Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Kontrolné právomoci valného zhromaždenia spoločnosti s r. o.

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Spoločnosť s ručením obmedzeným je najrozšírenejším typom obchodnej spoločnosti v Slovenskej republike. Jej obľúbenosť spočíva najmä v jej jednoduchosti. Pri výkone podnikateľskej činnosti v rámci s. r. o. však nemožno podceňovať vnútorné vzťahy medzi vlastníkmi, ako aj medzi osobami participujúcimi na konaní v mene spoločnosti. Preto aj zdanlivo jednoduchá štruktúra orgánov spoločnosti nemusí zabrániť vzniku konfliktov, ktoré môžu dlhodobo paralyzovať podnikateľskú činnosť spoločnosti. V tomto príspevku sa bližšie pozrieme na to, aké kontrolné právomoci má valné zhromaždenie v spoločnosti s ručením obmedzeným a do akej miery dokáže riešiť vzniknuté spory medzi jednotlivými subjektmi.

Budeme sa venovať kontrolným oprávneniam valného zhromaždenia spoločnosti s ručením obmedzeným zakotveným predovšetkým v zákone č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník"). Niektoré kontrolné právomoci valného zhromaždenia spoločnosti s ručením obmedzeným však prirodzene nájdeme aj v iných právnych predpisoch, než len v Obchodnom zákonníku. Napríklad, v oblasti vedenia účtovníctva je týmto právnym predpisom zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"). Predmetnému zákonu sa však budeme v tomto príspevku venovať len symbolicky.
Obchodný zákonník ustanovuje povinnú základnú štruktúru orgánov spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorú tvorí valné zhromaždenie a konateľ ako štatutárny orgán spoločnosti. Dozorná rada spoločnosti s ručením obmedzeným je len fakultatívna. Každodenný výkon podnikateľskej činnosti realizuje v praxi konateľ, naproti tomu valné zhromaždenie je ako orgán "aktivovaný" skôr sporadicky.
Kontrolný status valného zhromaždenia
Podľa § 125 ods. 1 Obchodného zákonníka je valné zhromaždenie najvyšším orgánom spoločnosti s ručením obmedzeným. Aj keď spomínané ustanovenie vymedzuje jasne pôsobnosť valného zhromaždenia, tá môže byť v skutočnosti omnoho širšia. Podľa § 125 ods. 3 Obchodného zákonníka si totiž môže valné zhromaždenie vyhradiť aj rozhodovanie vecí, ktoré patria do pôsobnosti iných orgánov spoločnosti. Okrem desiatky kompetencií, popísaných v § 125 ods. 1 písm. a) až j) Obchodného zákonníka, môžu valnému zhromaždeniu pribudnúť aj ďalšie kompetencie. Môže sa tak stať na základe ich vymedzenia v interných dokumentoch s. r. o. (v spoločenskej zmluve alebo v stanovách), ale aj z titulu zákonného určenia nových kompetencií valného zhromaždenia.
Kontrolné právomoci môže valné zhromaždenie s. r. o. v praxi realizovať prostredníctvom viacerých nástrojov, pričom veľkú časť z nich môžeme pre lepšiu prehľadnosť zatriediť do jednotlivých skupín. Kontrolu zo strany valného zhromaždenia môžeme rozdeliť tiež na preventívnu, ale aj na ex post kontrolu. Efektívnejšia je samozrejme kontrola preventívna, ale v rámci kompetencií valného zhromaždenia dominuje skôr ex post kontrola. Príkladom ex post kontroly je právomoc valného zhromaždenia podľa § 125 ods. 1 písm. a) Obchodného
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály