Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prenájom nehnuteľnosti a DPH

Dátum: Rubrika: Poradňa

Hlavný akcionár sa rozhodol predať spoločnosť, ktorá sídli vo vlastných priestoroch. Budúci kupujúci nemá záujem o kúpu budovy. Hlavný akcionár sa rozhodol túto budovu odkúpiť a prenajímať ju budúcemu kupujúcemu. Hlavný akcionár má nárok na výplatu nerozdeleného zisku z minulých rokov.

Môže hlavný akcionár kúpu budovy kompenzovať výplatou nerozdeleného zisku (po úhrade preddavkov do zdravotnej poisťovne), teda časť nerozdeleného zisku použiť na kompenzáciu úhrady kúpnej ceny budovy? Cena budovy bude určená znaleckým posudkom.

Hlavný akcionár, ktorý sa stane majiteľom budovy, bude prenajímať budovu budúcemu kupujúcemu, ktorý je registrovaný ako platiteľ DPH. Má byť prenajímateľ (fyzická osoba) tiež registrovaný ako platiteľ DPH? Čo je pre neho výhodnejšie? Na čo možno použiť nerozdelený zisk z predchádzajúcich rokov?

Zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. dáva akcionárovi právo na podiel zo zisku akciovej spoločnosti (dividendu), ktorý valné zhromaždenie podľa výsledku hospodárenia určilo na rozdelenie. V takomto prípade spoločnosť eviduje záväzok voči akcionárovi a akcionár pohľadávku voči spoločnosti.

Ak akciová spoločnosť predá vla

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály