Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Elektronická komunikácia medzi daňovým subjektom a správcom dane od 1. januára 2014

Dátum: Rubrika: Správa daní

Elektronickou komunikáciou sa rozumie doručovanie podaní správcovi dane elektronicky prostredníctvom elektronickej podateľne, ktorú prevádzkuje finančné riaditeľstvo na svoje webovej stránke.

Elektronickú komunikáciu daňového subjektu so správcom dane a naopak upravuje ust. § 32 a 33 zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2012. Spustenie elektronickej komunikácie bezprostredne súvisí so sprevádzkovaním nového informačného systému celej daňovej správy v rámci reformy daňovej a colnej správy, ktorej realizácia začala tiež od 1. januára 2012.

V súčasnosti a do 31. 12. 2013 daňové subjekty využívajú elektronickú komunikáciu s daňovým úradom na základe:

  1. uzatvorenej dohody podľa zákona o správe daní platného do 31. 12. 2011, tzv. „staré dohody“,
  2. uzatvorenej dohody podľa daňového poriadku, tzv. „nové dohody“,
  3. sú vlastníkmi zaručeného elektronického podpisu (ZEP) podľa zákona č. 215/2002 Z. z. o elektronickom podpise v z. n. p.

Elektronické doručovanie podaní (rôznych písomností ako je napr. daňové priznanie, dodatočné daňové priznanie, odvolanie, námietka, sťažnosť, žiadosť o odklad platenia dane, žiadosť o odpustenie zmeškanej lehoty, žiadosť o predĺženie lehoty, žiadosť o nahliadnutie do spisu dňového subjektu a iné podania) daňový poriadok upravuje v nasledovných ustanoveniach:

  • § 13 ods. 5 – spôsob podania,
  • § 14 – elektronické doručovanie daňový subjektom,
  • § 32 – doručovanie elektronickými prostriedkami správcom dane,
  • § 33 – elektronické služby prostredníctvom elektronickej podateľni zriadenej správcom dane,
  • § 56 – osobný účet daňového subjektu zriadeného správcom dane.

Vo všeobecnosti spôsob podania daňovým subjektom upravuje § 13 daňového poriadku, ktoré ustanovuje, že podania môže daňový subjekt urobiť písomne alebo osobne do zápisnice u správcu dane alebo elektronicky. Elektronické doručovanie písomností upravuje § 13 ods. 5 až 7 daňového poriadku.

Zo znenia § 13 ods. 5 daňového poriadku vyplýva, že elektronické doručovanie písomnosti sa podáva prostredníctvom elektronickej podateľne alebo prostredníctvom elektronickej podateľne ústredného portálu verejnej správy a musí byť podpísané zaručeným elektronickým podpisom osoby, ktorá toto podanie správcovi dane podáva.

Doručovanie písomnosti prostredníctvom elektronického doručovania je podmienené zaručeným elektronickým podpisom alebo uzavretím dohody o elektronickom doručovaní.

To znamená, že každé podanie, ktoré daňový subjekt bude doručovať správcovi dane elektronickými prostriedkami prostredníctvom elektronickej podateľne, musí byť podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo daňový subjekt musí mať so správcom dane uzavretú dohody o elektronickom doručovaní.

Zaručený elektronický podpis – ZEP je možné vytvoriť len pomocou kvalifikovaného certifikátu. Kvalifikovaný certifikát sú oprávnené vydávať Akreditované certifikačné autority, ktoré získali autorizáciu na túto činnosť od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Zaručený elektronický podpis zrovnoprávňuje vlastnoručný podpis a musí spĺňať podmienky podľa § 3 a § 4 zákona č. 215/2002 Z. z. o elektronickom podpise v z. n. p. Jeho vydanie je spoplatnené približne 100 – 150 €. Vytvorenia zaručeného elektronického podpisu si vyžaduje nasledovné:

  • podpisovateľ musí vlastniť platný kvalifikovaný certifikát PSCA, ktorý slúži na tvorbu a overovanie zaručeného elektronického podpisu,
  • súkromný kľúč ­podpisovateľa musí byť uložený na certifikovanom bezpečnom zariadení (SSCD, napr. čipová karta, token), ktoré NBÚ SR certifikoval ako bezpečný produkt na vyhotovovanie zaručeného elektronického podpisu,
  • pri vytváraní zaručeného elektronického podpisu musí byť použitá certifikovaná podpisová aplikácia.

Certifikát môže byť vydaný na obdobie 1 až 3 rokov. Po uplynutí tejto doby je platnosť certifikátu automaticky ukončená a nie je ho možné používať. Z technického hľadiska nie je možné predĺžiť platnosť certifikátu. Vždy je nutné nahrať na bezpečné zariadenie nový platný certifikát.

Podrobnejšie o zaručenom elektronickom podpise je na portáli Finančného riaditeľstva SR v aplikácii eDane – Windows na web stránke www.financnasprava.sk v sekcii daňová – elektronická komunikácia – využívanie Autorizovaných elektronických služieb v bode D.

Poznámka: Dohoda o elektronickom doručovaní písomností správcovi dane plne nahrádza ZEP. Uzavretie dohody so správcom dane na elektronické doručovanie podaní – písomností je bez poplatku, vyžaduje sa len dostaviť sa osobne k správcovi dane na spísanie tejto dohody.

Otázky a odpovede k elektronickej komunikácii spustenej od 1. 1. 2014

♦ Otázka č. 1:

Akým spôsobom môže daňový subjekt

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály