Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová kontrola zameraná na DPH (II.)

Dátum: Rubrika: Aktuálne Zo seriálu: Daňová kontrola zameraná na DPH

V tomto čísle časopisu prinášame druhú časť seriálu o daňovej kontrole. Podstatou daňovej kontroly je zistenie alebo preverenie skutočností rozhodujúcich pre správne určenie vzťahu k štátnemu rozpočtu, t. j. pri dani z pridanej hodnoty ide o preverenie priznanej vlastnej daňovej povinnosti alebo deklarovaného nadmerného odpočtu.

Daňová kontrola, ktorá prebieha podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), má tri etapy, a to:

  • začatie,
  • priebeh a
  • ukončenie,

pričom tieto majú určené pravidlá, ktoré musia byť dodržané tak kontrolovaným daňovým subjektom, ako aj správcom dane. Správca dane preveruje, či kontrolovaný platiteľ DPH dodržal ustanovenia zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Základnými procesnými nástrojmi na získavanie informácií potrebných pri výkone daňovej kontroly sú:

  • inštitút svedeckej výpovede,
  • miestne zisťovanie,
  • dožiadanie a
  • súčinnosť tretích osôb.

Začatie daňovej kontroly

Podľa § 46 daňového poriadku sa daňová kontrola vo všeobecnosti, teda nielen kontrola dane z pridanej hodnoty, začína dňom určeným v oznámení správcu dane o začatí daňovej kontroly. Oznámenie musí obsahovať predpísané náležitosti: deň začatia daňovej kontroly, miesto výkonu daňovej kontroly, druh kontrolovanej dane, kontrolované zdaňovacie obdobie alebo kontrolované účtovné obdobie, lehotu na predloženie všetkých dokladov potrebných na vykonanie daňovej kontroly, poučenie o následkoch nepredloženia dokladov. Takýmto následkom nepredloženia dokladov je prechod na určovanie dane podľa pomôcok a pokuta za nesplnenie povinnosti nepeňažnej povahy.

Ak z dôvodov na strane daňového subjektu nemožno daňovú kontrolu začať v deň uvedený v oznámení o daňovej kontrole, je daňový subjekt povinný túto skutočnosť oznámiť správcovi dane do ôsmich dní od doručenia oznámenia a dohodnúť s ním nový termín začatia kontroly, daňová kontrola však nesmie začať neskôr ako 40 dní od doručenia oznámenia o výkone daňovej kontroly.

Daňová kontrola môže byť začatá aj bez oznámenia, a to v prípade, ak o jej vykonanie požiadajú orgány činné v trestnom konaní, alebo ak je dôvodné podozrenie, že účtovné a iné doklady budú pozmenené alebo zničené. V týchto prípadoch je správca dane povinný v deň začatia daňovej kontroly spísať zápisnicu o začatí daňovej kontroly, v ktorej musia byť uvedené zákonom stanovené náležitosti vrátane dôvodu, pre ktorý daňová kontrola začala bez oznámenia.

Zápisnica o začatí daňovej kontroly sa spisuje aj v prípade, ak sa vykonáva daňová kontrola na zistenie oprávnenosti nároku na vrátenie nadmerného odpočtu alebo jeho časti. Ak správca dane nemôže spísať zápisnicu o začatí daňovej kontroly, daňová kontrola je začatá v deň uvedený v oznámení o daňovej kontrole, ktoré kontrolór zašle daňovému subjektu.

Priebeh daňovej kontroly

Ak kontrolór v priebehu daňovej kontroly zistí skutočnosti odôvodňujúce vykonanie daňovej kontroly aj iného zdaňovacieho obdobia alebo účtovného obdobia alebo inej dane, ktoré neboli uvedené v zápisnici o začatí daňovej kontroly alebo v oznámení o daňovej kontrole, správca dane je oprávnený rozšíriť výkon daňovej kontroly aj o iné zdaňovacie obdobie, túto skutočnosť je správca dane povinný písomne oznámiť bez zbytočného odkladu kontrolovanému daňovému subjektu. Rozšírená daňová kontrola sa nepovažuje za novú kontrolu, teda správca dane nespisuje novú zápisnicu o začatí daňovej kontroly.

Dôkazné bremeno – pochybnosti o predložených dokladoch

Správca dane, ako vyplýva z ustanovenia § 24 daňového poriadku, dokazovanie vedie, zabezpečuje jeho výkon, určuje rozsah dokazovania, spôsob vykonania a získania jednotlivých dôkazov. Je na zvážení správcu dane, či považuje niektorú skutočnosť za preukázanú, alebo navrhne vykonať ďalšie dokazovanie.

V prípade, ak vzniknú pochybnosti o správnosti, pravdivosti alebo úplnosti dokladov predložených kontrolovaným platiteľom, alebo ak vzniknú pochybnosti o pravdivosti údajov v nich uvedených, kontrolór oznámi tieto pochybnosti kontrolovanému a vyzve ho, aby sa k pochybnostiam vyjadril, neúplné údaje doplnil, nejasnosti vysvetlil a nepravdivé údaje opravil alebo pravdivosť údajov riadne preukázal.

Správca dane nie je povinný bezvýhradne akceptovať skutočnosti uvádzané v predložených dokladoch, v prípade pochybností o ich pravdivosti alebo správnosti je oprávnený vyzvať kontrolovaného platiteľa na ich odstránenie.

Dôkazné bremeno má daňový subjekt, preto v prípade nerešpektovania výzvy môže mať takýto postoj pre daňový subjekt negatívne následky.

Na druhej strane dôkazné bremeno daňového subjektu nemožno ponímať extenzívne a rozširovať ho na preukázanie všetkých, resp. akýchkoľvek skutočností, teda i tých, ohľadne ktorých má túto povinnosť iný subjekt. Nemožno vyvodiť dôkazné bremeno daňového subjektu na právne vzťahy týkajúce sa jeho dodávateľa a subdodávateľov, z týchto skutočností daňový subjekt nemôže znášať dôkaznú núdzu.

Vyhodnotenie dôkazov

Správca dane je povinný získané dôkazy vyhodnotiť, pričom do úvahy sa berie vždy skutočný obsah právneho úkonu alebo inej skutočnosti. Správca dane pristupuje k hodnoteniu jednotlivých dôkazov z hľadiska ich hodnovernosti a pravdivosti. Hodnotiaca úvaha však nie je ľubovoľná, musí vychádzať zo všetkého, čo v konaní vyšlo najavo. Hodnotiaca úvaha správcu dane musí rešpektovať pravidlá logického myslenia.

Správca dane môže v rámci vyhodnotenia dôkazov poukázať aj na zistenia u iných daňových subjektov – či už na základe vlastného šetrenia, alebo na základe iných daňových kontrol. Ak teda správca dane poukáže na zistenia u iných daňových subjektov v rámci obchodného reťazca a zistené skutočnosti využije pri vyhodnotení skutkového stavu u kontrolovaného, postupuje v záujme riadneho zistenia veci. Uvedené má oporu aj v judikatúre Súdneho dvora EÚ, ktorý v rozsudku vo veci C-78/12 Evita-K EOOD, bod 38, uviedol, že v rámci celkového posúdenia skutkového stavu môžu byť zohľadnené dôkazy týkajúce sa plnení, ktoré predchádzali plneniu dotknutému vo veci samej alebo po ňom nasledovali.

V rámci vyhodnotenia dôkazov môže správca dane tiež poukázať napríklad aj na zistenia, že dodávateľ ani subdodávateľ nedisponovali prostriedkami potrebnými na vykonanie dodávky.

Podľa rozsudku Súdneho dvora EÚ vo veci C-18/13 Maks Pen EOOD právo na odpočítanie DPH nevznikne z faktúr vystavených dodávateľom v prípade, ak sa ukáže, že hoci bolo dodanie uskutočnené, nebolo vykonané dodávateľom ani jeho subdodávateľom vzhľadom na skutočnosť, že títo nedisponovali potrebnými zamestnancami, hmotnými prostriedkami a aktívami, náklady na poskytnutie plnenia neboli evidované v účtovníctve a totožnosť osôb uvedených ako dodávateľov sa ukázala nejasná a tiež sa preukáže, že platiteľ uplatňujúci si odpočítanie dane vedel alebo mal vedieť, že plnenie je súčasťou podvodu.

Podľa judikatúry Súdneho dvora EÚ (C-439/04 Axel ­Kittel, C-440/04 Recolta Recycling SPRL) subjekty, ktoré prijmú všetky opatrenia, ktoré je možné dôvodne od nich požadovať na zabezpečenie toho, aby ich plnenia neboli poznačené podvodom, musia mať možnosť spoľahnúť sa na zákonnosť týchto plnení bez toho, aby riskovali, že stratia svoje právo na odpočet DPH. Naopak, ak sa preukáže, že dodávka je uskutočnená pre platiteľa dane, ktorý vedel alebo mal vedieť, že svojou kúpou sa zúčastňuje na plnení, ktoré je súčasťou podvodu vo vzťahu k DPH, nemá právo na odpočítanie.

♦ Príklad č. 1:

Prijaté zdaniteľné plnenie – účasť na podvode

Platiteľ, u ktorého bola vykonávaná daňová kontrola, si uplatnil odpočítanie DPH z nákupu tovaru od iného slovenského platiteľa DPH. Tovar v ten istý deň bol predmetom predaja do iného členského štátu – ČR platiteľovi DPH, preto faktúru vyhotovil bez dane ako intrak

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály