Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zvýšenie životného minima, daň z príjmov a sociálny fond

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

S účinnosťou od 1. 7. 2006 platí opatrenie MPSVaR SR č. 415/2006 Z. z. o ustanovení súm životného minima. Výška životného minima má vplyv nielen na zvýšenie niektorých sociálnych dávok, dôchodkov, príspevkov.

S účinnosťou od 1. 7. 2006 platí opatrenie MPSVaR SR č. 415/2006 Z. z. o ustanovení súm životného minima. Výška životného minima má vplyv nielen na zvýšenie niektorých sociálnych dávok, dôchodkov, príspevkov atď., ale aj na:

  •  zdaňovanie príjmov fyzických osôb (FO)
  •  a stanovenie maximálnej možnej hranice príjmov zamestnanca, ktoré môže dosiahnuť na účely výplaty príspevku zo sociálneho fondu na úhradu cestovných výdavkov spojených s jeho cestou do zamestnania a späť.

 

Životné minimum a daň z príjmov

U FO sa sleduje ukazovateľ životné minimum na daňové účely vo výške platnej vždy k 1. januáru príslušného roka (zdaňovacieho obdobia) v súvislosti so stanovením:
  1. sumy nezdaniteľných častí základu dane (na daňovníka a na vyživovanú manželku/manžela),
  2. úhrnnej sumy niektorých príležitostných príjmov od dane oslobodených a
  3. hranice sumy príjmov na účely stanovenia povinnosti podať daňové priznanie.
Na tieto účely je dôležitá výška životného minima stanovená podľa § 2 písm. a) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o životnom minime“), ktorá platí pre jednu plnoletú FO. Táto suma sa zvýšila od 1. 7. 2006 o 250 Sk, zo 4 730 Sk na 4 980 Sk. (Pozn.: Minulý rok bolo zvýšenie nižšie, zo 4 580 Sk na 4 730 Sk, t. j. o 150 Sk).
Aj keď táto zmena platí od 1. 7. 2006, na daňové účely bude mať vplyv až od 1. 1. 2007. Na účely poskytovania príspevkov zamestnancom zo sociálneho fondu na dopravu do zamestnania a späť sa však zmena výšky životného minima realizovala už od 1. 7. 2006).
Výška životného minima bude mať vplyv aj na zvýšenie daňového bonusu od roku 2007 (podľa § 52 ods. 48 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov – ďalej len „ZDP“ – sa daňový bonus má zvyšovať rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia, ako suma životného minima). Keďže nie je v podstate možné ročný daňový bonus v zmysle uvedenej dikcie zákona na budúci rok vypočítať, tomuto problému sa bližšie nevenujem. Ide o to, že životné min
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály