Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Zamestnávatelia stále bojujú s nedostatkom pracovníkov

Kategória: Spravodajstvo

Od roku 2010 zmizlo zo slovenského a českého trhu viac ako 400.000 nezamestnaných.

Bratislava 14. augusta (TASR) -  Miera nezamestnanosti je na rekordných minimách aj v Poľsku a Rumunsku. Priemerné mzdy v regióne V4 sa vyrovnali na podobnú úroveň (cca 1195 eur), ku ktorým sa po skokovom náraste priblížili aj mzdy pracovníkov v Rumunsku (1070 eur, za posledných 9 rokov je to nárast o 184 %). To všetko vyvoláva problém, ktorý musia riešiť personalisti a manažéri tímov v mnohých firmách.
      Trhy sa vyvíjajú výrazne rozdielnou rýchlosťou a predvídateľnosť zmien začínajú ovplyvňovať aj iné faktory, než len ekonomické. V poslednej dekáde boli výkyvy na trhu práce ovplyvňované liberalizáciou pracovných trhov, ich prelínaním v rámci Európskej únie, a tiež nástupom nových generácií s odlišným postojom k pracovnému životu. Dnes sa k nim čím ďalej tým častejšie pridávajú faktory politické, ako naznačuje generálny riaditeľ personálnej agentúry Manuvia Peter Dosedla. Podľa neho o zamestnanosti a nezamestnanosti už nerozhoduje iba ponuka a dopyt, ale aj rôzne politické a obchodné dohody, ako je napríklad oceľ čínskeho pôvodu vyrábaná v Turecku a dovážaná do Európy, alebo kompletizácia elektroniky v EÚ, aj keď ide v podstate o rozložené hotové výrobky. To zaisťuje zamestnanosť, ktorej kapacity sa však zároveň z domácich trhov ťažko napĺňajú. Je preto potrebné hľadať inde.
      Pracovná mobilita sa odvíja buď v závislosti od otvorenosti pracovných trhov, teda toho, ako jednoducho môže cudzinec v krajine získať prácu, alebo postupným presunom na západ podľa toho, ako sa vyvíja minimálna a priemerná mzda.
      "Pre pracovníkov z krajín ako je napríklad Rumunsko, kde došlo k veľkému nárastu miezd, prestáva byť región strednej Európy zaujímavý a stáva sa skôr prestupnou stanicou na západné trhy. Objekt nášho záujmu sa tak nutne posúva viac na východ, kde ľudia vnímajú našu ponuku pracovných a platových podmienok ešte ako zaujímavú," hovorí Dosedla.
      Po Ukrajine a Balkáne sa bude pozornosť rozširovať aj na Bielorusko, Severné Macedónsko, Bosnu a Hercegovinu, alebo dokonca na Grécko. V ďalšej vlne potom možno hovoriť o krajinách ako je Vietnam, Filipíny alebo Mongolsko.
      "Podľa oficiálnych dát nedosahuje v Bielorusku nezamestnanosť ani jedno percento, neoficiálne sa ale hovorí až o 20 % nezamestnanosti. Podobne by som sa pozeral na čísla v Mongolsku. Avšak to, či bude táto pracovná sila dostupná aj pre náš región, záleží na našej imigračnej konkurencieschopnosti. Blízky východ a okolité krajiny majú benevolentnejší imigračný systém, a tak hlavný prúd pracovníkov z týchto exotických krajín končí práve tam. Náš región pre týchto zamestnancov stráca body aj v tom, že si tu s angličtinou nevystačia," uzatvára Dosedla.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.