Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nová právna úprava na úseku všeobecnej bezpečnosti výrobkov

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 20. 6. 2023 parlament schválil návrh zákona č. 281/2023 Z. z. o všeobecnej bezpečnosti výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov“). Tento predpis predstavuje základný právny rámec bezpečnosti spotrebiteľských výrobkov, keďže upravuje požiadavky na bezpečnosť výrobkov, povinnosti hospodárskych subjektov pri výrobe, dovoze, distribúcii a predaji výrobkov. Zákon ďalej upravuje postavenie orgánov verejnej správy, právomoci orgánov dohľadu pri výkone kontrol na trhu s výrobkami, ako aj sankcie za porušenie povinností vyplývajúcich zo zákona.

Zákonom o všeobecnej bezpečnosti výrobkov sa do slovenského právneho poriadku transponuje:
-
smernica Rady 87/357/EHSz 25. júna 1987 o harmonizácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa výrobkov, ktorých vlastnosti sa javia ako iné, než v skutočnosti sú, a ktoré preto ohrozujú zdravie alebo bezpečnosť spotrebiteľov (Ú.v. ES L 192, 11.7.1987; Mimoriadne vydanie Ú. v EÚ, kap. 13/ zv. 8) a
-
smernica 2001/95/ESEurópskeho parlamentu a Rady z 3. decembra 2001 o všeobecnej bezpečnosti výrobkov (Ú.v. ES L 11, 15.1.2002; Mimoriadne vydanie Ú. v EÚ, kap. 15/ zv. 6) v znení nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.
V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že dňa 30.6.2021 predstavila Európska komisia návrh nového nariadenia o všeobecnej bezpečnosti výrobkov, ktorý by mal obe smernice úplne nahradiť. Zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov by v takom prípade predstavoval dočasnú úpravu problematiky bezpečnosti výrobkov do prijatia návrhu nariadenia EÚ a dátumu jeho záväzného uplatňovania. Legislatívne osamostatnenie tejto témy však vytvára flexibilnejší priestor na vysporiadanie sa s budúcou potrebou zabezpečenia implementácie nového nariadenia o všeobecnej bezpečnosti výrobkov, a preto má svoje opodstatnenie aj napriek vízii novej regulácie EÚ.
Nový predpis sa bude vzťahovať na všetky výrobky s výnimkou tých, pri ktorých požiadavky na bezpečnosť výrobku alebo obmedzenie rizík ustanovuje osobitný predpis. Pôjde napríklad o tieto výnimky:
-
bezpečnosť potravín upravená zákonom č. 152/1995 Z.z. o potravinách v z. n. p.,
-
krmivá upravené zákonom č. 271/2005 Z.z. o výrobe, uvádzaní na trh a používaní krmív (krmivársky zákon) v z. n. p.,
-
lieky a zdravotnícke pomôcky podľa zákona č. 362/2011 Z.z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
Úlohou nového zákona, rovnako ako aj smernice
Všeobecná bezpečnosť výrobkov
Zákon uvádza, kedy sa výrobok považuje za bezpečný, ako aj to, čo všetko je potrebné brať do úvahy pri posudzovaní bezpečnosti výrobku (vlastnosti výrobku, vplyv na iné výrobky, prezentácia, kategórie spotrebiteľov, ktoré môžu byť mimoriadne zraniteľné v prípade rizík pochádzajúcich z posudzovaných výrobkov).
Bezpečným výrobkom je výrobok, ktorý za bežných alebo rozumne predvídateľných podmienok používania po dobu obvyklej použiteľnosti, inštalácie alebo údržby nepredstavuje pre spotrebiteľa v súvislosti s jeho používaním žiadne alebo len minimálne riziko, ktoré je prijateľné, a zodpovedá vysokej úrovni ochrany zdravia a bezpečnosti osôb, pričom sa zohľadňujú:
-
vlastnosti výrobku vrátane jeho zloženia, balenia, poskytnutého návodu na m
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály