Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Uplatňovanie DPH pri skladovaní tovaru

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Od 1. januára 2010 v zákone č. 222/2004 Z. z. v z. n. p. platia nové pravidlá pre určenie miesta dodania služieb. Tieto obsahujú dve všeobecné a niekoľko osobitných pravidiel pre určenie miesta zdanenia služieb. V praxi je niekedy problematické určiť, či sa má pre určenie miesta dodania služby použiť jedno z dvoch všeobecných pravidiel alebo niektoré z osobitných pravidiel.

Nadväzne na tzv. balíček zmien v legislatíve Európskej únie upravujúcej daň z pridanej hodnoty platia od 1. januára 2010 v zákone č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“) nové pravidlá pre určenie miesta dodania služieb. Tieto obsahujú dve všeobecné a niekoľko osobitných pravidiel pre určenie miesta zdanenia služieb. V niektorých prípadoch v praxi je problematické určiť, či sa má pre určenie miesta dodania služby použiť jedno z dvoch všeobecných pravidiel alebo niektoré z osobitných pravidiel. S najväčšou neistotou sa podnikatelia stretávajú pri poskytovaní služieb, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia s nehnuteľnosťou, pričom ani prístupy daňových správ jednotlivých členských štátov EÚ k niektorým druhom služieb nie sú rovnaké.

Všeobecné a osobitné pravidlá

Miestom dodania a zdanenia služieb by malo byť v zásade miesto, kde dochádza k ich skutočnej spotrebe. V zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH sa od 1. januára 2010 služby poskytnuté zdaniteľným osobám zdaňujú v štáte, v ktorom má zdaniteľná osoba – príjemca služby sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba poskytnutá prevádzkarni zdaniteľnej osoby, v štáte, v ktorom má príjemca služby prevádzkareň. Služby poskytnuté nezdaniteľným osobám sa zdaňujú v štáte, v ktorom má zdaniteľná osoba – poskytovateľ služby sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba poskytnutá prevádzkarňou zdaniteľnej osoby, v štáte, v ktorom má poskytovateľ služby prevádzkareň, z ktorej sa služba poskytuje (§ 15 ods. 2 zákona o DPH).

V určitých prípadoch sa tieto všeobecné pravidlá neuplatnia a namiesto nich sa uplatnia osobitné pravidlá uvedené v § 16 zákona o DPH, ktoré odrážajú zásadu zdanenia v mieste spotreby. Podľa § 16 ods. 1 zákona o DPH je miestom dodania služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť vrátane realitnej činnosti a činnosti znalcov, ubytovacích služieb, poskytnutia práva na užívanie nehnuteľnosti, služieb zameraných na koordináciu a prípravu stavebných prác, miesto, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Vo vzťahu k tomuto osobitnému pravidlu vzniká u poskytovateľov skladovacích služieb otázka, či sa má pri poskytovaní skladovacích služieb určiť miesto dodania podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály