Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zrážková daň a povinnosti platiteľov dane (II.)

Rubrika: Daň z príjmov

Druhá, záverečná časť príspevku sa venuje ďalším príjmom, z ktorých sa vyberá daň zrážkou, napríklad z výnosu z podielových listov, z peňažných výhier v lotériách a podobných hrách, z peňažných cien z verejných súťaží, z výnosu z dlhopisov a peňažných poukážok. Článok obsahuje aj ilustračné príklady.

 
(dokončenie z čísla 6/2009)


Príjmy zo zdrojov na území SR vyplácané daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou a daňovníkom s neobmedzenou daňovou povinnosťou, z ktorých sa daň vyberá zrážkou


V § 43 ods. 3 ZDP sú taxatívne vymedzené príjmy zo zdrojov na území SR, ktoré sú vyplácané daňovníkom s neobmedzenou ako aj s obmedzenou daňovou povinnosťou a sú vysporiadané zrazením dane platiteľom dane.

Podľa tohto ustanovenia daň z príjmov plynúcich zo zdrojov na území Slovenskej republiky daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou a neobmedzenou daňovou povinnosťou sa vyberá zrážkou, ak ide o:
  1. Úrok, výhru alebo iný výnos plynúci z vkladov na vkladných knižkách, z peňažných prostriedkov bežných účtov, z účtov stavebných sporiteľov a z vkladových účtov s výnimkou, ak je príjemcom úroku alebo výnosu podielový fond, doplnkový dôchodkový fond, banka alebo pobočka zahraničnej banky alebo Exportno-importná banka SR.
  2. Výnos z podielových listov, výnos z vkladových certifikátov, depozitných certifikátov a z vkladových listov s výnimkou, ak je príjemcom výnosu podielový fond, doplnkový dôchodkový fond.

Zákonom č. 659/2004 Z. z. sa s účinnosťou od 1. 1. 2005 zavedením odkazov k pojmu „fond“ odvolávajúcim sa na zákony č. 385/1999 Z. z. o kolektívnom investovaní v z. n. p. (ďalej len „zákon o kolektívnom investovaní“) spresňuje toto ustanovenie tak, aby nezdaňovanie úrokov a výnosov z vymedzených cenných papierov v tomto odseku bolo uplatňované len na podielové fondy vzniknuté podľa zákona o kolektívnom investovaní, t. j. aby zo znenia zákona jednoznačne vyplývalo, že uvedený systém zdanenia nie je možné použiť, ak ide o príjem pre podielové fondy daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou.
  1. Peňažné výhry v lotériách a iných podobných hrách a peňažné výhry z reklamných súťaží a žrebovaní okrem výhier oslobodených od dane podľa § 9 ZDP.

Podľa § 9 ods. 2 písm. m) ZDP sú od dane oslobodené výhry v lotériách a iných podobných hrách prevádzkovaných na základe povolenia vydaného podľa osobitných predpisov, a výhry z reklamných súťaží a žrebovaní, ktorých jednotlivá výška nepresiahne 165,97 € v súlade s § 9 ods. 2 písm. m) ZDP.

  1. Peňažné ceny z verejných súťaží, zo súťaží, v ktorých je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybraných usporiadateľom súťaže, a zo športových súťaží s výnimkou cien oslobodených od dane podľa § 9 ZDP.

Podľa § 9 ods. 2 písm. m) ZDP sú od dane oslobodené výhry v hodnote neprevyšujúcej 165,97 € za cenu alebo výhru.

Príklad č. 11:

Daňovník s bydliskom na území Českej republiky vyhral v spotrebiteľskej súťaži organizovanej slovenskou spoločnosťou na území Slovenskej republiky. Bude príjem z tejto výhry zdaňovaný na území Slovenskej republiky a ako?

Podľa článku 20 zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia uzavretej medzi SR a ČR č. 238/2003 Z. z., príjmy rezidenta jedného zmluvného štátu z výhier v lotériách, stávkach a iných podobných hrách, z výhier v súťažiach a žrebovaniach, ktoré majú zdroj v druhom zmluvnom štáte možno zdaniť aj v tomto druhom štáte.

Podľa § 9 ods. 2 písm. m) ZDP sú od dane z príjmov fyzických osôb oslobodené prijaté ceny a výhry v hodnote neprevyšujúcej
165,97 € za cenu alebo výhru, pričom každá cena a výhra sa posudzuje jednotlivo a nedochádza k ich sčítavaniu, tak za zdaňovacie obdobie, ako aj v rámci jednej súťaže.

Ak teda výhra prevyšuje 165,97 € bude tento príjem zdaniteľný na území Slovenskej republiky. V prípade, ak ide o peňažnú výhru, usporiadateľ súťaže zrazí daň vo výške 19% a daňová povinnosť českého daňovníka bude na území Slovenskej republiky vysporiadaná. V prípade nepeňažnej výhry si musí český daňovník vysporiadať daňovú povinnosť sám prostredníctvom daňového priznania podaného na území SR ako príjem podľa § 8 ZDP, pričom mu je usporiadateľ súťaže povinný oznámiť hodnotu výhry.

***

  1. Dávky z doplnkového dôchodkového sporenia podľa osobitného predpisu [§ 7 ods. 1 písm. d) ZDP].

Základom dane pre daň vyberanú zrážkou je plnenie znížené o zaplatené vklady na doplnkové dôchodkové sporenie podľa § 43 ods. 5 ZDP.

  1. Plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku [§ 7 ods. 1 písm. e) ZDP].

Podľa § 43 ods. 5 písm. a) ZDP základom dane pre daň vyberanú zrážkou z príjmov uvedených v § 43 ods. 3 písm. e) a f) ZDP je plnenie znížené o zaplatené vklady alebo poistné.

V prípade preddavkovo uskutočňovaných výplat z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, podlieha dani vyberanej zrážkou rozdiel medzi zaplateným poistným a vyšším plnením z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, a to v tom zdaňovacom období, v ktorom pri výplate z poistenia celkový úhrn súm plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku presiahne celkový úhrn súm zaplateného poistenia, pričom sa vybraná daň z predchádzajúcich výplat započíta na úhradu celkovej dane. Ide o zábezpeku, aby daňovník neuplatňoval pri zápočte preddavku dane podľa § 43 ods. 7 ZDP zrazené preddavky viackrát.

Ak ide o dôchodok, rozdelia sa zaplatené vklady alebo poistné na obdobie poberania dôchodku. Ak nie je obdobie poberania dôchodku dohodnuté, určí sa ako rozdiel medzi strednou dĺžkou života podľa údajov vyhlasovaných Štatistickým úradom Slovenskej republiky a vekom daňovníka v čase, keď dôchodok začne po prvý raz poberať.

  1. Príjem za prenájom nebytových priestorov, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorý je príjmom fondu prevádzky, údržby a opráv.

Platiteľom dane z týchto príjmov je spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov fyzická alebo právnická osoba, s ktorou vlastníci bytov a nebytových priestorov domu uzatvorili zmluvu o výkone správy. Tento platiteľ dane je povinný daň odviesť správcovi dane najneskôr do pätnásteho dňa po uplynutí kalendárneho roka, v ktorom boli tieto príjmy poukázané alebo pripísané v prospech účtu fondu prevádzky, údržby a opráv.

  1. Príjem autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu alebo televízie, ak nejde o umelecký výkon [§ 6 ods. 2 písm. a) ZDP].

Základom dane pre daň vyberanú zrážkou z týchto príjmov je príjem znížený o výdavok vo výške ustanoveného percenta podľa § 6 ods. 10 ZDP, čo je v súčasnosti vo výške 40 % z príjmu. Ide však len o príspevky do novín a časopisov, ktoré majú normové označenie ISSN z dôvodu, že len tieto sú podľa klasifikácie Ministerstva školstva a kultúry považovan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály