Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nákup na splátky v podvojnom účtovníctve

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V súčasnosti existujú viaceré alternatívy obstarania dlhodobého nehmotného a dlhodobého hmotného majetku, z ktorých si môže účtovná jednotka vybrať čo najvýhodnejší spôsob (nákup z vlastných zdrojov, z úveru, nákup na splátky, obstaranie finančným či operatívnym prenájmom). V súvislosti s využívaním cudzích zdrojov financovania z pohľadu kupujúceho sa preto často využíva splátkový nákupný systém najmä pri obstaraní hnuteľných vecí spotrebného charakteru. Predávajúci je síce povinný previesť vlastnícke právo k dodanému tovaru na kupujúceho, no práve pri nákupných splátkových systémoch sa využíva pojem výhrady vlastníctva.

V súčasnosti existujú viaceré alternatívy obstarania dlhodobého nehmotného a dlhodobého hmotného majetku, z ktorých si môže účtovná jednotka vybrať čo najvýhodnejší spôsob (nákup z vlastných zdrojov, z úveru, nákup na splátky, obstaranie finančným či operatívnym prenájmom). V súvislosti s využívaním cudzích zdrojov financovania z pohľadu kupujúceho sa preto často využíva splátkový nákupný systém najmä pri obstaraní hnuteľných vecí spotrebného charakteru. Predávajúci je síce povinný previesť vlastnícke právo k dodanému tovaru na kupujúceho, no práve pri nákupných splátkových systémoch sa využíva pojem výhrady vlastníctva.

S prechodom vlastníctva je spojený celý rad právnych následkov, preto pre zmluvné strany, ako aj pre tretie osoby je dôležité určenie momentu prechodu vlastníckeho práva. Vo všeobecnosti v zmysle § 133 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ak sa prevádza hnuteľná vec na základe zmluvy, vlastníctvo sa nadobúda prevzatím veci. Právnym predpisom, prípadne účastníkmi však môže byť ustanovené inak. Inak než prevzatím hnuteľnej veci vlastnícke právo sa môže nadobudnúť napr. pri výhrade vlastníctva podľa § 601 Občianskeho zákonníka ako vedľajšom dojednaní pri kúpnej zmluve, v zmysle ktorého vlastníctvo prejde na kupujúceho až po zaplatení kúpnej ceny bez ohľadu na čas odovzdania hnuteľnej veci. Ide o dohodu medzi účastníkmi kúpnej zmluvy, ktorá musí byť uzavretá v písomnej forme. Praktické využitie inštitútu výhrady vlastníckeho práva a jeho uplatnenie prichádza do úvahy práve pri predaji tovaru na splátky. Z povahy veci vyplýva, že jeho využitie bude problematické pri tovare, ktorý sa predáva ďalej alebo je určený na rýchlu konzumáciu, operatívnu výrobu a pod.
 
Obdobnú úpravu výhrady vlastníckeho práva pozná aj Obchodný zákonník. Podľa § 443 ods. 1 kupujúci nadobúda vlastnícke právo k tovaru len čo mu je dodaný tovar odovzdaný. V zmysle § 444 a § 445 Obchodného zákonníka zmluvné strany si však môžu písomne dohodnúť aj iný okamih nadobudnutia vlastníckeho práva kupujúcim (pred aj po odovzdaní). Práve § 445 Obchodného zákonníka dáva možnosť previesť vlastnícke právo až v okamihu zaplatenia celej kúpnej ceny. Okamih nadobudnutia vlastníckeho práva bude spravidla súčasťou dohody, pričom zákon nestanovuje na jeho určenie žiadne obmedzenia. Ak by strany v dohode o výhrade vlastníckeho práva podľa § 445 Obchodného zákonníka neurčili okamih nadobudnutia vlastníckeho práva, Obchodný zákonník pre tento prípad ustanovuje právny predpoklad, v zmysle ktorého kupujúci nadobudne vlastnícke právo k tovaru až okamihom úplného zaplatenia kúpnej ceny.


Účtovanie obstarania hnuteľnej veci kúpou na splátky


Účtovanie s dohodnutým prevodom vlastníctva ku dňu prevzatia hnuteľnej veci
Ak napriek kúpe na splátky nie je dohodnutá výhrada vlastníctva, kupujúci vo svojom účtovníctve bude účtovať o obstaraní hnuteľnej veci v okamihu jej prevzatia na účte obstarania dlhodobého hmotného majetku (účet 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku). Na príslušný majetkový účet v účtovej skupine 02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný kupujúci zaúčtuje obstaraný majetok v okamihu uvedenia do svojho užívania, najskôr po zabezpečení všetkých technických funkcií majetku potrebných na jeho užívanie a po splnení prípadných povinností podľa osobitných predpisov. Predávajúci bude účtovať o vyradení hnuteľnej veci v jej okamihu odovzdania kupujúcemu.

Príklad č. 1:
Zmluvné strany uzatvorili kúpnu zmluvu za týchto podmienok:
  • predávajúci dodá kupujúcemu automobil v termíne do konca augusta 2007 v hodnote 900 000 Sk,
  • kupujúci uhradí pri prevzatí manipulačný poplatok vo výške 20 000 Sk,
  • kupujúci zaplatí kúpnu cenu automobilu v troch splátkach – prvá splátka vo výške 40 % z kúpnej ceny je splatná ku dňu prevzatia automobilu kupujúcim 31. 8. 2007, druhá splátka vo výške 30 % z kúpnej ceny je splatná do 30. 11. 2007 a tretia splátka vo výške 30 % z kúpnej ceny je splatná do 28. 2. 2008 (predpokladajme, že všetky splátky boli uhradené včas),
  • vlastnícke právo k automobilu prechádza na kupujúceho prevzatím automobilu.
Účtovanie obstarania hnuteľnej veci na splátky bude na strane kupujúceho takéto:
P. č.
Účtovný prípad
Suma v Sk
MD
D
August 2007
 
 
 
1
Prevzatie automobilu na základe kúpnej zmluvy a faktúry
900 000
042
321
2
Manipulačný poplatok
20 000
042
321
3
Úhrada prvej splátky pri prevzatí automobilu (40 %)
360 000
321
221
4
Úhrada manipulačného poplatku
20 000
321
221
5
Zaradenie automobilu do používania
920 000
022
042
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály