Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o elektronickej registračnej pokladnici v otázkach a odpovediach

Dátum: Rubrika: Správa daní

Nasledujúci článok ponúka vysvetlenie zmien v novele zákona o elektronickej registračnej pokladnici prostredníctvom dvadsiatich otázok a s nimi súvisejúcich odpovedí.

? Otázka č. 1:

Od 1. januára 2015 sa rozširujú technické požiadavky elektronickej registračnej pokladnice „ERP“ upravené v § 4 zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) o on-line pripojenie ERP s informačnými systémami finančnej správy. Aký je účel on-line pripojenia elektronickej registračnej pokladnice a kto bude znášať náklady, ktoré vzniknú v súvislosti s on-line pripojením ERP na informačné systémy finančnej správy?

Technická úprava ERP na on-line pripojenie k informačnému systému finančnej správy vyplýva z kontrolných zistení finančnej správy. Na základe informácií poskytovaných finančnou správou dodržiavania zákona o používaní ERP priamo na predajných miestach sú zistenia, že pri predaji tovarov alebo poskytovaní služieb uvedených na prílohe č. 1 zákona o používaní ERP, na ktoré sa vzťahuje povinnosť používať na evidenciu prijatých tržieb v hotovosti ERP, dochádza k porušovaniu tohto zákona, a to aj opakovane. Medzi najčastejšie spôsoby porušenia cit. zákona, ktoré sa považujú za správny delikt podľa § 16a zákona o používaní ERP, je zistenie:

  • že podnikateľ prijal tržbu za predaný tovar alebo za poskytnutú službu a túto nezaevidoval do ERP ihneď po jej prijatí,
  • že podnikateľ zaevidoval prijatú tržbu v ERP, ale nevydal kupujúcemu pokladničný doklad po zaevidovaní prijatej tržby v ERP a pokladničný doklad podnikateľ vydal kupujúcemu až po vyzvaní na jeho vytlačenie,
  • nedovoleného zásahu podnikateľom do lokálnej časti ERP pomocou „špeciálneho“ softvéru za účelom krátenia prijatých tržieb v hotovosti.

Na základe uvedených zistení porušovania zákona o používaní ERP bolo potrebné vykonať opatrenia na zabráneniu týchto, ale aj ďalších porušovaní zákona o používaní ERP. Všetky doteraz vykonané legislatívne úpravy zákona o používaní ERP sú vykonané za účelom zlepšenia a dosiahnutia vyššieho výberu daní a zlepšenie daňovej disciplíny daňových subjektov.

Ide o ďalšiu technickú požiadavku kladenú na ERP podľa § 4 ods. 2 bod 19 zákona o používaní ERP s účinnosťou od 1. januára 2015, pričom podmienky tohto on-line pripojenia ustanovuje vyhláška č. 379/2014 Z. z.

On-line pripojenie ERP spočíva v technickej úprave ERP tak, aby sa postupne zabránilo kráteniu prijatých tržieb za predaj tovaru alebo za poskytované služby. Aby každá prijatá tržba v hotovosti bola ihneď evidovaná v ERP a on-line spôsobom prenášaná najmenej jedenkrát denne na informačný systém finančnej správy. On-line pripojenie ERP má napomôcť finančnej správe pri výkone kontrol používania ERP tak, aby sa dali ľahšie odhaliť nezákonné postupy podnikateľov zamerané predovšetkým na krátenie tržieb prijatých v hotovosti.

Zariadenie on-line pripojenia je v ERP umiestnené v časti neprístupnej podnikateľovi bez možnosti priameho a nedovoleného zásahu podnikateľom.

Pre najrizikovejšie daňové subjekty, u ktorých správca dane zistí, že opakovane porušujú zákon o používaní ERP, správca dane určí režim zasielania údajov o tržbách v pravidelných intervaloch, napr. dvakrát denne alebo ihneď každú tržbu po jej prijatí a zaevidovaní v ERP. Kontrolu evidencie prijatej tržby správca dane vykoná priamo v sídle daňového úradu na informačnom systéme finančnej správy bez prítomnosti na predajnom mieste u podnikateľa. Zistí, či prijatá tržba bola uložená do fiškálnej pamäte pokladnice alebo či došlo k nedovolenému zásahu do ERP bez účasti servisného technika a následného zaznamenania o zásahu do ERP do knihy pokladnice.

Náklady v súvislosti s on-line pripojením na informačný systém finančnej správy bude znášať finančné riaditeľstvo v súvislosti s aplikáciou on-line vo svojom informačnom systéme. Technická úprava on-line pripojenia bude už zabudovaná v ERP samotným výrobcom ERP.

? Otázka č. 2:

Aké sú podmienky on-line pripojenia, ktoré budú umožňovať pripojenia ERP s informačným systémom finančnej správy a v čom spočíva toto on-line pripojenie?

S účinnosťou od 1. januára 2015 nadväzne na § 4 ods. 2 bodu 19 zákona o používaní ERP musí každá ERP, ktorá spĺňa požiadavky na jej použitie ustanovené zákonom o používaní ERP, umožniť aj pripojenie on-line na informačný systém finančnej správy, a to za ustanovených podmienok uvedených vo vyhláške č. 379/2014 Z. z. Ide o pripojenie sa správcu dane na ERP podnikateľa cez jeho informačný systém, ktorá bude v prevádzke a bude evidovať prijaté tržby v reálnom čase.

Toto on-line pripojenie ERP s informačnými systémami finančnej správy musí:

  • umožniť dodatočné pripojenie komunikačného zariadenia k ERP; komunikačným zariadením je tech­nické zariadenie riadené vstavaným registračným ­programom alebo vstavaným riadiacim programom komunikačného zariadenia; vstavaným riadiacim programom komunikačného zariadenia je program riadiaci prenos vybraných údajov z ERP do informačných systémov finančnej správy v súlade s osobitným predpisom,
  • zabezpečiť umiestnenie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály