Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Nezdaniteľné časti základu dane predstavujú tzv. odpočítateľné položky (daňové úľavy), o ktoré si daňovník (fyzická osoba) môže znížiť základ dane. Nezdaniteľné časti základu dane upravuje § 11 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"). Súčasná právna úprava rozlišuje tri druhy: nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (manžela) a nezdaniteľnú časť na príspevky na dôchodkové sporenie.
Nezdaniteľné časti základu dane si môžu uplatniť len fyzické osoby, ktoré dosiahli v danom zdaňovacom období takzvané
aktívne príjmy
. Za aktívne príjmy sa považujú príjmy podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2 ZDP, keď ide o príjmy za výkon závislej činnosti, príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, príjem z vytvorenia diela, príjem z činnosti znalcov, tlmočníkov a podobne. Medzi aktívne príjmy nepatrí napríklad príjem z prenájmu, príjem z použitia diela, príjem z predaja nehnuteľnosti a podobne. V prípade, že v zdaňovacom období dosiahne daňovník (fyzická osoba) aktívne aj pasívne príjmy, nezdaniteľné časti základu dane si môže uplatniť, ale len k tej časti základu dane, ktorá je plynie z jeho aktívnych príjmov. Nezdaniteľnú časť základu dane je možné uplatniť vždy len do výšky základu dane, ktorý daňovník dosiahol za zdaňovacie obdobie.
Základnou daňovou úľavou je
nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka
, ktorú si môže uplatniť každá fyzická osoba (daňový rezident SR a aj daňový nerezident SR), ak v príslušnom zdaňovacom období dosiahla aktívne príjmy; na uplatnenie daňovej úľavy nemá vplyv skutočnosť, či aktívne príjmy boli dosahované počas celého zdaňovacieho obdobia alebo len počas jeho časti.
Základné charakteristiky
Nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka sa nepreukazuje žiadnym dokladom, ale vzniká automaticky zo zákona. Výnimkou sú zamestnanci, ktorí sa
na začiatku
zdaňovacieho obdobia, t.j. k 1.1.2023 považujú za poberateľov dôchodkovej dávky (pod pojmom "dôchodok" sa rozumie starobný dôchodok, vyrovnávací príplatok alebo predčasný starobný dôchodok zo sociálneho poistenia, dôchodok zo starobného dôchodkového sporenia, dôchodok zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu alebo výsluhový dôchodok alebo obdobný dôchodok zo zahraničia). Podľa § 37 ods. 1 písm. b) ZDP nárok na zníženie základu dane preukazuje zamestnanec (dôchodca) zamestnávateľovi posledným rozhodnutím o priznaní dôchodku alebo dokladom o ročnom úhrne vyplateného dôchodku. Tento doklad platí dovtedy, kým nedôjde k zmene údajov v nich uvedených.
______________________________
Upozornenie: Povinnosť prekladať posledné rozhodnutie o priznaní dôchodku alebo doklad o ročnom úhrne vyplateného dôchodku na účely uplatnenia daňovej úľavy na daňovníka sa nevzťahuje na zamestnancov (dôchodcov) u zamestnávateľa, ktorý sa považuje za orgán verejnej moci. Ide zamestnávateľov podľa § 1 ods. 2 zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. a zákona č. 55/2017 Z.z. v z. n. p. Uvedená legislatívna zmena vyplýva z ust. § 37 ods. 3 novely č. 221/2019 Z.z. zákona o dani z príjmov (v rámci novely č. 221/2019 Z.z. zákona proti byrokracii): "Rozhodnutie o priznaní dôchodku alebo doklad o ročnom úhrne vyplateného dôchodku podľa odseku 1 písm. b) sa nepredkladá zamestnávateľovi podľa osobitného predpisu.".
______________________________
K základným charakteristikám nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka patria:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály