Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Zmena právnej formy podnikania z hľadiska daní a účtovníctva

Právna forma podnikania je spôsob, ktorým legislatíva upravuje formálne postavenie podnikateľa. Podnikateľ môže pôsobiť ako fyzická alebo ako právnická osoba, čo je rozhodujúce kritérium pre výber právnej formy. Právna forma môže mať podobu podniku jednotlivca (fyzickej osoby) alebo podobu obchodnej spoločnosti, družstva alebo štátneho podniku.

 

Podnikanie fyzickej osoby nie je možné automaticky previesť na podnikanie právnickej osoby, podnikateľ však môže sám alebo s viacerými spoločníkmi založiť obchodnú spoločnosť, ktorou môže byť:
-
Verejná obchodná spoločnosť
[§ 76 až § 92 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník")] - spoločnosť, v ktorej aspoň dve osoby podnikajú pod spoločným obchodným menom a ručia za záväzky spoločnosti spoločne a nerozdielne všetkým svojim majetkom. Peňažné a nepeňažné vklady sa stávajú majetkom spoločnosti.
-
Komanditná spoločnosť
(§ 93 až § 104 Obchodného zákonníka) - spoločnosť, v ktorej jeden alebo viac spoločníkov ručí za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri (komanditisti) a jeden alebo viac spoločníkov celým svojim majetkom (komplementári). Komanditista je povinný vložiť do spoločnosti vklad vo výške určenej spoločenskou zmluvou, najmenej však vo výške 250 €. Na obchodné vedenie spoločnosti sú oprávnení iba komplementári, v ostatných záležitostiach rozhodujú spoločne s komanditistami.
-
Spoločnosť s ručením obmedzeným
(§ 105 až § 153 Obchodného zákonníka) - spoločnosť, ktorej základné imanie tvoria vopred určené vklady spoločníkov. Spoločnosť môže založiť jedna osoba, najviac 50 spoločníkov. Hodnota základného imania spoločnosti musí byť aspoň 5 000 €, hodnota vkladu spoločníka musí byť aspoň 750 €. Spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojim majetkom, spoločník ručí za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Štatutárnym orgánom je jeden alebo viac konateľov,
-
Akciová spoločnosť
(§ 154 až § 220g Obchodného zákonníka) - spoločnosť, ktorej základné imanie je rozvrhnuté na určitý počet akcií s určitou menovitou hodnotou. Spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojim majetkom, akcionár neručí za záväzky spoločnosti. Akcia predstavuje práva akcionára ako spoločníka podieľať sa na riadení, zisku a likvidačnom zostatku spoločnosti. Hodnota základného imania spoločnosti musí byť aspoň 25 000 €.
-
Jednoduchá spoločnosť na akcie
(§ 220h až § 220zl Obchodného zákonníka) - spoločnosť, ktorej základné imanie je rozvrhnuté na určitý počet akcií s určitou menovitou hodnotou. Spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojím majetkom, akcionár neručí za záväzky spoločnosti. Hodnota základného imania musí byť aspoň 1 €.
-
Družstvo
(§ 221 až § 260 Obchodného zákonníka) - spoločenstvo neuzavretého počtu osôb založené za účelom podnikania alebo zabezpečenia hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov. Základné imanie tvorí súhrn členských vkladov, na ktorých splatenie sa zaviazali členovia družstva. Základné imanie musí byť najmenej 1 250 €.
Spoločnosť sa zakladá
spoločenskou zmluvou podpísanou všetkými zakladateľmi. Ak spoločnosť založí jeden zakladateľ, spoločenskú zmluvu nahrádza zakladateľská listina.
Spoločnosť vzniká
dňom, ku ktorému bola zapísaná do obchodného registra.
Základné imanie spoločnosti
je peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných a nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti. Povinne sa základné imanie vytvára v spoločnosti s ručením obmedzeným, akciovej spoločnosti a jednoduchej spoločnosti na akcie. Jeho výška sa zapisuje do obchodného registra.
Vkladom spoločníka
je súhrn peňažných prostriedkov a iných peniazmi oceniteľných hodnôt, ktoré spoločník vkladá do spoločnosti a podieľa sa nimi na výsledku podnikania spoločnosti. Pri
peňažnom vklade
sa tento vklad ocení menovitou hodnotou. Na
nepeňažný vklad
sa vzťahujú ustanovenia § 59 a § 59b Obchodného zákonníka. Nepeňažným vkladom môže byť len majetok, ktorého hospodárska hodnota sa dá určiť. Vklady spočívajúce v záväzku vykonať alebo poskytnúť služby sú zakázané. Nepeňažný vklad do spoločnosti a určenie peňažnej sumy, v akej sa nepeňažný vklad započíta na vklad spoločníka, sa musia uviesť v spoločenskej zmluve, zakladateľskej zmluve alebo zakladateľskej listine. Hodnota nepeňažného vkladu sa určí znaleckým posudkom, ktorý musí obsahovať aj opis nepeňažného vkladu, spôsob jeho ocenenia, údaj o tom, či jeho hodnota zodpovedá emisnému kurzu upísaných akcií splácaných týmto vkladom alebo hodnote prevzatého záväzku na vklad do spoločnosti.
Realizácia transformácie fyzickej osoby na právnickú osobu sa môže uskutočniť týmito spôsobmi:
-
skončenie podnikania fyzickej osoby a následné založenie právnickej osoby
- podnikateľ ako fyzická osoba ukončí svoje podnikania a následne založí obchodnú spoločnosť, pričom prevod majetku do novej právnej formy podnikania, ktorý predtým slúžil na podnikanie fyzickej osoby, sa môže uskutočniť formou vkladu do základného imania pri zakladaní spoločnosti, po jej vzniku pri zvyšovaní základného imania, prípadne predajom alebo darovaním,
-
založenie právnickej osoby počas podnikania fyzickej osoby
- najskôr sa uskutoční založenie obchodnej spoločnosti a zápisom do obchodného registra dochádza k prevodu obchodného majetku dovtedy patriaceho podniku fyzickej osoby na obchodnú spoločnosť, pričom prevod majetku sa môže uskutočniť vkladom do základného imania, predajom alebo darovaním, po uskutočnení prevodu majetku dochádza k ukončeniu podnikania fyzickej osoby,
-
predaj podniku fyzickej osoby právnickej osobe
- obchodný majetok a záväzky fyzickej osoby prechádzajú predajom na obchodnú spoločnosť na základe zmluvy o predaji podniku a následne dochádza k ukončeniu podnikania fyzickej osoby,
-
vklad podniku fyzickej osoby do právnickej osoby
- podnik fyzickej osoby sa stane predmetom vkladu do základného imania obchodnej spoločnosti a podnikateľ získa podiel na základnom imaní.
Skončenie podnikania fyzickej osoby a následné založenie obchodnej spoločnosti
Prvým krokom k ukončeniu podnikania je zrušenie živnostenského oprávnenia. Zrušenie sa oznamuje príslušnému živnostenskému úradu osobne, resp. na jednotnom kontaktnom mieste, alebo elektronicky prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk, prostredníctvom formulára
"Oznámenie o ukončení podnikania"
. Vo formulári sa okrem identifikačných údajov uvádza aj deň, ku ktorému má byť živnostenské oprávnenie zrušené. Ak v tomto formulári nebude uvedený dátum, živnostenské oprávnenie zanikne dňom nasledujúcim po dni doručenia oznámenia o ukončení podnikania živnostenskému úradu. Deň zániku živnostenského oprávnenia je dňom ukončenia podnikania a po tomto dni už nie je možné vykonávať podnikateľskú činnosť.
Ukončením živnosti fyzická osoba stráca oprávnenie na podnikanie, čo sa považuje za dôvod na zrušenie registrácie pre daň u správcu dane. Podľa § 67 ods. 9 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") je potrebné do 30 dní odo dňa ukončenia živnosti túto skutočnosť oznámiť daňovému úradu
a požiadať o zrušenie registrácie
.
Oznamovaciu povinnosť za fyzickú osobu v súlade s § 67 ods. 10 daňového poriadku môže splniť jednotné kontaktné miesto, ak o to živnostník pri podávaní oznámenia o ukončení podnikania požiada.
Ukončením živnosti fyzická osoba
stráca štatút samostatne zárobkovo činnej osoby
:
-
na účely zdravotného poistenia a povinnosť oznámenia zmeny platiteľa poistného príslušnej zdravotnej poisťovni vyplývajúcu z § 24 písm. c) zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z.z.) v z. n. p. za ňu plní jednotné kontaktné miesto, ak živnostník pri podávaní oznámenia o ukončení podnikania uvedie zdravotnú poisťovňu, v ktorej je zdravotne poistený,
-
na účely sociálneho poistenia, ak bola povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou, pričom zákon o sociálnom poistení povinnosť oznámenia ukončenia podnikania neukladá, túto skutočnosť Sociálnej poisťovni oznamuje jednotné kontaktné miesto.
Účtovníctvo a dane pri skončení podnikania fyzickej osoby
Fyzická osoba môže viesť účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"), daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") alebo uplatňovať percentuálne (paušálne) výdavky podľa § 6 ods. 10 ZDP. Ak vedie účtovníctvo, je podľa § 16 ods. 6 písm. b) zákona o účtovníctve povinná ku dňu skončenia podnikania uzatvoriť účtovné knihy a podľa § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve zostaviť mimoriadnu účtovnú závierku.
Pri uzatváraní účtovných kníh v sústave jednoduchého účtovníctva sa podľa § 8 ods. 4 opatrenia Ministerstva financií SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v JÚ") postupuje nasledovne:
V peňažnom denníku:
účtujú uzávierkové účtovné operácie tak, že sa: ●   zvýšia príjmy o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrňujú do základu dane z príjmov do položky príjmy celkom a do položiek podľa ich druhového členenia,
●   znížia príjmy o sumy, ktoré sa nezahrňujú do základu dane z príjmov do položky príjmy celkom a príjmy podľa ich druhového členenia,
●   zvýšia výdavky o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrňujú do základu dane z príjmov do položky výdavky celkom a podľa ich druhového členenia,
●   znížia výdavky o sumy, ktoré sa nezahrňujú do základu dane z príjmov do položky výdavky celkom a výdavky podľa ich druhového členenia,
●   uvedú súhrnné sumy príjmov a súhrnné sumy výdavkov,
●   uvedie výsledok hospodárenia za účtovné obdobie,
V knihe pohľadávok, v knihe záväzkov a v pomocných knihách uvedú súhrnné sumy prírastkov a úbytkov a konečný stav.
Označí sa ukončenie účtovného obdobia.
Pri skončení podnikateľskej činnosti sa účtovné knihy uzatvárajú bežným spôsobom. V súvislosti s uzatváraním účtovných kníh je však potrebné podľa § 17 ods. 8 písm. a) ZDP v rámci uzávierkových účtovných operácii upraviť základ dane.
Pri skončení podnikania je
fyzická osoba, ktorá vedie jednoduché účtovníctvo alebo daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP
povinná podľa § 17 ods. 8 písm. a) ZDP:
-
zvýšiť základ dane o:
-
cenu nespotrebovaných zásob,
-
zostatky vytvorených rezerv podľa § 20 ods. 9 písm. b), d) a e) ZDP,
-
výšku pohľadávok, ktorých inkaso sa považuje za zdaniteľný príjem, okrem pohľadávok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) prvom až piatom bode ZDP,
-
znížiť základ dane o:
-
výšku záväzkov, ktorých úhrada sa považuje za daňový výdavok podľa § 19 ZDP,
-
pomernú výšku nájomného, ktorá pripadá na príslušné zdaňovacie obdobie alebo jeho časť,
-
zvýšiť resp. znížiť o opravnú položku k nadobudnutému majetku.
Pri skončení podnikania je potrebné základ dane
zvýšiť o cenu nespotrebovaných zásob
, ktorými sú všetky zásoby, ktoré má podnikateľ v inventúrnom súpise ku dňu skončenia podnikania, a to bez ohľadu na to, či tieto zásoby následne prevedie alebo neprevedie do novovzniknutej obchodnej spoločnosti a bez ohľadu na formu prevodu týchto zásob do obchodnej spoločnosti.
Základ dane sa pri skončení pod
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály