Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Poskytovanie služieb do tretích krajín a súvisiace povinnosti slovenského dodávateľa

Dátum: Rubrika: Z praxe

Poskytovanie služieb odberateľom so sídlom v tretích štátoch nie je v SR predmetom DPH. Slovenský dodávateľ má aj napriek tomuto faktu niekoľko povinností – týkajú sa najmä fakturácie a dokazovania postavenia a sídla odberateľa na účely stanovenia miesta dodania služby a prípadného nezdanenia v SR. Uvedené povinnosti budú v článku ilustrované na reálnej prípadovej štúdii z oblasti internetového podnikania.

♦ Príklad – zadanie:
Juraj poskytuje služby reklamného charakteru (tzv. SEO služby) a služby marketingového poradenstva. Jeho odberateľmi sú predovšetkým subjekty so sídlom, resp. bydliskom v tretích štátoch a rovnako aj v krajinách EÚ. Svoje služby poskytuje prostredníctvom internetových portálov, ktoré spájajú dodávateľov a odberateľov programovacích, marketingových, reklamných a iných podobných služieb z celého sveta (tzv. freelance portály). Obchod a dodávka sa uzatvára na základe vytvoreného konta, bez zmluvy, objednávky a faktúry, ktorú požaduje špecializovaný portál či priamy odberateľ. Z titulu dodávok do krajín EÚ sa Juraj registroval pre DPH podľa § 7a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“)

V súvislosti s dodávkami služieb odberateľom do tretích štátov má slovenský dodávateľ nasledujúce povinnosti:

  • zistiť postavenie odberateľa – či je, alebo nie je zdaniteľnou osobou – a získať o tejto skutočnosti dôkaz, 
  • získať dôkaz o tom, že sídlo, resp. miesto podnikania odberateľa sa nachádza mimo územia EÚ,
  • v závislosti od jeho sídla a postavenia stanoviť miesto dodania služby, 
  • v prípade, ak odberateľ je zdaniteľnou osobou, vystaviť faktúru na účely slovenského zákona o DPH s povinnými náležitosťami v zmysle § 74 cit. zákona.

Slovenský dodávateľ služby odberateľovi z tretej krajiny nie je povinný:

  • Registrovať sa pre DPH z dôvodu tejto dodávky – v prípade, ak by slovenský dodávateľ dodával služby výlučne odberateľom so sídlom, miestom podnikania alebo bydliskom v tretích štátoch, nie je povinný sa registrovať pre DPH. 
  • Uvádzať dodávku s miestom dodania v treťom štáte v daňovom priznaní k DPH, resp. z tohto dôvodu daňové priznanie vôbec nepodáva – v daňovom priznaní k DPH sa uvádzajú len dodávky s miestom dodania v SR.
  • Uvádzať dodávky služieb s mies­tom dodania v treťom štáte do súhrnného výkazu. Súhrnný výkaz obsahuje len dodávky služieb, ktorých miesto dodania určené v zmysle § 15 ods. 1 sa nachádza v inom členskom štáte EÚ a osobou povinnou platiť DPH je odberateľ – zdaniteľná osoba, resp. právnická osoba – nezdaniteľná osoba. Iné typy služieb – napr. služby dodané odberateľom do tretích štátov – sa v súhrnnom výkaze neuvádzajú.

Poznámka: Jednotlivé povinnosti podnikateľského subjektu sú v texte rozobraté podrobnejšie.

Postavenie odberateľa

Odberateľ je zdaniteľnou osobou, ak vykonáva nezávisle akúkoľvek ekonomickú činnosť, z ktorej sa dosahuje príjem – inými slovami ide o podnikateľské subjekty, a zároveň subjekty, ktoré prioritne nie sú založené alebo zriadené na účely podnikania, vykonávajú však ekonomickú činnosť za účelom dosiahnutia príjmov.

V opačnom prípade ide o nezdaniteľnú osobu, t. j.:

  • ak odberateľ je nepodnikateľom – súkromnou fyzickou osobou,
  • ak dodávateľ nemá informáciu ani dôkaz, že ide o zdaniteľnú osobu – na účely určenia miesta dodania služby považuje odbe­rateľa za nezdaniteľnú osobu,
  • ak odberateľ službu prijal na osobnú spotrebu, resp. osobnú spotrebu svojich zamestnancov.

Poznámka: V prípade, ak sa overuje príjemca služby so sídlom EÚ, dodávateľ požiada odberateľa o jeho identifikačné číslo pre DPH (IČ DPH) a overí ho prostredníctvom webovej stránky www.drsr.sk a voľby „Overovanie IČ DPH v EÚ“, resp. prostredníctvom webovej ­adresy ­http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/. 

Vzhľadom na odlišné daňové pravidlá – a najmä pravidlá týkajúce sa DPH – v tretích štátoch, je postup získavania dôkazu o postavení odberateľa odlišný. Popisuje ho Čl. 17 ods. 3 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „nariadenie Rady č. 282/2011“), t. j. predpisu, ktorý je nadriadený slovenskému zákonu o DPH a upresňuje postup v konkrétnych prípadoch bez toho, aby boli dané pravidlá prenesené do zákona o DPH.

Slovenský dodávateľ teda môže pri dokazovaní postavenia odberateľa postupovať niektorým z týchto krokov:

  • Získať od daňových orgánov štátu odberateľa potvrdenie o tom, že daný odberateľ sa zaoberá ekonomickou činnosťou – tlačivo „Potvrdenie o postavení daňového subjektu“ je prílohou č. 3 slovenského zákona o DPH.
  • Získať od odberateľa jeho identifikačné číslo pre DPH, ktoré vydali a pridelili daňové orgány v štáte odberateľa.
  • Získať od odberateľa iné podobné číslo – napr. číslo, ktoré sa používa na identifikáciu podnikateľov v danom štáte.
  • Získať akýkoľvek iný dôkaz o skutočnosti, že odberateľ je zdaniteľnou osobou – takýmto dôkaz
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály