Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Švajčiarsko chce spolupracovať so zahraničím v daňovej oblasti

Kategória: Spravodajstvo

Švajčiarska ministerka financií Eveline Widmer-Schlumpfová informovala, že sa vláda rozhodla podpísať Dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach, ktorý pripravila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD)

ZÜRICH 9. októbra (SITA, Reuters) - Švajčiarsko plánuje spolupracovať so zahraničnými úradmi v daňovej oblasti a krajina je pripravená revidovať dohodu s EÚ o zdanení úspor. V stredu to vyhlásila švajčiarska vláda. Politická podpora bankového tajomstva tak pomaly slabne. Švajčiarsko je najvýznamnejšie svetové offshore centrum, keď spravuje aktíva v hodnote 2 bil. USD. Krajina je však pod tlakom EÚ a USA, aby prestala uplatňovať bankové tajomstvo. EÚ a USA sa tak snažia bojovať proti daňovým únikom.

Švajčiarsky parlament, ktorý zablokoval predchádzajúcu daňovú dohodu s USA musí ešte avizované opatrenia schváliť. Správy však naznačujú, že politická podpora pre ochranu bankového tajomstva sa postupne vytráca.

Švajčiarska ministerka financií Eveline Widmer-Schlumpfová informovala, že sa vláda rozhodla podpísať Dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach, ktorý pripravila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Vláda tak chce zvýrazniť svoj záväzok, že bude bojovať proti daňovým podvodom.

Švajčiarska vláda prijala navyše návrh nariadenia, ktoré umožní, aby sa začali rokovania medzi EÚ a Švajčiarskom o zmene existujúcej zmluvy týkajúcej sa zdaňovania úspor. Tento návrh predloží švajčiarskym kantónom a parlamentným komisiám. Federálne úrady potom schvália konečný mandát a Švajčiarsko bude môcť rokovať s EÚ. Obsah nariadenia je dôverný.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.