Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Konsolidovaná účtovná závierka od r. 2005, individuálna účtovná závierka od r. 2006

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V r. 2005 sme zaznamenali v dejinách slovenského účtovníctva významný pozitívny míľnik – všetky konsolidované účtovné závierky (KÚZ) sa zostavujú podľa IAS/IFRS. A v r. 2006 ďalší – podľa IAS/IFRS sa zostavujú aj individuálne účtovné závierky (IÚZ) vybraných účtovných jednotiek (ÚJ).

V r. 2005 sme zaznamenali v dejinách slovenského účtovníctva významný pozitívny míľnik – všetky konsolidované účtovné závierky (KÚZ) sa zostavujú podľa IAS/IFRS. A v r. 2006 ďalší – podľa IAS/IFRS sa zostavujú aj individuálne účtovné závierky (IÚZ) vybraných účtovných jednotiek (ÚJ).

Dôvodom, ktoré viedli SR k tomuto kroku, bol venovaný príspevok Farkaš, R.: Konsolidovaná účtovná závierka od roku 2005 podľa IFRS v časopise Dane a účtovníctvo v praxi č. 4/2005, preto ich v článku nebudeme podrobnejšie analyzovať. Uveďme aspoň, že to bola EÚ, ktorá sa obrátila čelom k IAS/IFRS a v záujme vyššej transparentnosti a dôveryhodnosti účtovných závierok stanovila ich používanie ako povinné.
 

O koľko účtovných jednotiek ide?

Na Slovensku je približne 50 000 až 60 000 ÚJ, ktoré sú zapísané v obchodnom registri a vedú podvojné účtovníctvo (okrem toho je niekoľkostotisíc živnostníkov, ktorí vedú jednoduché účtovníctvo), pričom z nich:
  • Do r. 2004 asi 200 ÚJ zostavovalo KÚZ (presná štatistika neexistuje) a z dôvodu nových právnych predpisov od r. 2005 a možnosti oslobodenia od povinnosti zostaviť KÚZ na medzistupňoch skupiny (pozri ďalej) sa tento počet zre­dukoval na asi 50 až 100 ÚJ. Všetky KÚZ počnúc r. 2005 budú musieť byť zostavené podľa IAS/IFRS.
  • Od r. 2006 asi 400 ÚJ bude zostavovať IÚZ podľa IAS/IFRS. Nejde síce o veľký počet, ale sú to tie najvýznamnejšie ÚJ pre ekonomiku Slovenska. Tieto ÚJ sú uvedené v § 17a zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o úč­tov­níctve“):
    • spoločnosť, ktorej cenné papiere sú pripustené na obchodovanie na regulovaných trhoch v niektorom členskom štáte Európskej únie (na Burze cenných papierov Bratislava sú pripustené na obchodovanie cenné papiere – akcie alebo dlhopisy – asi 250 ÚJ),
    • banka, pobočka zahraničnej banky, EXIM banka (ide o viac ako 20 ÚJ),
    • obchodník s cennými papiermi, pobočka zahraničného obchodníka s cennými papiermi (Asociácia obchodníkov s cennými papiermi má do 40 členov),
    • správcovská spoločnosť, pobočka správcovskej spoločnosti,
    • poisťovňa, pobočka zahraničnej poisťovne (ide o asi 25 ÚJ),
    • zaisťovňa, pobočka zahraničnej zaisťovne,
    • Slovenská kancelária poisťovateľov,
    • dôchodková správcovská spoločnosť,
    • doplnková dôchodková poisťovňa,
    • Fond ochrany vkladov, Burza cenných papierov, Garančný fond investícií,
    • Centrálny depozitár cenných papierov SR,
    • spoločnosti, ktoré počas dvoch po sebe idúcich účtovných období prekročili dve z troch veľkostných kritérií (5 mld. Sk obrat, 5 mld. Sk majetok brutto, 2 000 pracovníkov); takýchto ÚJ je asi 20 – 30, presná štatistika nie je k dispozícii,
    • a podľa § 17b zákona o účtovníctve má túto povinnosť aj Národná banka Slovenska.

 

Európske IAS/IFRS?

The International Accounting Standards Committee (IASC) bol založený 29. 6. 1973 na základe dohody audítorských a účtovníckych organizácií (accountancy bodies) Austrálie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Japonska, Mexika, Holandska, Veľkej Británie, Írska a USA. Jeho nástupca, The International Accounting Standards Board (IASB) so sídlom v Londýne, začal svoju činnosť v r. 2001. Nadviazal na činnosť svojho predchodcu, IASC.
 
Štandardy, ktoré boli vydané IASC, sa nazývajú IAS (International Accounting Stan­dards, medzinárodné účtovné štandardy). Štandardy, ktoré sú vydané IASB, sa nazývajú IFRS (International Financial Reporting Standards, medzinárodné štandardy pre finančné výkazníctvo). IASB adoptoval všetky štandardy vydané jeho predchodcom, IASC.
 
Účtovná závierka (ÚZ) (financial statements) zostavená podľa IAS/IFRS sa oficiálne označuje ako zostavená podľa IFRS (názov IAS sa v označení tejto ÚZ nepoužíva).
 
IASB je financovaný podobne ako jeho predchodca IASC:
  • veľkými audítorskými a účtovníckymi firmami,
  • súkromnými finančnými inštitúciami a priemyselnými podnikmi,
  • centrálnymi a rozvojovými bankami,
  • inými medzinárodnými a profesionálnymi organizáciami.
IASB je teda privátna organizácia, ktorá nepodlieha EÚ. Preto EÚ, keď zaviazala svoje podniky používať IAS/IFRS, zároveň prijala mechanizmus ich schvaľovania (endorsement mechanismus). Jednotlivé IAS/IFRS sú prijímané formou nariadení (regulations) Európskej komisie. Doteraz bolo prijatých asi 10 nariadení, jednotlivé IAS/IFRS sú potom prílohou týchto nariadení. Všetky nariadenia boli preložené aj do slovenčiny, odkaz na jednotlivé nariadenia je napr. na www.finance.gov.sk, sekcia Dane, clá a účtovníctvo.
 
Dôsledkom bolo to, že sa objavil názov európske IAS/IFRS, ktorý má označovať IAS/IFRS už schválené EÚ, ale názov podľa môjho názoru nie je namieste.
 
Okrem nariadení EK boli v novembri 2003 vydané vysvetlivky (comments) k nariadeniu č. 1606/2002 a k aplikácii 4. smernice EÚ (o IÚZ) a 7. smernice EÚ (o KÚZ).
 
K 1. 1. 2006 bolo účinných 32 IAS (IAS 1 až IAS 41 nesúvisle číslovaných) a 6 IFRS (IFRS 1 až IFRS 6). IFRS 7 o finančných nástrojoch bol prijatý v auguste 2005 a nadobudne účinnosť 1. 1. 2007.
 

Ktoré právne predpisy prestanú platiť pre tieto ÚJ?

Keďže používanie IAS/IFRS pri zostavení ÚZ je povinné, je zrejmé, že pre tieto ÚJ nemôžu platiť všetky tie právne predpisy, ktoré platia pre tie ÚJ, ktoré zostavujú ÚZ povinne podľa slovenských právnych predpisov. Ktoré právne predpisy prestali teda platiť pre asi 400 ÚJ, ktoré od r. 2006 zostavujú IÚZ povinne podľa IAS/IFRS a pre tých asi 50 – 100 ÚJ, ktoré od r. 2005 zostavujú KÚZ povinne podľa IAS/IFRS?
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály