Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kaviareň a spotrebná daň a iné povolenia

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Slovenská s. r. o. bude prevádzkovať kaviareň. Prevádzka bude riadne ohlásená na úradoch (živnostenský úrad, mestský úrad, hygiena). V kaviarni chcú predávať aj alkoholické nápoje, napr. tiché víno, šumivé víno, pivo, tvrdý alkohol. Tiež chcú predávať aj cigarety. Tieto produkty chce táto firma nakupovať od slovenských dodávateľov, takže v tuzemsku. Spotrebné dane sú jednostupňovou daňou. Vyberajú sa na jednom stupni, a to v zásade pri vyskladnení vybraného druhu tovaru od výrobcu, pretože sa tovar stáva zdaniteľným už výrobou, alebo pri preprave alebo dovoze na územie Slovenskej republiky. Prvou otázkou je, či treba kaviareň registrovať na účely spotrebnej dane (Colný úrad) a podávať mesačné priznania? (Podľa uvedených informácii asi nie.) Druhou otázkou je, či pri predaji tvrdého alkoholu a cigariet je potrebné nejaké iné povolenie alebo viesť nejakú osobitnú evidenciu?
K otázke č. 1 uvádzame nasledovné stanovisko - vyjadrenie:
Zdaňovanie alkoholických nápojov spotrebnou daňou upravuje zákon č. 530/2011 Z.z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov v z. n. p. (ďalej len "zákon"). Predmetom úpravy zákona podľa § 1 zákona je zdaňovanie alkoholických nápojov spotrebnou daňou (ďalej len "daň") na daňovom území.
Podľa § 2 ods. 1 písm. b) zákona daňovým územím je územie Slovenskej republiky.
Na účely tohto zákona je podľa § 2 ods. 1 písm. a) alkoholickým nápojom lieh, víno, medziprodukt a pivo.
Na účely tohto zákona je podľa § 2 ods. 1 písm. o) podnikanie s odkazom na § 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník") činnosť vykonávaná na daňovom území a rovnaká alebo obdobná činnosť vykonávaná v inom členskom štáte podľa právnych predpisov členského štátu.
Správu dane podľa § 3 zákona vykonáva colný úrad miestne príslušný podľa osobitného predpisu s odkazom na § 7 daňového poriadku. Podľa tohto ustanovenia sa miestna príslušnosť správcu dane riadi u fyzickej osoby miestom jej trvalého pobytu a u právnickej osoby jej sídlom.
Predmet dane podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály