zdrojmi, ktoré sa priamo viažu na interné kontrolné činnosti, ako sú náklady na projektový tím alebo oddelenie internej kontroly a externé náklady (napr. konzultácie). Avšak väčšina nákladov, ktoré súvisia s kontrolou, sa týka aj ostatných zamestnancov, ktorí internú kontrolu pripravujú a implementujú. Skoro každý zamestnanec sa podieľa na interných kontrolách, od zamestnancov na operatívnej úrovni až po manažérov.

2. stupeň: Akú analýzu je nutné aplikovať pri hodnotení celkových nákladov internej kontroly?

V praxi si spoločnosti väčšinou definujú ciele, ktoré chcú prostredníctvom internej kontroly dosiahnuť. Tieto ciele triedia podľa procesov alebo cyklov a implementujú prostredníctvom rôznych pracovných p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály