Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Konateľ - spoločník a zahraničné pracovné cesty

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Slovenská spoločnosť pracuje na zákazkách v Nemecku pre nemecké spoločnosti. Konateľ spoločnosti a spoločník v jednej osobe cestuje väčšiu časť roka pracovne do Nemecka (kontrola, práca, podpisovanie kontraktov a pod.). Za tieto cesty si inkasuje cestovné náhrady. Cesty presahujú viac ako 183 dní. Má nárok na cestovné náhrady a sú daňovo uznané, ak väčšiu časť roka strávi konateľ spoločnosti a spoločník v zahraničí (v Nemecku)? Vzniká slovenskej spoločnosti stála prevádzkareň v Nemecku za týchto podmienok, resp. za akých podmienok vznikne?
Spoločník a konateľ spoločnosti s r. o. svojou činnosťou pre spoločnosť vykonáva "závislú činnosť", čo vyplýva z ustanovenia § 5 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"). Spoločník sa teda na účely ZDP považuje za zamestnanca, a to bez ohľadu na skutočnosť, či má alebo nemá so spoločnosťou uzatvorený pracovnoprávny vzťah.
Ak je spoločníkovi spoločnosti v súvislosti s výkonom závislej činnosti pre túto spoločnosť vyplatená cestovná náhrada do výšky, na ktorú vzniká zamestnancovi
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály