Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spotreba pohonných látok - spôsoby uplatnenia v daňových výdavkoch (II.)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Spotreba pohonných látok - spôsoby uplatnenia v daňových výdavkoch

Podľa ustanovenia § 19 ods. 2 písm. l) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") možno do daňových výdavkov uplatniť spotrebované pohonné látky (ďalej len "PHL") len v rozsahu a za podmienok ustanovených týmto zákonom. V predošlej časti článku autorka čitateľov uviedla do problematiky, aj v druhej časti hlavne na praktických príkladoch preberie väčšinu možných situácií.
______________________________
Poznámka: Podľa oznámenia MF SR č. 8029/2000-72 o spôsobe stanovenia výšky daňového výdavku na spotrebu pohonných látok motorového vozidla určeného na prepravu desať a viac osôb, motorového vozidla určeného na nákladnú dopravu a motorového vozidla určeného na špeciálne použitie, ktoré bolo publikované vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2000 (ďalej len "oznámenie MF SR") sa pri zisťovaní skutočnej spotreby PHL motorového vozidla, ktoré nemalo v technickom preukaze uvedenú spotrebu PHL, postupovalo podľa Slovenskej technickej normy (STN) spotreby PHL pre nákladné automobily a autobusy č. 30 0515 zo dňa 2.2.1987. Uvedená STN bola síce už zrušená a nebola nahradená inou technickou normou, je však možné ju na daňové účely aj naďalej podporne využívať pri tvorbe internej smernice.
______________________________
Daňovník však namiesto vypracovania internej smernice spotreby PHL môže na účely preukázateľnosti výdavku na spotrebované PHL u nákladných automobilov a pracovných mechanizmov požiadať aj o vydanie preukazného dokladu (certifikátu) o spotrebe PHL osobu, ktorej bola udelená autorizácia podľa osobitného predpisu.
Príklad č. 8:
Obchodná spoločnosť vlastní dodávkový automobil typ N1, pri ktorom je spotreba PHL vyššia, ako je spotreba uvedená v technickom preukaze. Vozidlo nie je vybavené jednotkou satelitného sledovania prevádzky. Príležitostne sa využíva aj na prepravu osôb pri plnení pracov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály