Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočítanie DPH pri registrácii

Dátum: Rubrika: Poradňa

Zdaniteľná osoba podniká v oblasti sprostredkovania prepravy od apríla 2019. Najprv bola registrovaná podľa § 7a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) a po dosiahnutí zákonného obratu sa stala platiteľom dane podľa § 4 zákona o DPH dňom 12. júl 2019.

Podľa § 58 zákona o DPH môže odpočítať daň viažucu sa k tovarom a službám, ktoré nadobudla alebo prijala ako zdaniteľná osoba pred dňom, keď sa stala platiteľom, za splnenia zákonných podmienok. V tomto období (pred registráciou) mala okrem iných výdavkov aj tuzemské došlé faktúry od platiteľov DPH (so slovenskou DPH), ale zároveň vystavovala aj odberateľské faktúry (bez DPH) za sprostredkovanie prepravy. Má právo aj na odpočítanie dane pri registrácii z týchto prijatých prepravných služieb z obdobia do 12. júla 2019?

Odpočítanie dane pri registrácií za platiteľa DPH upravuje § 55 zákona o DPH. Podľa prvého odseku tohto ustanovenia zdaniteľná osoba môže odpočítať daň viažucu sa k tovarom a službám, ktoré prijala ako zdaniteľná osoba pre

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály