Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Minimálny a maximálny vymeriavací základ zamestnanca

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Spôsob určenia minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu na odvody poistného zamestnanca je rôzny v závislosti od použitého zákona na jeho výpočet a druhu poistného fondu v rámci zákona (sociálne poistenie).

Spôsob určenia minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu na odvody poistného zamestnanca je rôzny v závislosti od použitého zákona na jeho výpočet a druhu poistného fondu v rámci zákona (sociálne poistenie).

V prípade zamestnávania občanov sa vykonávajú tieto druhy poistení:
  • zdravotné poistenie – platí zamestnanec aj zamestnávateľ,
  • nemocenské poistenie – platí zamestnanec aj zamestnávateľ,
  • starobné poistenie – platí zamestnanec aj zamestnávateľ,
  • invalidné poistenie – platí zamestnanec aj zamestnávateľ,
  • poistenie v nezamestnanosti – platí zamestnanec aj zamestnávateľ,
  • garančné poistenie – platí len zamestnávateľ,
  • poistné do rezervného fondu solidarity – platí len zamestnávateľ,
  • úrazové poistenie – platí len za­mestnávateľ.
Určenie vymeriavacích základov na výpočet odvodov do jednotlivých fondov je ustanovené v týchto zákonoch:
  • zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) – pre zdravotné poistenie,
  • zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) – a to konkrétne pre sociálne poistenie, ktoré obsahuje nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie, poistné do rezervného fondu solidarity a úrazové poistenie.


Zdravotné poistenie

Za zamestnanca na účely zdravotného poistenia sa podľa § 11 ods. 3 zákona o zdravotnom poistení považujú:
ústavný činiteľ, verejný ochranca práv a poslanec Európskeho parlamentu, ktorý bol zvolený za SR,
  1. fyzická osoba (FO) v pracovnom pomere,
  2. FO v štátnozamestnaneckom pomere,
  3. FO v služobnom pomere,
  4. predseda vyššieho územného celku, starosta obce, mestskej časti v Bratislave a v Košiciach a primátor mesta,
  5.  poslanec vyššieho územného celku, obecného a mestského zastupiteľstva, miestneho zastupiteľstva mestskej časti v Bratislave a v Košiciach, ktorí sú dlhodobo uvoľnení na výkon funkcie,
  6. konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným, ak za túto prácu dostáva odmenu považovanú za príjem zo závislej činnosti podľa osobitného predpisu,
  7. člen štatutárneho orgánu, člen správnej rady, člen dozornej rady, člen kontrolnej komisie a člen iného samosprávneho orgánu právnickej osoby, ak za výkon funkcie dostáva odmenu považovanú za príjem zo závislej činnosti podľa osobitného predpisu,
  8. spoločník spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditista komanditnej spoločnosti a člen družstva, ak sú odmeňovaní za prácu v spoločnosti alebo v družstve formou, ktorá sa podľa osobitného predpisu považuje za príjem zo závislej činnosti,
  9. doktorand v dennej forme doktorandského štúdia,
  10. pestún v zariadení pestúnskej starostlivosti,
  11. FO vo výkone väzby a FO vo výkone trestu odňatia slobody, ak sú zaradené do práce, okrem FO vo výkone trestu odňatia slobody zaradenej na výkon iných prospešných prác.
 

Minimálny vymeriavací základ

Na účely zákona o zdravotnom poistení sa rozumie pojmom minimálny základ zamestnanca minimálna mzda zamestnanca podľa zákona č. 90/1996 Z. z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o minimálnej mzde“) platná k 1. 1. kalendárneho roka, za ktorý sa platí poistné. Minimálny základ zamestnanca podľa § 11 ods. 3 písm. d) až l) zákona o zdravotnom poistení nie je určený (pozri predchádzajúci odstavec).
 
Z uvedeného vyplýva, že minimálny vymeriavací základ zamestnanca sa sleduje len u FO v pracovnom, štátnozamestnaneckom alebo služobnom pomere.
 
Minimálny základ sa nekráti o časť zodpovedajúcu neospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca a poskytnutému pracovnému voľnu bez náhrady mzdy, ktoré zamestnávateľ poskytne zamestnancovi na jeho žiadosť, okrem pracovného voľna bez náhrady mzdy, ktoré zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi podľa osobitného predpisu – ním je napr. § 136, § 139 až § 141 Zákonníka práce (§ 13 ods. 16 zákona o zdravotnom poistení).
 
V ročnom ponímaní vymeriavací základ je najmenej úhrn minimálnych základov za všetky kalendárne mesiace rozhodujúceho obdobia, počas ktorých príslušný platiteľ poistného mal povinnosť platiť poistné.
 
Pri výpočte minimálneho vymeriavacieho základu je nutné uplatňovať ustanovenia zákona o minimálnej mzde, ktorá môže byť rôzna pre rôzne skupiny zamestnancov (hodinovo odmeňovaní, mesačne odmeňovaní, mladiství či zdravotne postihnutí zamestnanci) a závisí aj od skutočného pracovného kalendára zamestnanca (odpracovaná doba, dočasná pracovná neschopnosť, kratší pracovný čas, ustanovený pracovný čas...). Pritom je nutné rešpektovať ustanovenie zákona o zdravotnom poistení o neospravedlnenej neprítom­nosti v práci, príp. pracovnom voľne bez náhrady mzdy zamestnanca.
Vymeriavací základ zamestnávateľa je vymeriavací základ jeho zamestnanca.
 
Príklad č. 1:
Zamestnanec je mesačne odmeňovaný, pracuje 40 hodín týždenne (5 dní v týždni). V mesiaci marec 2006 odpracoval všetky pracovné zmeny. Nie je mladistvý ani zdravotne postihnutý.
 
Minimálny vymeriavací základ za zamestnanca aj zamestnávateľa je 6 900 Sk, čo predstavuje minimálnu mesačnú mzdu platnú k 1. 1. 2006.
 

***

Príklad č. 2:
Zamestnanec je hodinovo odmeňovaný, pracuje 40 hodín týždenne (5 dní v týždni). V mesiaci marec 2006 odpracoval všetky pracovné zmeny. Nie je mladistvý ani zdravotne postihnutý.
 
Minimálny vymeriavací základ za zamestnanca aj zamestnávateľa je 7 305 Sk (23 pracovných dní x 8 hodín denne x 39,70) kde 39,70
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály