Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Doktorand - doktorandské štipendium a zárobková činnosť

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Doktorandské štúdium je tretím stupňom vysokoškolského štúdia zamerané na získanie poznatkov založených na súčasnom stave vedeckého a umeleckého poznania a najmä na vlastnom príspevku študenta k nemu, ktorý je výsledkom vedeckého bádania a samostatnej tvorivej činnosti v oblasti vedy alebo techniky alebo samostatnej teoretickej a tvorivej činnosti v oblasti umenia. Podľa zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o vysokých školách“) štandardná dĺžka pre doktorandský študijný program v dennej forme štúdia je tri alebo štyri akademické roky, v externej forme štúdia štyri alebo päť akademických rokov. Doktorand je uchádzač o udelenie doktorského titulu, s ukončeným vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, pripravujúci sa na vykonanie skúšok a obhajobu kandidátskej dizertačnej práce.

Doktorand v dennej forme štúdia a doktorandské štipendium
Doktorand v dennej forme štúdia má podľa § 54 ods. 18 zákona o vysokých školách počas trvania štandardnej dĺžky štúdia študijného programu, na ktorý bol prijatý, ak už nezískal vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa, nárok na štipendium:
-
do vykonania dizertačnej skúšky najmenej vo výške 6. platovej triedy a prvého platového stupňa osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov podľa zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov"),
-
po vykonaní dizertačnej skúšky najmenej vo výške 7. platovej triedy a prvého platového stupňa osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov.
Štipendium doktoranda je podľa § 9 ods. 2 písm. j) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP")
príjmom oslobodeným od dane,
t.j. doktorand daň zo štipendia neplatí a štipendium nevstupuje do ročného zúčtovania dane ani do daňového priznania.
Podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len "zákon o sociálnom poistení") doktorand v dennej forme štúdia nie je považovaný za zamestnanca. Vysoká škola sa na účely sociálneho poistenia nepovažuje za jeho zamestnávateľa. Znamená to, že doktorand nie je povinne poistený v žiadnom druhu sociálneho poistenia.
Z doktorandského štipendia poistné na sociálne poistenie neplatí
doktorand ani vysoká škola a poistné za neho neplatí ani štát.
Ak doktorand má záujem, môže uzatvoriť
dobrovoľné sociálne poistenie,
a to na všetky druhy sociálneho poistenia v kombinácii:
-
dobrovoľné nemocenské, dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, alebo
-
dobrovoľné nemocenské a dôchodkové poistenie, alebo
-
dobrovoľné dôchodkové poistenie, alebo
-
dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.
Dobrovoľné poistenie vzniká dňom prihlásenia sa na toto poistenie, najskôr dňom podania prihlášky a zaniká odo dňa odhlásenia sa, najskôr odo dňa podania odhlášky. Vymeriavací základ nemusí byť vo výške štipendia, ale určí si ho doktorand sám v rozmedzí minimálneho vymeriavacieho základu (v roku 2022 vo výške 566,50 €, v roku 2023 vo výške 605,50 €) a maximálneho vymeriavacieho základu (v roku 2022 vo výške 7 631 €, v roku 2023 vo výške 8 477 €) a z vymeriavacieho základu poistné platí v sadzbe 4,4 % na nemocenské poistenie, 18 % na starobné dôchodkové poistenie, 6 % na invalidné dôchodkové poistenie, 2 % na poistenie v nezamestnanosti a 4,75 % do rezervného fondu solidarity (ak platí poistné na dôchodkové poistenie). Výšku vymeriavacieho základu môže zmeniť najskôr po uplynutí šiestich mesiacov od posledného určenia vymeriavacieho základu.
Ak sa doktorand pre dobrovoľné sociálne poistenie nerozhodne, nebude mať nárok na zodpovedajúce dávky zo sociálneho poistenia (napr. nemocenské, ošetrovné, tehotenské, materské, ktoré Sociálna poisťovňa poskytuje z nemocenského poistenia) a roky doktorandského štúdia sa mu nebudú započítavať do obdobia dôchodkového poistenia na účely nároku na starobný dôchodok. Ak sa doktorand mladší ako 26 rokov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky stane invalidom, nárok na invalidný dôchodok mu vznikne podľa § 70 ods. 2 zákona o sociálnom poistení aj v prípade ak nebol dobrovoľne poistený.
Doktorandi v dennej forme štúdia sú
na účely zdravotného poistenia poistencami štátu
, rovnako ako študenti vysokoškolského štúdia prvého a druhého stupňa. Podľa § 11 ods. 7 písm. t) zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení v z. n. p. (ďalej len "zákon o zdravotnom poistení") za študenta doktorandského študijného programu v dennej forme štúdia je platiteľom poistného štát, ak:
-
celková dĺžka doktorandského štúdia neprekročila štandardnú dĺžku štúdia pre doktorandský študijný program v dennej forme,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály