Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predkladacia správa správcu dane a jej obsah

Dátum: Rubrika: Správa daní

Správca dane je prvým subjektom, ktorý sa oboznamuje s podaným odvolaním daňového subjektu. Preto je jeho primárnou právnou povinnosťou posúdiť obsah podaného odvolania. Taktiež musí správca dane dôkladne zvážiť, či rozhodne o podanom odvolaní daňového subjektu v rámci autoremedúry v danom prípade. Pokiaľ sa tak však nestane, tak je správca dane povinný vyhotoviť predkladaciu správu. Predkladacia správa musí obsahovať jednotlivé obligatórne obsahové súčasti a predkladá sa odvolaciemu orgánu oprávnenému rozhodovať o podanom odvolaní daňového subjektu.
Preskúmanie obsahu odvolania
Odvolanie v daňovom konaní musí obsahovať všeobecné náležitosti odvolania, ktorými podľa § 13 ods. 3 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") sú:
-
kto ho podáva,
-
v akej veci,
-
čo sa navrhuje,
-
ak to z povahy podania vyplýva, dôvody podania.
Odvolanie v daňovom konaní musí popri uvedených, všeobecných náležitostiach, ktoré musí obsahovať každé podanie v daňovom konaní, obsahovať aj špecifické náležitosti, ktoré v § 72 ods. 4 ustanovuje daňový poriadok kogentnou právnou normou a taxatívnym právnym výpočtom:
-
presné označenie správcu dane, ktorému je odvolanie adresované,
-
presné označenie subjektu, ktorý odvolanie podáva,
-
presné označenie rozhodnutia, ktoré je rozhodnutím odvolávajúceho sa daňového subjektu napadnuté,
-
dôvody, prečo bolo odvolanie podané, teda prečo sa odvolávajúci daňový subjekt domáha preskúmania vydaného rozhodnutia v daňovom konaní,
-
jednotlivé dôkazné prostriedky, ktoré preukazujú tvrdenia daňového subjektu uvedené v odvolaní, pokiaľ sa nenamieta len rozpor s právnym poriadkom; pokiaľ je to možné, tak daňový subjekt predloží listinné dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia,
-
návrh, akým spôsobom má podľa názoru daňového subjektu - odvolávajúceho sa, odvolací orgán rozhodnúť, teda či len zruší napadnuté rozhodnutie vydané v daňovom konaní alebo ho má pozmeniť a akým spôsobom.
Tak napríklad, pokiaľ sa odvolaním domáha daňový dlžník zrušenia daňovej exekučnej výzvy vydanej podľa § 91 daňového poriadku z dôvodu, že vec, ktorá má byť exekvovaná mu nepatrí alebo patrí inej osobe, nielenže musí túto skutočnosť uviesť vo svojom odvolaní, ale musí predložiť aj dôkazné prostriedky, napríklad list vlastníctva, ktorým preukáže, že stavbu alebo pozemok, ktorý má byť predmetom daňového exekučného konania vlastní niekto iný a navrhovaná exekúcia je preto neprípustná a nemožno ju vykonať. Pokiaľ by neboli doplnené dôkazné prostriedky, mohol by to správca dane kvalifikovať v podobe neúplného odvolania.
Taktiež je veľmi podstatné, aby odvolávajúci sa daňový subjekt v podanom odvolaní uviedol presný opis skutkového stavu, teda v akej podobe prebiehalo prvostupňové daňové konanie, následne doložil dôkazné prostriedky a uviedol, či má odvolací orgán zrušiť rozhodnutie alebo akým spôsobom má odvolací orgán revidovať napadnuté prvostupňové rozhodnutie správcu dane vydané v daňovom konaní.
Pokiaľ odvolanie daňového subjektu má všetky,
______________________________
Upozornenie: Pokiaľ odvolanie daňového subjektu neobsahuje všetky obsahové náležitosti, tak v tom prípade správca dane nemôže odvolanie zamietnuť a v ďalšom o ňom nekonať v danom prípade. V takomto prípade správca dane, ktorému bolo odvolanie doručené, vyzve daňový subjekt, aby nedostatky v podanom odvolaní podľa jeho pokynu a v určenej lehote odstránil. Súčasne ho poučí o následkoch spojených s ich neodstránením.
______________________________
Pokiaľ daňový subjekt nedostatky odvolania v požadovanom rozsahu odstráni v lehote určenej príslušným správcom dane, považuje sa takéto podanie za podané bez nedostatkov v deň pôvodného podania. V prípade, že daňový subjekt výzve príslušného správcu dane nevyhovie v plnom rozsahu a v určenej lehote, považuje sa toto podanie za nepodané a príslušný správca dane túto skutočnosť oznámi daňovému subjektu.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály