Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové výdavky právnickej osoby – aktuálne problémy

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Cieľom článku je vysvetliť niektoré zložitejšie, či menej zrozumiteľné okruhy otázok, ktoré súvisia s daňovými výdavkami právnickej osoby.

Výdavky na vlastnú materskú škôlku a jasle
Do § 19 ods. 2 písm. c) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) bol s účinnosťou od 15.3.2023 doplnený bod 10 (zákonom č. 60/2023 Z.z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 595/2003 Z.z.o dani z príjmov v z. n. p.), podľa ktorého daňovým výdavkom zamestnávateľa sú aj
výdavky (náklady) na prevádzku vlastných materských škôl a zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa.
Poznámka:
Na účely ustanovenia § 19 ods. 2 písm. c) bod 10 ZDP sa materskou školou rozumie materská škola podľa § 28 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „školský zákon“). Materská škola sa zriaďuje spravidla pri počte desať detí. Najvyšší počet detí v triede sa odvíja od veku detí, napr. pre deti vo veku 2 roky až 6 rokov je najvyšší počet detí v triede ustanovený na 21. Najvyšší počet detí v triede sa môže zvýšiť pri splnení dôvodov a požiadaviek podľa § 28 ods. 10 školského zákona. Materská škola z hľadiska organizácie výchovy a vzdelávania poskytuje poldennú alebo celodennú výchovu a vzdelávanie. Vzdelávanie v materských školách sa uskutočňuje za čiastočnú úhradu okrem materských škôl pri zdravotníckych zariadeniach.
Zariadením starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa
sa na účely § 19 ods. 2 písm. c) bod 10 ZDP rozumie zariadenie podľa § 32b zákona č. 448/2008 Z.z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. V zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa sa poskytuje služba na podporu zosúlaďovania rodinného života a pracovného života poskytovaním starostlivosti o dieťa do troch rokov veku, ktorá spočíva v bežných úkonoch starostlivosti o dieťa, stravovaní a výchove, pričom starostlivosť možno poskytovať najviac 12 deťom v jednej dennej miestnosti (ďalej len „jasle“).
Doplnené ustanovenie § 19 ods. 2 písm. c) bod 10 ZDPsa vzťahuje na výdavky (náklady) zamestnávateľa na prevádzku
vlastných materských škôl
alebo
vlastných jaslí
, tzn., že zriaďovateľom materskej školy alebo jaslí je zamestnávateľ.
Uvedenou legislatívnou úpravou došlo k výraznej zmene v uplatňovaní výdavkov (nákladov) na prevádzku vlastných materských škôl a vlastných jaslí do daňových výdavkov. Kým pred legislatívnou zmenou boli tieto výdavky posudzované podľa § 21 ods. 1 písm. f) ZDP, podľa ktorého výdavky zamestnávateľa v zariadeniach na uspokojovanie potrieb zamestnancov (aj výdavky materských škôl a jaslí) sú daňovými výdavkami len do výšky príjmov plynúcich z týchto zariadení, presunutím výdavkov (nákladov) na prevádzku vlastných materských škôl a jaslí do § 19 ods. 2 písm. c) bod 10 ZDP sú tieto výdavky (náklady) daňovými výdavkami v plnej výške.
Aplikácia nového ustanovenia § 19 ods. 2 písm. c) bod 10 ZDP nie je upravená prechodným ustanovením, preto táto legislatívna zmena účinná od 15.3.2023 sa vzťahuje na výdavky (náklady) zamestnávateľa vzniknuté odo dňa účinnosti (vrátane). To znamená, že napr. u zamestnávateľa, ktorý účtuje v sústave podvojného účtovníctva podľa opatrenia MF SR č. 23
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály