Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpis pohľadávok v daňových výdavkoch u subjektov účtujúcich v podvojnom účtovníctve (1. časť)

Rubrika: Problémy z praxe

Odpísanie pohľadávok je jedným zo spôsobov ich definitívneho vyradenia z obchodného majetku. Odpísanie pohľadávky nemožno stotožňovať s jej zánikom (aj odpísanú pohľadávku možno vymáhať). Zánik pohľadávky je len jedným z dôvodov jej odpísania z majetku. Odpisom pohľadávky sa rozumie vyradenie pohľadávky z majetku z iného dôvodu ako je jej úhrada alebo postúpenie.

Jedným z často diskutovaných problémov podnikateľov, ktorí účtujú v sústave podvojného účtovníctva (PÚ), je zdaňovanie výnosov z poskytovaných prác a služieb alebo dodávok výrobkov a tovarov, ak im odberateľ neuhradí v lehote splatnosti vzniknutú pohľadávku. Pretože sa zdaňovaný výnos viaže ku dňu realizácie vlastných výkonov účtovnej jednotky (ÚJ), a nie ku dňu zaplatenia pohľadávky, snaží sa daňová legislatíva zmierniť nepriaznivé dopady vyplývajúce zo zdanenia neprijatých úhrad. Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) umožňuje daňovníkom za vymedzených podmienok odpísať pohľadávku priamo do daňových výdavkov alebo zahrnúť do daňových výdavkov tvorbu opravnej položky k takýmto neuhradeným pohľadávkam. Tento príspevok sa sústredí na oblasť odpisu pohľadávok.

Odpísanie pohľadávok je jedným zo spôsobov ich definitívneho vyradenia z obchodného majetku. Odpísanie pohľadávky nemožno stotožňovať s jej zánikom (aj odpísanú pohľadávku možno vymáhať). Zánik pohľadávky je len jedným z dôvodov jej odpísania z majetku. Odpis pohľadávky v užšom slova zmysle sa rozumie vyradenie pohľadávky z majetku z iného dôvodu než je jej úhrada alebo postúpenie.

Daňovo účinným odpisom pohľadávky sa rozumie taký spôsob odpisu, kedy menovitá hodnota pohľadávky, ktorá vznikla činnosťou daňovníka, alebo obstarávacia cena pohľadávky nadobudnutej postúpením, sa môžu uplatniť ako náklad znižujúci základ dane z príjmov. Tento spôsob odpisu pohľadávok je v súčasne platnom ZDP upravený v § 19 ods. 2 písm. h), i) a r).

Pri uplatňovaní jednorazového odpisu pohľadávky je potrebné preverovať, či nie je k pohľadávke vytvorená zákonná opravná položka. Pokiaľ by tomu tak bolo, je potrebné pri uplatnení daňového nákladu zohľadniť aj túto opravnú položku zahrnutú do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Úprava sa vykoná v súlade s § 17 ods. 28 písm. b) ZDP zvýšením základu dane o sumu opravnej položky a znížením základu dane o daňovo uznaný odpis pohľadávky.

 

Jednorazový odpis pohľadávok

Podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP môže daňovník odpísať do daňových výdavkov pohľadávku jednorazovo (do výšky 100 %), ak:

  1. súd zamietol návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku alebo zastavil konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok daňovníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate, a to aj u daňovníkov, ktorí neprihlásili pohľadávky, ale sa preukážu uznesením súdu o zrušení konkurzu z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty alebo uznesením súdu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate,
  2. to vyplýva z výsledku konkurzného konania alebo reštrukturalizačného konania,
  3. dlžník zomrel a pohľadávka nemohla byť uspokojená ani vymáhaním od dedičov dlžníka,
  4. súd exekúciu alebo výkon rozhodnutia zastaví z dôvodu, že po vydaní rozhodnutia, ktoré je podkladom na exekúciu alebo výkon rozhodnutia, zaniklo ním priznané právo,
  5. súd výkon rozhodnutia zastaví z dôvodu, že priebeh výkonu rozhodnutia ukazuje, že výťažok, ktorý sa ním dosiahne, nepostačí na krytie jeho trov alebo majetok dlžníka nepostačuje na krytie nákladov exekučného konania, a to aj pri ostatných pohľadávkach evidovaných daňovníkom voči tomu istému dlžníkovi,
  6. ide o pohľadávku, na ktorú možno tvoriť opravnú položku vo výške 100 % podľa § 20 ods. 17 a 19 ZDP.

Ustanovenie § 19 ods. 2 písm. h) ZDP môžu uplatniť daňovníci účtujúci v sústave PÚ podľa slovenských predpisov a podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo. Z daňovníkov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ) môžu postupovať podľa tohto ustanovenia tí, ktorí účtovali v sústave PÚ a zmenili spôsob účtovania na účtovanie v sústave JÚ, a to pri pohľadávkach už zahrnutých do príjmov v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach, v ktorých účtovali v sústave PÚ.

Odpis pohľadávky na ťarchu daňových výdavkov sa uznáva do výšky menovitej hodnoty pohľadávky alebo jej neuhradenej časti, bez príslušenstva a do výšky obstarávacej ceny alebo neuhradenej časti,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály